Dendrobatidae Nederland

 

Dendrobatidae Nederland is een internationale vereniging van liefhebbers van pijlgifkikkers (Dendrobatidae), mantella's en andere kikkers.

Zij heeft ten doel de waardering voor de natuur, meer toegespitst op de regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika en Madagaskar en de pijlgifkikkers in het bijzonder, te helpen opwekken, onderhouden en bevorderen.

Hoofddoelstellingen zijn bovendien het bevorderen van nakweek, om zo de bescherming van de kikkers in de natuurlijke biotoop te bevorderen en het zoveel mogelijk verspreiden van informatie met betrekking tot Dendrobatidae en andere tropische kikkers.

DN Magazine

DN Gifkikkerboek

 

Voordelen lidmaatschap

Voordelen van een lidmaatschap:

 • Elk kwartaal onvangt u ons DN magazine.
 • Halfjaarlijks gratis entree op de kikkerdag voor uzelf en een introducé.
 • Jaarlijks een symposiumdag.
 • Toegang tot de volledige inhoud van onze website.
 • Megakorting op ons boek Gifkikkers (wij verwachten een tweede editie in 2022).
 • Als lid draag je bij aan verschillende conservatieprojecten en wetenschappelijk onderzoek, alle ten behoeve van onze geliefde kikkers.
 • Uw belangenbehartiging bij zowel het PVH als de SATO.
 • Leden bieden we de mogelijkheid bij te dragen aan onze activiteiten (DN functioneert geheel op basis van vrijwilligers).

...en dat alles voor een schamele 30,- euro (binnen NL), of 40,- euro (buiten NL)

Dendrobatidae Nederland
Anonym

Dendrobatidae Nederland

Dendrobatidae Nederland is een toonaangevende internationale vereniging voor liefhebbers van gifkikkers (Dendrobatidae) en andere tropische kikkers. De vereniging stelt zich ten doel om de waardering voor de natuur te bevorderen en het behoud ervan te bewerkstelligen. De focus ligt daarbij op de regenwouden van Midden-Amerika, Zuid-Amerika en Madagaskar en in het bijzonder de daar levende (gif)kikkers. Dendrobatidae Nederland onderhoudt hiertoe contacten met diverse nationale en internationale organisaties, universiteiten, IUCN, Conservation International, RAVON, Tree Walkers International, en het ondersteunt financieel onder andere het ProAves Amphibian Nature Reserve Ranita Dorada in Colombia.

Onze hoofddoelstelling geven we vorm door het stimuleren van nakweek van kikkers om zo de bescherming van kikkers in hun natuurlijke biotopen te bevorderen. Het zoveel mogelijk verspreiden van informatie met betrekking tot het houden en kweken van Dendrobatidae en andere tropische kikkers is daar een belangrijke onderdeel van.
Op allerlei gebieden worden ontwikkelingen scherp in de gaten gehouden en zo nodig onderneemt Dendrobatidae Nederland actie om de doelstellingen actief te bereiken. Een voorbeeld daarvan is het onderzoek naar én de bestrijding van de chytrid schimmel in zowel de hobby als de natuur.

Dendrobatidae Nederland is in 1989 opgericht, gevolg gevend aan de groeiende belangstelling voor met name pijlgifkikkers. De communicatie naar de leden toe vindt plaats door middel van een full-colour magazine, dat viermaal per jaar in het Nederlands wordt uitgebracht met (semi-)wetenschappelijke artikelen en artikelen gericht op de hobby. Wereldwijd wordt tweemaal per jaar een Engelstalig magazine uitgegeven met de beste artikelen uit het Nederlandse magazine.
Er wordt tweemaal per jaar een speciale, internationaal gerespecteerde kikkerbeurs georganiseerd. Een symposiumdag, met lezingen van diverse vooraanstaande specialisten, completeert het verhaal.

Nu in 2019 verkeert de vereniging in blakende gezondheid met meer dan 1000 enthousiaste, deskundige en wetenschappelijke leden in binnen- en buitenland.

In ons voor Nederland unieke blad 'DN-magazine' staat zeer gevarieerde informatie over alle facetten van de liefhebberij:
Magazines_jaargang.png
- Kweekverslagen van succesvolle kwekers

- Handige tips, vragen en antwoorden

- Reisverslagen

- Informatie over evenementen

- Artikelen over terrariumbouw, planten

- Systematiek, ziekten, voedsel, wetten enz

Met kleurenfoto's en andere illustraties

Dendrobatidae Magazine maakt volledig waar wat de naam pretendeert, namelijk niet alleen een tijdschrift voor de gespecialiseerde kweker maar ook voor de man, vrouw of kind die geïnteresseerd is in de natuur en die wat meer wil weten over pijlgifkikkers.

Kortom, Dendrobatidae Nederland is dé vereniging voor pijlgifkikkerliefhebbers die meer willen maken van hun hobby. De prijs hoeft geen belemmering te zijn: voor slechts € 30,- ben je al lid en krijg je het waardevolle DN Magazine vier maal per jaar toegestuurd. Daarnaast heb je gratis toegang tot de twee kikkerdagen die wij jaarlijks organiseren.

Lid worden? 

 

KvK-nummer: 40076457

Printen
29337 Waardeer dit artikel
3.0

Laatste nieuws

Juni 2022 Juni 2022

Juni 2022

0 230
 • Showpaludarium in de huiskamer
 • Tad-Pools: ei- en afzetplaatsen voor gifkikkers
 • De randjes, het favoriete plekje
 • De laatste kikkersoort die het nog volhoudt in een hoog Andes-bergbos
 • Eindelijk weer op reis!
 • No-Mite
Maart 2022 Maart 2022

Maart 2022

0 104
 • Andinobates supata; een nieuw beschreven gifkikker
 • Parasieten: wat nu?
 • Kweken met P. aurotaenia
 • Bocas del Toro
 • Het Maldonado roodbuikpadje
 • De (on)zin van gutloaden
 • Voortplantingsstrategiën

December 2021

0 660
Phyllobates lugubris; een ondergewaardeerde kikker Regenwoud beschermen door het met rust te laten – Stichting Oasebos Aan de voet van de Cordillera de Colan Kikkerdag oktober...

Facebook Home

Zo nu en dan worden er opvallend mooi gekleurde nieuwe soorten Dendrobatoidea beschreven, maar het overgrote gedeelte van nieuwe soorten blijven toch deze onopvallend gekleurde diertjes die ondanks dit uiterlijk zeker niet minder interessant zijn. Ook nu verwelkomen wij weer een nieuw lid van het geslacht Allobates met de mooie naam kamilae. Allobates kamilae is afkomstig uit de bovenloop van de Río Madeira in het zuidwestelijk Amazonegebied van Brazilië. De collage laat in verschillende stappen de balts en eiafzet zien. Een mooi detail is te zien op foto C. Het betreft hier een zogenaamde laterale cephalische amplexus ofwel zijwaartse kopomklemming tijdens de paring. De eieren worden afgezet direct naast een eerder legsel dat het mannetje reeds bewaakte en verzorgde. Miquéias Ferrão​, James Hanken and Albertina P. Lima. 2022. A New Nurse Frog of the Allobates tapajos Species Complex (Anura: Aromobatidae) from the upper Madeira River, Brazilian Amazonia. PeerJ.
icon
Dendrobatidae Nederland
4-8-2022
17 0
Oh nee, VERTRAGING!! Het nieuwe DN magazine ligt alweer bij de drukker, bomvol met interessante artikelen. Tot onze grote spijt zal hij helaas niet op tijd bij jullie in de brievenbus belanden. Onze redactie heeft het aanleveren aan de drukker perfect getimed, maar de drukker had leveringsproblemen met de papiersoort (ook in de drukkerijwereld zijn er helaas leveringsproblemen tegenwoordig). Het goede nieuws is dat het papier inmiddels binnen is en de druk kan starten. De geschatte levering zal nu in de eerste week van juli zijn in plaats van de laatste week van juni zoals jullie gewend zijn. Inhoud: -Bouwverslag van een paludarium -Project Tad-Pool -DN nieuws -DN Kikkerdag -Favoriete plekje van gifkikkers -De Mucuchies-kikker (Aromobates zippeli) -Reisverslag van Peru -No-Mite, oplossing tegen mijten Om de vertraging een beetje te compenseren kunnen we ook alvast een tipje van de sluier oplichten over de september editie waar ook wij reikhalzend naar uitkijken! Zoals het er nu naar uitziet gaan wij in de septembereditie eindelijk publiceren over een stukje exploratie dat plaatsvond in 2017 in de Colombiaanse Cauca-hooglanden. Dit werd door DN gefinancierd en hierbij is een prachtige nieuwe Oophaga-soort ontdekt. Kortom: het duurde enkele jaartjes, maar jullie krijgen wederom een wereldprimeur te lezen in jullie eigen DN magazine. Echt iets om naar uit te kijken dus! Ben je nog geen lid, en wil je dit niet missen? Lid worden van DN kan hier: https://www.webshop.gifkikkerportaal.nl/
icon
Dendrobatidae Nederland
22-6-2022
17 1
Kennen jullie ons YouTube-kanaal al? Op de achtergrond werken enkele vrijwilligers al een tijd aan een grote diversiteit aan informatie films, die jullie langzaam maar zeker meer mee de diepte in zullen nemen van de verschillende onderwerpen. Eveneens zijn er enkele interessante lezingen terug te vinden. https://www.youtube.com/channel/UClEjjLS83KVjQOn92_I544A Nieuwe uploads van vandaag zijn ons kanaalintro die je tegenkomt via bovenstaande link, en een introducerende film over het starten van je eerste kikkerbak. https://www.youtube.com/watch?v=1Bxeb5N8PVY Dank aan: Madelon van der Maas en Sem Dreijer
icon
Dendrobatidae Nederland
11-4-2022
19 0
Wat hebben veel leuke en nuttige gesprekken gehad afgelopen zaterdag op de DN Kikkerdag van Dendrobatidae Nederland. Ook met NVWA om tafel gezeten, ook leuk om te zien hoe enthousiast die zijn. Nu ook eens gaan kijken om andere beurzen te gaan bezoeken!
icon
Dendrobatidae Nederland
4-4-2022
6 0
Het nieuwste magazine valt sinds gisteren alweer bij de meeste leden in de brievenbus. Onze redactie heeft er weer een prachtige editie van weten te maken, met dank aan jullie bijdragen. Het eerstvolgende magazine is overigens nog verre van gevuld, dus wees zo vrij om kopij aan te leveren zodat we jullie als leden niet teleur hoeven te stellen. In deze editie: -Andinobates supata -Parasieten, wat nu? -Kweken met Phyllobates aurotaenia -Bocas del Toro -Het Maldonado roodbuikpadje -De (on)zin van gutloaden -Voortplantingsstrategieën Praat op ons forum mee over het thema Gutloaden: https://www.gifkikkerportaal.nl/Forum/topics/dn-magazine-maart-2022-napraten-over-het-artikeltje-gutloaden
icon
Dendrobatidae Nederland
24-3-2022
26 2
icon
Dendrobatidae Nederland
16-3-2022
10 0
Load more posts Loading
Back To Top