FAQ - Veel gestelde vragen

Hier vindt u de meest gestelde vragen.
Als uw vraag er niet bij staat kunt u uw vraag stellen door een mail naar de secretaris te sturen, dit kan via secretaris@gifkikkerportaal.nl

Vereniging

Bij wie kan ik terecht met vragen over de registratie van mijn gegevens?

Dendrobatidae Nederland hanteert een strikte scheiding tussen de gegevens op onze website + forum en de NAW-gegevens die nodig zijn voor een betaald lidmaatschap. Deze gegevens zijn opvraagbaar via verschillende mailadressen. Voor vragen over onze online omgeving is extra informatie beschikbaar via de DN Privacy Officer IT-support@gifkikkerportaal.nl. Voor vragen over het lidmaatschap kunnen DN leden terecht bij ledenadministratie@gifkikkerportaal.nl

Hoe zeg ik mijn lidmaatschap op?

Voor het opzeggen van je lidmaatschap kun je terecht bij de ledenadministratie. Stuur een mailtje naar ledenadministratie@gifkikkerportaal.nl met daarin uw naam en adres o.v.v. opzeggen lidmaatschap.

Wanneer komt het nieuwe DN magazine uit?

Onze magazines verschijnen aan het eind van de maanden maart, juni, september en december. Natuurlijk kunnen hieraan geen rechten worden ontleend. Ons magazine is tenslotte een verengingsblad dat door zeer gemotiveerde vrijwilligers wordt geproduceerd. Door onfortuinlijke omstandigheden is het altijd mogelijk dat er ergens een vertraging ontstaat.

Leden die buiten Nederland woonachtig zijn moeten vaak wat langer wachten op hun magazine. Het is niet ongebruikelijk dat het magazine daar aan het begin van de eerstvolgende maand arriveert.

Hoe kan ik op de Kikkerdag aantonen dat ik lid ben?

Voor elke Kikkerdag printen wij enkele actuele ledenlijsten uit. Bij binnenkomst controleren wij of u op de lijst staat. Wij hanteren dus geen systeem met ledenpasjes.

Website

Hij krijg ik toegang tot Premium artikelen?

Op Gifkikkers zijn heel veel interessante artikelen te lezen. De premium artikelen zijn alleen als je ingelogd bent als DN lid volledig te lezen.

Hoe kan ik mijn website account koppelen aan mijn lidmaatschap?

Als lid van DN kan je toegang krijgen op het besloten gedeelte van het gifkikkerportaal door even een mailtje te sturen naar de ledenadministratie@gifkikkerportaal.nl .

Zorg er wel voor dat je in de mail ook je naam, adres en woonplaats opgeeft zodat we kunnen zien of je wel lid bent.



Wanneer de aanvraag verzonden is zal worden geprobeerd om deze binnen een week te verwerken.

Ik wil mijn account van de website en het forum verwijderen. Hoe doe ik dat?

Ik wil verwijderd worden van het forum.

Af en toe krijgen we de vraag van mensen die gestopt zijn met de hobby om al hun gegevens van het forum te verwijderen. Dit is iets wat we niet kunnen en willen doen. Dit kost ons veel te veel tijd en je kan ook niet zomaar antwoorden uit bestaande topic verwijderen zonder dat dit ten koste gaat van de inhoud van zo’n topic.

Wat je wel kan doen is het wijzigen van de profielgegeven. Als je daar je naam e.d. aanpast wordt je minder zichtbaar. Alleen namen die al in het forum zijn opgeslagen blijven wel bestaan. 

Hoe kan ik inloggen in mijn account?

Inloggen

Hoe kan ik een account aanmaken?

Als je op het forum vragen en antwoorden wilt geven dien je, je eerst te registreren. Ook nieuwe DN leden moeten dit zelf doen. Dit gaat niet automatisch.

Hoe kan ik het profiel van mijn account wijzigen?

Profiel wijzigen

Forum

Bacteriële infecties
Han. Peper

Bacteriële infecties

Er bestaat een grote hoeveelheid aan soorten bacteriën die gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken bij kikkers. De meest voorkomende bacteriële infecties doen zich voor op de huid waar ze grijze vlekjes vormen, die zonder adequate behandeling groter worden en tot de dood van het dier kunnen leiden. Ook komen er bacteriële infecties voor die zich uiten in lymfatische problemen met oedeem als symptoom. De oorzaak wordt vaak gevonden in overbevolking van een kikkerverblijf of onvoldoende hygiënische maatregelen. Bacteriën hopen zich dan op tot zeer grote aantallen, waardoor kikkers constant geïnfecteerd worden tot het immuunsysteem het niet meer kan bolwerken. Ook komen bacteriële infecties vaak samen voor met schimmelinfecties als secundaire ziekteverwekkers op ontstane verwondingen. Voor een correcte diagnose is sectie op een overleden exemplaar noodzakelijk ofwel een huiduitstrijkje als de infectie zich op de huid bevindt. Een gespecialiseerde dierenarts kan de juiste behandeling bepalen voor de dieren.

Koudbloed tuberculose

Door Mycobacterium-soorten, vooral Mycobacterium marinum, veroorzaakte koedbloed tuberculose komt met enige regelmaat voor bij kikkers en hun larven in gevangenschap. Deze bacterie plant zich voort door middel van celdeling en verspreidt zich gemakkelijk via direct contact, water, uitwerpselen en bodemmateriaal. Deze zeer besmettelijke bacterie komt ook veel voor (vaak zonder zichtbare symptomen) bij aquariumvissen die de bacterie gemakkelijk overdragen op kikkers. Daarmee bestaat er een groot risico op besmetting van kikkers bij mensen die vissen samenhouden met hun kikkers. Wees ook zeer voorzichtig met eventuele open wonden waardoor besmetting kan plaatsvinden op de mens. Besmettingen bij de mens, dit noemt men aquariumgranuloom, beperken zich meestal tot de uiteinden van ledematen, meestal de hand.

Dieren met een gezond immuunsysteem kunnen lange tijd drager zijn van deze ziekte zonder zichtbare symptomen. Bij een enigszins verzwakt immuunsysteem is de ziekte zeer dodelijk. Een belangrijk kenmerk zijn de granulomen (een ontstekingsreactie die zich uit in kleine bultjes) die op de huid voor kunnen komen. Ook komen andere huidafwijkingen (laesies) voor die zich vaak concentreren nabij de bek, tenen en vingers. Bij inwendige organen als de nieren, milt, lever en maag-darmkanaal kan de ziekte voorkomen in de vorm van granulomateuze ontstekingshaarden, de tuberkels. Doordat de symptomen meestal pas optreden als de infectie in een vergevorderd stadium is, is men bijna altijd te laat. Ook is de kans groot dat ondertussen alle dieren in het verblijf besmet zijn. Het stellen van een diagnose kan gebeuren door een huiduitstrijkje, van een ontsteking op de huid, door een gespecialiseerde dierenarts en patholoog te laten onderzoeken. Het is niet eenvoudig om de diagnose te stellen, omdat de bacteriën moeilijk op kweek te zetten zijn. Ze zijn namelijk zeer kieskeurig en planten zich ook zeer langzaam voort. M. marinum kan bij het Centraal Veterinair Instituut Lelystad wel gekweekt worden. Dit gaat in vergelijking met M. tuberculosis (veroorzaakt tuberculose bij de mens) een stuk sneller. De ziekte heeft een slechte prognose en is niet makkelijk te behandelen.

Printen
1733 Waardeer dit artikel
Geen waardering
Back To Top