Dendrobatidae Nederland

 

Dendrobatidae Nederland is een internationale vereniging van liefhebbers van pijlgifkikkers (Dendrobatidae), mantella's en andere kikkers.

Zij heeft ten doel de waardering voor de natuur, meer toegespitst op de regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika en Madagaskar en de pijlgifkikkers in het bijzonder, te helpen opwekken, onderhouden en bevorderen.

Hoofddoelstellingen zijn bovendien het bevorderen van nakweek, om zo de bescherming van de kikkers in de natuurlijke biotoop te bevorderen en het zoveel mogelijk verspreiden van informatie met betrekking tot Dendrobatidae en andere tropische kikkers.

DN Magazine

DN Gifkikkerboek

 

Voordelen lidmaatschap

Voordelen van een lidmaatschap:

  • Elk kwartaal ontvang je ons DN magazine.
  • Halfjaarlijks gratis entree op de Kikkerdag voor jezelf en een introducé.
  • Gratis tafel voor aanbod van nakweek op onze Kikkerdag.
  • Gratis bezoek aan werkgroepavonden van west-, midden- en noord Nederland.
  • Jaarlijks een symposiumdag.
  • Toegang tot de volledige inhoud van onze website.
  • Megakorting op ons boek Gifkikkers.
  • Als lid draag je bij aan verschillende conservatieprojecten en wetenschappelijk onderzoek, alle ten behoeve van onze geliefde kikkers.
  • Bijna 50% korting op Terrafile!
  • Leden bieden we de mogelijkheid bij te dragen aan onze activiteiten (DN functioneert geheel op basis van vrijwilligers).

...en dat alles voor een schamele 30,- euro (binnen NL), of 40,- euro (buiten NL)

Lid worden

December 2009
Anonym
/ Categorieën: DN

December 2009

Allobates spumaponens, een koekoek in schuimnesten
Broedzorg kan een kostbare en tijdrovende aangelegenheid zijn voor de ouders. Daarom is het niet verwonderlijk dat broedparasitisme wijd verbreid is. Daarbij maakt de parasiet gebruik van de ouderlijke zorg van de gastheer. Niet alleen bij de ons bekende koekoek, maar ook bij mestkevers, spinnen en vissen vinden we broedparasieten. 
Alleen voor DN leden, lees artikel...
 
Ervaringen bij de bouw van paludaria
In dit artikel beschrijf ik mijn ervaringen met het zelf bouwen van paludaria. Hierbij heb ik dankbaar gebruik gemaakt van goede ideeën en kennis van de Studievereniging Het Paludarium, waarvan ik sinds de oprichting in 1975 lid ben. Uitgangspunt van de vereniging is dat een paludarium mooi in een huiskamer moet staan en dat dieren en planten er op een verantwoorde wijze in gehouden kunnen worden. Het gebruik van goede technische hulpmiddelen staat hierbij centraal.  
Alleen voor DN leden, lees artikel...

Gifkikkers in Puerto Viejo de Sarapigui, Costa Rica
In de zomer van 2008 heb ik samen met mijn vriendin Costa Rica bezocht. Voor ons was dit de eerste reis naar een tropisch regenwoud. Wij keken dan ook lang uit naar deze ervaring: “op zoek naar het tropische leven”. Ik ben vooral gericht op (gif)kikkers, terwijl  mijn vriendin geïnteresseerd is in de meest uiteenlopende insecten.
Alleen voor DN leden, lees artikel... 
 
Sapo pingo de ouro, miniatuurkikkers van het geslacht Brachycephalus
Als gifkikker hobbyisten zijn we natuurlijk allemaal bekend met de enorme kleurenpracht zoals we die binnen de Dendrobatidae kennen, maar ook de Madagassische Mantella’s hebben velen van ons weten te interesseren. Vakanties naar kikkergebieden in Zuid-Amerika en Madagaskar worden dan ook met grote regelmaat ondernomen, waarbij vele mooi gekleurde kikkertjes kunnen worden gevonden. Toch zijn er grote aantallen gekleurde kikkertjes die onder velen van ons lang niet zo bekend zijn. 
Alleen voor DN leden, lees artikel...
 
Het maken van een kikkerhabitat  in de tropen 
                        
Wij wonen nu vijf jaar in Panama. De kikkerhobby heeft ons hierheen gebracht en we hebben nu genoeg stof om interessante artikelen voor het DN magazine te schrijven.
Aanvankelijk gingen wij op vakantie met onder andere het doel om kikkers te zien.
Om een lang verhaal kort te houden: wij zijn gebleven en genieten dagelijks van de omgeving en natuurlijk van alle soorten kikkers. 
Alleen voor DN leden, lees artikel...
 
Rio Napo
In september 2008 heb ik samen met mijn vrouw een reis naar Ecuador gemaakt. We hebben verschillende locaties bezocht. In dit artikel doe ik verslag van onze trip naar de fameuze Rio Napo. Alsof er een gordijn openging stapten we bij een meertje het paradijs binnen. Zo mooi, rustig en vredig. Alles valt hier als een legpuzzel in elkaar. Schitterende bomen en palmen met een frisgroene kleur. Het rustgevende geluid van tal van vogels. Een stukje overweldigende natuur op onze aardbol.
 
Bruine verkleuring bij pijlgifkikkers
Al meer dan 20 jaar houd ik me bezig met het verzorgen en kweken van pijlgifkikkers.
In deze periode heb ik in deze hobby veel progressie gezien.
Soms ook, voor de liefhebberij, in feite minder belangrijke ontwikkelingen, denk hierbij aan naamgeving.
 
Montserrat fluitkikker (Leptodactylus fallax)
Velen van ons zijn bekend met de kleine gifkikkertjes. Sommigen zijn bekend met boomkikkers. Weinigen zullen de Montserrat fluitkikker kennen. Het is geen gifkikker en ook geen boomkikker. Het is één van de grootste kikkers die op dit moment nog leeft.
 
Epipedobates boulengeri, E. machalilla en E. espinosai in Ecuador
Het westen en het noordwesten van Ecuador herbergen drie soorten Epipedobates. Het zijn in het algemeen zeer schuwe dieren die je in het veld wel volop kunt horen, maar nauwelijks zult zien. Sommigen van u kennen mogelijk Epipedobates boulengeri. Dit diertje is in de hobby aanwezig en wordt af en toe aangeboden op DN-beurzen. In dit tweede artikel over Epipedobates willen wij deze drie soorten aan u voorstellen.
 

Het begin van een fascinerende hobby

De afgelopen twee en een half jaar heb ik ervaring opgedaan in de kikkerhobby. Ik heb altijd met veel interesse de artikelen gelezen hoe andere hobbyisten hun kikkers houden en verzorgen. Om die reden wil ik jullie met dit artikel laten meekijken hoe ik ben begonnen en hoe ik nu de hobby beleef.

 
Onderzoek naar chytrid in de hobby

Printen
4024 Waardeer dit artikel
2.8

Laatste nieuws

December 2023 December 2023

December 2023

0 170
  • Andinobates viridis. Wat is er met deze soort gebeurd?
  • Zelfbouw paludarium
  • De transitie van open water als larve-afzetgebied naar het gebruik van fytotelmata als afzetplaats
  • Gebruik en beoordeling van het gespecialiseerde Exo Terra gifkikker terrarium.
  • Succesvolle kweek met de Rio-Pescado Harlekijnkikker Atelopus balios (PETERS, 1973) in het kader van het Citizen Conservation project (deel 1)
  • Oophaga pumilio
  • Op bezoek bij Artis
September 2023 September 2023

September 2023

0 276
Phyllobates terribilis: een beginnerskikker? Verslag 3e presentatie DN werkgroep in Wateringen Op stage in de Peruaanse Amazone Een topveterinair gaat met pensioen Over moderne verlichting in het vivarium Op ‘pad’ voor de knoflookpad in Drenthe Allobates brunneus ontrafeld Drie keer Oophaga granulifera Werkgroep Midden-Nederland; een reis naar Fauna Forever in...

Facebook Home

Tot onze spijt kregen we bericht van onze drukker dat hun nietmachine voor oognietjes defect is geraakt. Dat, in combinatie met het lange Paasweekend, zorgt er helaas voor dat het magazine pas na Pasen bij de leden zal verschijnen. Sorry voor het ongemak! Wij onderzoeken momenteel de mogelijkheden voor iets vroegere verschijningsdata, zodat deze ook als er iets tegen zit in de juiste maand bij de leden zal aankomen. Aanvullend: sinds onze vorige post over het magazine is er nog een last minute wijziging aangebracht. Het artikel over Atelopus varius in Costa Rica (staat op de cover van het vorige bericht) is doorgeschoven naar de volgende editie. Wij wensen jullie alvast veel leesplezier met weer een mooi gevulde editie!
icon
Dendrobatidae Nederland
22-3-2024
25 2
Tot zaterdag!
icon
Dendrobatidae Nederland
14-3-2024
7 2
Onze redactie is er maar weer druk mee! Hier alvast een kleine sneak peek van de maart editie van ons magazine. Deze editie staat weer bomvol met prachtige artikelen en gaat binnen enkele dagen naar de drukker om uiterlijk eind maart bij jullie te verschijnen! Wil je ook eens bijdragen aan de inhoud van dit prachtige verenigingsblad? Dat kan!! Graag zelfs. Stuur ons gewoon eens een berichtje hier op Facebook of neem direct contact op met onze redactie (zie colofon).
icon
Dendrobatidae Nederland
22-2-2024
34 0
Ken jij de voordelen van een DN lidmaatschap al?? - 40 euro korting op ons nieuwste boek Gifkikkers de 2e editie. - Elk kwartaal ontvang je ons DN magazine. - Halfjaarlijks gratis entree op de Kikkerdag voor jezelf en een introducé (à 7,50 p.p.!!!! - Gratis tafel voor aanbod van nakweek op onze Kikkerdag. - Gratis bezoek aan werkgroepavonden van west-, en midden Nederland. - Jaarlijks een symposiumdag. - Toegang tot de volledige inhoud van onze website. - Als lid draag je bij aan verschillende conservatieprojecten en wetenschappelijk onderzoek, alle ten behoeve van onze geliefde kikkers. - Bijna 50% korting op Terrafile! ...en dat alles voor een schamele 30,- euro (binnen NL), of 40,- euro (buiten NL). Onvoorstelbaar toch?? Dit jaar bestaan we ook nog eens 35 jaar!! Wat zouden we dit jaar doen om onze leden te verrassen?? Lid worden?? Dat kan in onze webshop: https://www.webshop.gifkikkerportaal.nl/
icon
Dendrobatidae Nederland
12-1-2024
27 1
Op de valreep van 2023 is er nog een nieuwe Mannophryne-soort beschreven met de naam Mannophryne phylidros, die zich laat vertalen tot 'liefhebber van water' wegens de strikt beekbewonende leefwijze. Helaas zijn er geen foto's van levende exemplaren in de beschrijving opgenomen en moeten we het doen met deze foto van de typeserie. Het zal ons benieuwen hoeveel nieuwe soorten Dendrobatoidea er in 2024 beschreven zullen worden! Goede jaarwisseling allemaal!
icon
Dendrobatidae Nederland
31-12-2023
33 0
Op dinsdagavond 9 januari 2024 is iedereen welkom op onze bijeenkomst van de DN Werkgroep West - Nederland. De werkgroep avonden staan namelijk open voor leden en niet-leden. Met twee boeiende onderwerpen en een gesprek over gifkikkeractualiteiten, ontvangen bezoekers altijd een hoop nuttige informatie. Allereerst vertellen Mario Jungmann, Willem Neeleman en Jeroen van de Steen ons iets over hun bezoek aan de Rostock Zoo in Duitsland. Dendrobatidae Nederland heeft deze dierentuin enkele nakweek kikkers beschikbaar gesteld voor hun expositie over het beschermingsprogramma Ranitomeya fantastica “True Nominat”. Na de afsluiting van onze DN Ranitomeya fundraiser is afgesproken dat deze dieren fungeren als ambassadeur voor hun soortgenoten in het wild. Hetzelfde trio vertelt aansluitend over hun privé bezoek aan Erik Schoop. Erik is één van de eerste Europese gifkikkerliefhebbers die succesvolle kweekresultaten bereikt heeft met grote Oophaga soorten. Op http://www.eriks-frogs.de/ is meer informatie vindbaar Datum: Dinsdag 9 januari 2024 Locatie: Westlandse Pop Centrum Nederland 3, Lange Spruit 84, 2291 LC Wateringen (GoogleMaps) Toegang: Gratis https://www.gifkikkerportaal.nl/Vereniging/Evenementen-en-agenda/dn-werkgroep-west-nederland-6
icon
Dendrobatidae Nederland
17-12-2023
27 1
Load more posts Loading
Back To Top