Agenda

Evenement datum: 19-3-2022 Exporteren evenement
DN Symposiumdag 2022

DN Symposiumdag 2022

Ons programma voor de DN-Symposiumdag van 19 maart 2022 bevat diverse lezingen over gifkikkers en hun bijzondere habitat.

Datum: Zaterdag 19 maart 2022
Locatie: 't Veerhuis, Nijemonde 4, 3434 AZ Nieuwegein
Zaal: Pelikaan
Toegang: Gratis toegang (voor leden en niet-leden)
Link: DN-Dag

 

Programma DN-Symposiumdag

10:00                     Opening zaal met koffie en thee

10:10                     Opening symposium

10:15                     Talking with Frogs - Evan Twomey (EN)

11:15 – 11:30        Korte pauze, incl. koffie en thee

11:30                     Een Tropenvlucht - Willem Neeleman

12:30                     Lunchpauze (op eigen kosten)

13:15                     Algemene Ledenvergadering Dendrobatidae Nederland (ALV).

14:30                     De Wereld van DN, meer dan Kikkers - Jeroen & Mathieu

15:30 - 15:45         Afsluiting symposium, napraten in het café

 

Lezing #1 (10:15 – 11:15)
Talking with Frogs - Evan Twomey (Engelstalig)

Jaren van onderzoek naar glaskikkers, Ranitomeya spp. en een herontdekking van Adelphobates captivus maken Dr. Twomey tot een welbekende expert in de herpetologie. Met zijn presentatie geeft hij iedere symposiumdag bezoeker een gelegenheid om de jungle eens wetenschappelijk te bekijken. Dit keer staan de eigenschappen van Ranitomeya spp. centraal en worden de bijzondere beschrijvingen aangevuld met belangrijke onderdelen van het academisch werk. Ook biedt Dr. Twomey unieke informatie over een nog niet gepubliceerd onderzoek.

Een laboratoriumjas is niet verplicht voor het bijwonen van deze Engelstalige lezing.

" Dr. Evan Twomey is a postdoctoral researcher at the Goethe University in Frankfurt, Germany working on the evolution and systematics of dendrobatid frogs. Most recently, his research has focused on color evolution in the genus Ranitomeya, with the goal of understanding the proximate color mechanisms underlying their bright coloration and how these mechanisms have evolved across the genus. At the same time, his most recent field work in eastern Brazil and subsequent phylogenetic analyses have begun to clarify species limits within the vanzolinii group of Ranitomeya. This talk will focus on a phylogenetic comparative analysis of color evolution within Ranitomeya and present some preliminary results regarding the systematics of the vanzolinii species group. "

 

Lezing #2 (11:30 – 12:30)
Een Tropenvlucht - Willem Neeleman

Panama en Costa Rica zijn juweeltjes voor iedereen die de tropen een warm hart toedraagt. Met de bijzondere natuur springen tal van soorten u vaak al snel tegemoet. Dankzij de mini-documentaires en kleurrijke verhalen van Willem Neeleman wordt dit effect ook alleen maar versterkt. 

Met de tropenvlucht vindt u in deze presentatie dan ook een gratis mini-vakantie, zonder alle stress van uw vliegtuigreis en zoekgeraakte bagage. Heeft u na de lezing nog niet genoeg van de planten en dieren, spreek dan gerust verder in het café.

 

Lezing #3 (14:30 – 15:30)
De Wereld van DN, meer dan Kikkers - Jeroen van der Steen & Mathieu Woldhuis

Na onze voorgaande lezing over dierethiek is er iets gaan broeien. De media hype omtrent corona heeft gezorgd voor een sterk gekleurde beeldvorming en maakte van elk exotisch dier een gevaarlijk ziektereservoir. Binnen het bestuur merken wij al langer hoe dat invloed heeft op de publieke waardering van kikkerhouders.

Toch draagt vrijwel ieder DN-lid het besef dat dit verhaal meerdere kanten heeft en dat nagekweekte kikkers ook praktisch vrij zijn van enge ziektes. Onze vereniging steunt hiernaast elk jaar fundamenteel wetenschappelijk onderzoek en was zelfs mede verantwoordelijk voor het eerste gifkikker reservaat ter wereld. Toch weet de brede maatschappij daar maar weinig vanaf en zorgen schimmige handelaren voor een verkeerde indruk van onze hobby.

Is het dan misschien toch tijd om een lans te breken voor een sterker moreel besef? En hoe ziet dat er dan uit? Met deze vragen als leidraad nemen twee DN'ers u mee in de historische ontwikkelingen van Dendrobatidae Nederland en vertellen zij over onze natuurbescherming in Colombia en hun recente initiatief voor het behoud van de Andinobates supata.

 

foto credits: Hans Vissers, Botanische Tuin Zuidas (Link)

Printen
668 Waardeer dit artikel
4.5
Back To Top