Evenement datum: 13-5-2017 10:00 Exporteren evenement
Han Peper ...
/ Categorieën: DN

Sumposium & ALV 2017 nieuwe datum !!!

Komt u ook naar het symposium van Dendrobatidae Nederland?

 

Dendrobatidae Nederland organiseert ook dit jaar weer een symposium met interessante lezingen. We hebben verschillende sprekers uitgenodigd die veel mooie foto’s van de oorspronkelijke habitat van onze dieren zullen laten zien.

Hiernaast geeft de algemene ledenvergadering jullie, net als in de voorgaande jaren, de gelegenheid om invloed uit te oefenen op hoe het bestuur haar taak uitvoert. Kom dus vooral langs en geef aan welke punten wij nog kunnen verbeteren.

 

Datum: 13 mei 2017

Locatie: 't Veerhuis, Nijemonde 4, 3434 AZ Nieuwegein

Entree: Gratis toegang

 

 

 

Programma symposium

 

10:00 Opening zaal met koffie en thee


10:10 Opening symposium


10:15 Reisverslag door Colombia. Lezing door Jan van der Meulen.

Na 2 eerdere zeer geslaagde Colombiareizen hadden we de kans om het mooie Zuid-Amerikaanse land opnieuw te bezoeken in het voorjaar van 2016. We stippelden een reisroute uit die ons enkel naar het zuidelijke deel van het land bracht. We begonnen op het Isla Gorgona, dat bekend staat om zijn vele endemische soorten. Ondanks de tegenwerking van de parkdirectie slaagden we er toch in om de prachtige blauwe anolis en de lokale Atelopus in beeld te brengen. Via de laaglanden aan de Pacific, waar we op zoek gingen naar de tot de verbeelding sprekende Phyllobates terribilis, trokken we landinwaarts naar de foothills van de Andes. Zowel op zeeniveau als boven de 1.000 m hoogte vonden we prachtige kleurvormen van Oophaga sylvatica.

Voor het laatste deel van onze reis vlogen we naar Leticia, de meest zuidelijke stad van Colombia aan de machtige Amazone en grenzend aan Brazilië en Peru. Hier vonden we een mooie diversiteit aan kleinere gifkikkersoorten en boomkikkers. We voeren de zijrivier Rio Yavari op in de hoop een glimp op te vangen van een nog maar net beschreven gifkikker, Ranitomeya yavaricola.

Zoals onze vorige Colombiareizen was ook deze trip weer een geweldig succes.

 

 

11:15 – 11:30 Korte pauze, incl. koffie en thee

 

 

11:30 Planten in een paludarium? Geen probleem. Lezing door Jannes Munnike.

Hallo vrienden,

Ik weet dat ik jullie weinig over planten kan leren. Toch wil ik een poging wagen.

Eerst wil ik jullie wat vertellen wat er bij wat goede kwekers staat en wat zoal in de handel gangbaar is. Er zijn veel planten beschikbaar. Maar een groot deel is niet geschikt voor de meeste terraria. Soms omdat de geboden omstandigheden niet goed zijn. Vaak koop je een plantje wat vrij klein is maar uitgroeit tot een woekering, wat weer veel werk geeft. Temperatuur kan een rol zijn. Je koopt een varen die eigenlijk geschikt is voor de tuin. Licht is van groot belang want bij zwak licht rekken veel planten maar fel licht houdt ze meestal klein. Lucht beweging kan een tillandsia in leven houden en ook de orchideeën geven betere wortel en goede scheuten. Verder neem ik jullie mee naar de verschillende biotopen in Suriname en laat je zien wat er groeit. Ook wil ik nog een paar kikkers laten zien die ik op een nachtelijke speurtocht heb gevonden met hulp van bos arbeiders.

Ik hoop dat we een gezellig uurtje hebben. Groeten Jannes.

 

 

12:30 Lunchpauze (op eigen kosten)

 

 

13:15 Algemene Ledenvergadering Dendrobatidae Nederland (ALV).

 

 

14:30 Lezing door Geert Smit, natuurfotograaf`

Als beroepsmatig natuurfotograaf ontdekt Geert Smit geregeld de mooiste plekjes op aarde. Zijn laatste reis naar Costa Rica leverde meer op dan alleen foto's van de prachtige natuur en de dieren die hierin hun thuis vinden. Overnachtingen in de rimboe en zware trektochten hebben een indruk achtergelaten die deze geboren vogelaar heeft veranderd in een ware kikkerfanaat.

Bijzondere ervaringen vinden hun weg terug in deze unieke lezing, uiteraard vergezeld van unieke verhalen over de kleine springers die ons zo nauw aan het hart staan.

Het zal ook niet de laatste keer zijn dat de natuur van Costa Rica op Geert zijn gevoelige plaat valt want een vervolgtrip naar Costa Rica staat al op de agenda. Hopelijk is er nog ruimte aan boord en kunnen enkelen van ons als gezelschap dienen op deze reis.

 

 

15:15 - 15:30 Afsluiting symposium

Na afsluiting van het symposium blijven we vaak nog even bijpraten in het café van ’t Veerhuis. Hier genieten we op eigen kosten van een drankje en versnapering.

Printen
990 Waardeer dit artikel
Geen waardering

Theme picker

Back To Top