Kikkerdag

Kikkerdag
Han Peper

Kikkerdag

De Kikkerdag is een halfjaarlijks evenement georganiseerd door Dendrobatidae Nederland, waar liefhebbers van gifkikkers hun dieren kunnen verkopen en aanschaffen. Op deze dag zijn veel hobbyisten en bedrijven aanwezig met een uitgebreid aanbod aan nakweek kikkers en kikkerbenodigdheden. Denk bijvoorbeeld aan inrichtingsmaterialen voor uw terraria of paludaria, kweeksubstraten voor fruitvliegen en overige voedseldieren, waterbehandelingssystemen, luchtbevochtigers, semi-tropische en tropische planten, verlichting, compleet ingerichte terraria, regeltechniek en meer. Bovendien is de dag bij uitstek geschikt om in contact te komen met andere hobbyisten en om ervaringen uit te wisselen. Ook kunt u het bestuur al uw vragen stellen.

Vanwege de uitbraak van covid-19 werd de editie in maart afgelast. Met de huidige maatregelen is het vooralsnog weer mogelijk om dergelijke evenementen te organiseren. Het bestuur van Dendrobatidae Nederland heeft daarom besloten om de aanstaande beurs door te laten gaan en geïnteresseerde leden de mogelijkheid te bieden om dieren te verkopen en aan te schaffen.

U bestelt uw entreebewijs uitsluitend via deze link https://www.gifkikkerportaal.nl/Vereniging/DN-kikkerdag/Aanmeldformulier-kikkerdag

De volgende kikkerdag zal plaatsvinden op:

Zondag 4 oktober 2020
Locatie: 't Veerhuis
Adres: Nijemonde 4, 3434 AZ, Nieuwegein

Namens het bestuur,
Ron Tiemersma
Coördinator kikkerdag

 

Covid-19 maatregelen

Vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus zal de dag er anders uitzien dan normaal. De belangrijkste wijzigingen zijn als volgt.
- Toegang voor zowel standhouders als leden is de aankomende editie uitsluitend op inschrijving.
- De dag is verdeeld in drie tijdsloten: 12:00 - 13:15, 13:20 - 14:35, en 14:40 - 16:00. Elke bezoeker heeft dus slechts 75 minuten om zijn of haar inkopen te doen. We hebben gekozen voor deze tijdsloten omdat we beperkt worden in het maximale aantal bezoekers die tegelijkertijd aanwezig kunnen zijn. Door te werken met tijdssloten met een maximale bezoekersduur kunnen we zoveel mogelijk mensen toegang geven tot de beurs.
- Op de beurs zal slechts in 1 richting een route langs de verschillende stands gelopen mogen worden. Wel is het mogelijk deze route binnen het toegewezen uur vaker af te leggen en stands dus meerdere malen te bezoeken.
- Niet-leden hebben deze editie helaas geen toegang tot de beurs, tenzij ze als introducé meegenomen worden door een lid. We verzoeken leden echter zoveel mogelijk alleen te komen zodat zoveel mogelijk leden een kans hebben om de beurs te bezoeken. Wanneer er na 30 september nog plaatsen over zijn, dan krijgen ook niet-leden de mogelijkheid om toegangskaarten te bestellen. De entreeprijs voor niet-leden bedraagt € 7,50-.
- Leden met gezondheidsklachten of met mensen in hun omgeving met gezondheidsklachten, gerelateerd aan covid-19, hebben geen toegang tot de beurs.

Onze maatregelen zullen verschillende consequenties hebben:
- Naar verwachting zal het aanbod minder zijn dan gebruikelijk. Enkele hobbyisten en bedrijven die normaliter bekende gezichten zijn op de beurs hebben laten weten vanwege de covid-19 uitbraak deze editie niet aanwezig te zijn. Daar staat tegenover dat er mogelijk meer aanbod zal zijn vanuit hobbyisten die nu al enige tijd geen beurzen hebben kunnen bezoeken.
- De beurs zal zakelijker zijn dan u gewend bent, gezien u slechts ruim een uur heeft om uw inkopen te doen en we het houden van minimaal anderhalve meter afstand hanteren.
- We hanteren een maximale capaciteit qua aantal bezoekers. Dit betekent dat we bij een groot aantal aanmelding helaas mensen moeten teleurstellen en weigeren. Veiligheid staat voorop en momenteel is dit de enige manier op de beurs op een verantwoorde wijze (d.w.z. conform de maatregelen opgesteld door het RIVM) te organiseren.

Desalniettemin hopen we met het huidige plan tegemoet te komen aan de wens van onze leden die graag nieuwe dieren willen aanschaffen of juist een grote hoeveelheid nakweek willen verkopen.

Image

 

Inschrijving

- Voor bezoekers:
Inschrijving kan uitsluitend via de website. Het is niet mogelijk om ter plekke een entreebewijs aan te schaffen. U schrijft zich in via deze link : https://www.gifkikkerportaal.nl/Vereniging/DN-kikkerdag/Aanmeldformulier-kikkerdag. We hanteren een maximaal aantal bezoekers. U kunt bij de inschrijving aangeven of u bij een vol tijdslot ingedeeld wilt worden voor een ander tijdslot. We hanteren het wie 't eerst komt wie 't eerst maalt, maar wij hopen voldoende plaatsen te hebben om alle geïnteresseerden te kunnen ontvangen.

- Voor standhouders:
Wilt u met een stand dieren aanbieden op de dag? Dan kunt u zoals gebruikelijk een stand reserveren door een mail te sturen naar kikkerdag@gifkikkerportaal.nl
Commerciële standhouders betalen € 15,- per 1,5 meter (aantal tafels in overleg), particuliere standhouders (leden) betalen € 5,- per 1,5 meter (maximaal 1 tafel per lid, en maximaal 1 standhouder per tafel). Als de aanmelding verwerkt is ontvangt u een bevestigingsmail. In deze mail treft u ook ons beursreglement, waarin wij de regels vermelden omtrent de opbouw van uw stand. Lees dit reglement goed door om op de hoogte te blijven van alle wijzigingen.

Het is beperkt mogelijk om dieren te verkopen zonder een tafelreservering. Dit is bijvoorbeeld van toepassing indien u dieren op afspraak verkoopt. Wanneer u dieren zonder tafelreservering wilt verkopen, kunt u de beurs pas na 12:00 betreden. U kunt de verplichte gezondheidscontrole dan tussen 12:00 en 12:30 laten uitvoeren. Na deze tijd keurt onze dierenarts geen dieren meer en dient u zelf voor geldige gezondheidsverklaringen te zorgen (zie hieronder).

Naast deze nieuwe maatregelen gelden natuurlijk onze vaste regels:

 

Veterinaire Controle

Alle dieren moeten een gezondheidskeuring ondergaan voordat deze op de kikkerdag mogen worden verkocht. Deze keuring mag alleen worden uitgevoerd door een bevoegd (afgestudeerde) veterinair controleur. Hiervoor zijn twee mogelijkheden:

1. Controle op het evenement:
De dieren kunnen op de dag van het evenement gekeurd worden door onze dierenarts.
Voor leden van Dendrobatidae Nederland is deze dierenartscontrole gratis. Commerciële standhouders betalen contant € 2,- per dier. Bij controle van meer dan 15 dieren betaalt u een totaalprijs van € 30,-. Bij onze dierenartscontrole is het niet mogelijk om te pinnen.

2. Controle voorafgaande aan het evenement:
U kunt uw dieren vooraf laten keuren door uw eigen dierenarts. Deze dient vervolgens het gezondheidscertificaat in te vullen. Een veterinair controleur mag zijn eigen dieren niet controleren. De meegenomen dieren worden alsnog visueel geïnspecteerd door onze eigen controlerend dierenarts.

Verkoopt u dieren zonder gezondheidsverklaring, dan bent u in overtreding van de wet. De inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit houden hierop toezicht.

(Link: Gezondheidsverklaring)

Image

 

 

Toegestane dieren

Op de beurs mogen uitsluitend nakweek dieren worden aangeboden en verkocht. Er wordt actief gecontroleerd op het aanbieden of meenemen van wildvang dieren en niet toegestane soorten. Mochten wij tijdens onze controle constateren dat u niet toegestane soorten bij zich heeft, dan zal u de toegang tot de beurs ontzegd worden. Zie voor de soorten die beschouwd worden als niet toegestaan de DN toetsingslijst op de website (link). Dendrobatidae Nederland is geen voorstander van het kruisen van verschillende soorten of varianten kikkers. Om dit niet te faciliteren ontmoedigen we dan ook de handel van hybride kikkers op onze beurzen.

Kunt u ondanks dat uw soort niet op de lijst staat toch de legale herkomst van uw dieren aantonen, neem dan contact met ons op via kikkerdag@gifkikkerportaal.nl

 

Overdrachtsverklaringen

Kikkers mogen alleen verkocht worden met overdrachtsverklaring (link). Neem deze uitgeprint mee. Vraag bij de aanschaf van dieren altijd om een overdrachtsverklaring. Koper en verkoper dienen namelijk beide een volledig ingevuld en ondertekend exemplaar te ontvangen.

 

Vervoer dieren

Kikkers dienen van en naar de beurs vervoerd te worden in het donker en beschermd tegen plotselinge temperatuurswisselingen d.m.v. een tempexdoos, koelbox, koeltas of iets vergelijkbaars. Hierbij geldt de regel; één dier per bakje. De bakjes mogen niet geopend worden gedurende het evenement.

 

Hoeveelheid producten

Particulieren mogen maximaal 10 bakjes voedseldieren en maximaal 10 stekjes per reservering aanbieden. Wilt u meer van deze artikelen verkopen, dan kunt u een aanvraag doen om commerciële tafels te huren. Indien u verdere vragen heeft kunt u een mail sturen naar kikkerdag@gifkikkerportaal.nl

 

Ten slotte:
De situatie omtrent covid-19 kan in de komende weken nog veranderen, en daarmee ook ons besluit om de Kikkerdag door te laten gaan. Houdt daarom deze pagina, het forum en onze social media in de gaten voor het meest recente nieuws omtrent de beurs!

 

Er is nog meer!

Heeft u na het bezoeken van onze kikkerdag nog niet genoeg kikkerpraat gekregen? Kom dan eens langs op onze symposiumdag. Hier treft u elk jaar een uniek programma van lezingen en geeft u richting aan het reilen en zeilen van Dendrobatidae Nederland middels de algemene ledenvergadering. Meer informatie kunt u vinden op https://www.gifkikkerportaal.nl/Symposiumdag

Zondag 4 oktober 2020
Locatie: 't Veerhuis
Adres: Nijemonde 4, 3434 AZ, Nieuwegein

 

Toekomstige kikkerdagen:

Zaterdag 3 april 2021, zondag 3 oktober 2021
(Het bestuur is de gehele dag aanwezig om uw vragen te beantwoorden)

Foto's door M. ten Kate, Nederlands Instituut voor Biologie (NIBI)

Printen
10026 Waardeer dit artikel
3.9

Theme picker

Back To Top