Dendrobatidae Nederland

 

Dendrobatidae Nederland is een internationale vereniging van liefhebbers van pijlgifkikkers (Dendrobatidae), mantella's en andere kikkers.

Zij heeft ten doel de waardering voor de natuur, meer toegespitst op de regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika en Madagaskar en de pijlgifkikkers in het bijzonder, te helpen opwekken, onderhouden en bevorderen.

Hoofddoelstellingen zijn bovendien het bevorderen van nakweek, om zo de bescherming van de kikkers in de natuurlijke biotoop te bevorderen en het zoveel mogelijk verspreiden van informatie met betrekking tot Dendrobatidae en andere tropische kikkers.

DN Magazine

DN Gifkikkerboek

 

Voordelen lidmaatschap

Voordelen van een lidmaatschap:

  • Elk kwartaal ontvang je ons DN magazine.
  • Halfjaarlijks gratis entree op de Kikkerdag voor jezelf en een introducé.
  • Gratis tafel voor aanbod van nakweek op onze Kikkerdag.
  • Gratis bezoek aan werkgroepavonden van west-, midden- en noord Nederland.
  • Jaarlijks een symposiumdag.
  • Toegang tot de volledige inhoud van onze website.
  • Megakorting op ons boek Gifkikkers.
  • Als lid draag je bij aan verschillende conservatieprojecten en wetenschappelijk onderzoek, alle ten behoeve van onze geliefde kikkers.
  • Bijna 50% korting op Terrafile!
  • Leden bieden we de mogelijkheid bij te dragen aan onze activiteiten (DN functioneert geheel op basis van vrijwilligers).

...en dat alles voor een schamele 30,- euro (binnen NL), of 40,- euro (buiten NL)

Lid worden

Maart 2011
R
/ Categorieën: Magazine

Maart 2011

De kelder van Christiaan Macco
Liefde voor dieren is Christiaan Macco met de paplepel ingegoten. Zijn vader heeft zijn sporen verdiend met aquaria. Christiaan heeft echter sinds vijf jaar zijn hart verloren aan de gifkikkers.
 
Kleurvariatie, habitat en dieet van Dendrobates tinctorius 
Dendrobates tinctorius is de typesoort van de familie van gifkikkers. Dat betekent dat de familie is beschreven op basis van D. tinctorius. De eerste beschrijving van deze kikker stamt al uit 1799. Naderhand zijn er talloze nieuwe populaties ontdekt die allemaal verschillen in kleur, tekening en formaat. Hoewel het bestaan van deze kikkers dus al honderden jaren bekend is en het kikkertje door velen in terraria wordt gehouden, is er pas de laatste twee decennia gedragsonderzoek verricht naar Dendrobates tinctorius in zijn natuurlijke leefomgeving. Dit onderzoek heeft voornamelijk plaatsgevonden in het ongerepte tropisch regenwoud van Frans Guyana.

El Sira gebergte in Peru
In het centrale deel van Peru ligt aan de oostkant van de Andes een uitloper dat de laatste schakel vormt van de Andes met het regenwoud in het laagland. Het gebergte is gelegen in het departement Ucayali en de hoogste toppen reiken zo’n 2500 meter hoog. Het gebied is bedekt met tropisch regenwoud en omringd door de rivieren Pachitea en Ucayali. In het gebied is het reservaat ‘El Sira Reserva Comunal’ gevestigd. Gelukkig maar, aangezien het departement een van de provincies is met de  grootste houtkap van Peru. Dure soorten hardhout zijn er al niet meer te vinden.
Door de geografisch geïsoleerde ligging van het gebied, komen nogal wat planten en dieren alleen hier voor. Zo ook een hele mooie pijlgifkikker, de Ranitomeya sirensis.
 
Een betaalbare infrarood thermometer
Een bezoek aan een DN-sponsor leidt nog wel eens tot de aanschaf van een nieuw product. Tijdens een bezoek aan Terrafauna had René Zwart net een nieuw artikel in zijn assortiment, namelijk een infrarood thermometer.
In het verleden had ik dit soort thermometers van andere fabrikanten al eens gezien, maar ze waren onaantrekkelijker geprijsd dan deze thermometer.
 
Mijn ervaringen met Dendrobates leucomelas
Uit nieuwsgierigheid heb ik in 2005 een reptielenbeurs bezocht. Daar heb ik veel soorten reptielen en amfibieën kunnen bewonderen. Mijn oog viel echter meteen op kleine diertjes: de pijlgifkikkers. Ik vond ze erg mooi en was er meteen verkikkerd op. Ik heb tijdens deze beurs twee Dendrobates leucomelas en twee Phyllobates bicolor gekocht.
 
Agalychnis spurrelli,  Boulenger 1913
Dit artikel gaat over een speciale boomkikker die vooral voorkomt in het zuidwesten van Costa Rica. Op Peninsula Osa zijn ze in de natte periode in augustus en september met enig geluk te zien. Het is Agalychnis spurrelli, die ook wel de zwevende boomkikker wordt genoemd.
 
Ranitomeya ventrimaculata

Eindelijk was het zover! Het was 6 november 1993 dat ik samen met Piet
Bongers voor het eerst afgereisd ben naar de Emerald Jungle Village van Joep en Marijke Moonen in Frans Guyana. Het heeft toen wel enige maanden voorbereiding gekost. We gingen er heen voor alles wat met de natuur te maken heeft. Insecten, planten, vogels en zoogdieren, maar onze voornaamste interesses waren natuurlijk de reptielen en amfibieën.
Het voordeel van ons logeeradres was dat we daar aan de rand van het regenwoud zaten.
We werden heel gastvrij ontvangen. De kennis van Joep wat betreft alles wat groeit, bloeit en leeft is zeer groot. Als gids doet hij er alles aan om het je naar de zin te maken. Marijke zorgde voor onze innerlijke mens. Kortom een warm welkom.

Het paludarium van Raf Denier
Omdat ik sinds kort verhuisd ben naar een ruimere woning, kreeg ik eindelijk de kans om een groot paludarium in te richten. De voorbijgaande jaren had ik al enkele paludaria ingericht, maar een groot paludarium geeft nieuwe mogelijkheden. Ik besloot om de Witbergmethode te gebruiken. In dit artikel laat ik zien hoe ik mijn paludarium ingericht heb.

Printen
5045 Waardeer dit artikel
Geen waardering

Laatste nieuws

December 2023 December 2023

December 2023

0 170
  • Andinobates viridis. Wat is er met deze soort gebeurd?
  • Zelfbouw paludarium
  • De transitie van open water als larve-afzetgebied naar het gebruik van fytotelmata als afzetplaats
  • Gebruik en beoordeling van het gespecialiseerde Exo Terra gifkikker terrarium.
  • Succesvolle kweek met de Rio-Pescado Harlekijnkikker Atelopus balios (PETERS, 1973) in het kader van het Citizen Conservation project (deel 1)
  • Oophaga pumilio
  • Op bezoek bij Artis
September 2023 September 2023

September 2023

0 276
Phyllobates terribilis: een beginnerskikker? Verslag 3e presentatie DN werkgroep in Wateringen Op stage in de Peruaanse Amazone Een topveterinair gaat met pensioen Over moderne verlichting in het vivarium Op ‘pad’ voor de knoflookpad in Drenthe Allobates brunneus ontrafeld Drie keer Oophaga granulifera Werkgroep Midden-Nederland; een reis naar Fauna Forever in...

Facebook Home

Tot onze spijt kregen we bericht van onze drukker dat hun nietmachine voor oognietjes defect is geraakt. Dat, in combinatie met het lange Paasweekend, zorgt er helaas voor dat het magazine pas na Pasen bij de leden zal verschijnen. Sorry voor het ongemak! Wij onderzoeken momenteel de mogelijkheden voor iets vroegere verschijningsdata, zodat deze ook als er iets tegen zit in de juiste maand bij de leden zal aankomen. Aanvullend: sinds onze vorige post over het magazine is er nog een last minute wijziging aangebracht. Het artikel over Atelopus varius in Costa Rica (staat op de cover van het vorige bericht) is doorgeschoven naar de volgende editie. Wij wensen jullie alvast veel leesplezier met weer een mooi gevulde editie!
icon
Dendrobatidae Nederland
22-3-2024
25 2
Tot zaterdag!
icon
Dendrobatidae Nederland
14-3-2024
7 2
Onze redactie is er maar weer druk mee! Hier alvast een kleine sneak peek van de maart editie van ons magazine. Deze editie staat weer bomvol met prachtige artikelen en gaat binnen enkele dagen naar de drukker om uiterlijk eind maart bij jullie te verschijnen! Wil je ook eens bijdragen aan de inhoud van dit prachtige verenigingsblad? Dat kan!! Graag zelfs. Stuur ons gewoon eens een berichtje hier op Facebook of neem direct contact op met onze redactie (zie colofon).
icon
Dendrobatidae Nederland
22-2-2024
34 0
Ken jij de voordelen van een DN lidmaatschap al?? - 40 euro korting op ons nieuwste boek Gifkikkers de 2e editie. - Elk kwartaal ontvang je ons DN magazine. - Halfjaarlijks gratis entree op de Kikkerdag voor jezelf en een introducé (à 7,50 p.p.!!!! - Gratis tafel voor aanbod van nakweek op onze Kikkerdag. - Gratis bezoek aan werkgroepavonden van west-, en midden Nederland. - Jaarlijks een symposiumdag. - Toegang tot de volledige inhoud van onze website. - Als lid draag je bij aan verschillende conservatieprojecten en wetenschappelijk onderzoek, alle ten behoeve van onze geliefde kikkers. - Bijna 50% korting op Terrafile! ...en dat alles voor een schamele 30,- euro (binnen NL), of 40,- euro (buiten NL). Onvoorstelbaar toch?? Dit jaar bestaan we ook nog eens 35 jaar!! Wat zouden we dit jaar doen om onze leden te verrassen?? Lid worden?? Dat kan in onze webshop: https://www.webshop.gifkikkerportaal.nl/
icon
Dendrobatidae Nederland
12-1-2024
27 1
Op de valreep van 2023 is er nog een nieuwe Mannophryne-soort beschreven met de naam Mannophryne phylidros, die zich laat vertalen tot 'liefhebber van water' wegens de strikt beekbewonende leefwijze. Helaas zijn er geen foto's van levende exemplaren in de beschrijving opgenomen en moeten we het doen met deze foto van de typeserie. Het zal ons benieuwen hoeveel nieuwe soorten Dendrobatoidea er in 2024 beschreven zullen worden! Goede jaarwisseling allemaal!
icon
Dendrobatidae Nederland
31-12-2023
33 0
Op dinsdagavond 9 januari 2024 is iedereen welkom op onze bijeenkomst van de DN Werkgroep West - Nederland. De werkgroep avonden staan namelijk open voor leden en niet-leden. Met twee boeiende onderwerpen en een gesprek over gifkikkeractualiteiten, ontvangen bezoekers altijd een hoop nuttige informatie. Allereerst vertellen Mario Jungmann, Willem Neeleman en Jeroen van de Steen ons iets over hun bezoek aan de Rostock Zoo in Duitsland. Dendrobatidae Nederland heeft deze dierentuin enkele nakweek kikkers beschikbaar gesteld voor hun expositie over het beschermingsprogramma Ranitomeya fantastica “True Nominat”. Na de afsluiting van onze DN Ranitomeya fundraiser is afgesproken dat deze dieren fungeren als ambassadeur voor hun soortgenoten in het wild. Hetzelfde trio vertelt aansluitend over hun privé bezoek aan Erik Schoop. Erik is één van de eerste Europese gifkikkerliefhebbers die succesvolle kweekresultaten bereikt heeft met grote Oophaga soorten. Op http://www.eriks-frogs.de/ is meer informatie vindbaar Datum: Dinsdag 9 januari 2024 Locatie: Westlandse Pop Centrum Nederland 3, Lange Spruit 84, 2291 LC Wateringen (GoogleMaps) Toegang: Gratis https://www.gifkikkerportaal.nl/Vereniging/Evenementen-en-agenda/dn-werkgroep-west-nederland-6
icon
Dendrobatidae Nederland
17-12-2023
27 1
Load more posts Loading
Back To Top