Kikkerdag

Ron Tiemersma

DN kikkerdag

De kikkerdag is een halfjaarlijks evenement georganiseerd door Dendrobatidae Nederland, waar liefhebbers van gifkikkers hun dieren kunnen verkopen en aanschaffen. Op deze dag zijn veel hobbyisten en bedrijven aanwezig met een uitgebreid aanbod aan nakweek kikkers en kikkerbenodigdheden. Denk bijvoorbeeld aan compleet ingerichte terraria, inrichtingsmaterialen, planten, voedseldieren, waterbehandelingssystemen, luchtbevochtigers, verlichting, regeltechniek en meer. Bovendien is de dag een gelegenheid om in contact te komen met andere hobbyisten en om ervaringen uit te wisselen. Ook kunt u het bestuur al uw vragen stellen.

Op deze pagina vindt u meer informatie over de kikkerdag en onze regels.

67e DN Kikkerdag: zaterdag 1 april 2023
Tijd: 12:00 – 15:00
Locatie: ’t Veerhuis
Adres: Nijemonde 4, 3434 AZ Nieuwegein

Bij wijze van experiment zal de aankomende kikkerdag niet zoals gebruikelijk in de gymzaal, maar in twee verbonden zalen (Albatros en gecombineerd De Boei/Werf) plaatsvinden. We hopen dat dit bijdraagt aan een optimale temperatuurregulatie op de beurs en een verbeterde tafelindeling en looproute. Na de beurs zal geëvalueerd worden of de gymzaal of deze nieuwe zalen de voorkeur hebben voor de volgende edities. We nemen uw mening hier graag in mee. Naast deze wijziging zal de tafelreservering voor particuliere standhouders deze editie gratis zijn.

Lijst aangemelde commerciële standhouders:
Aqua Nature Tec
Araflora
Dendrocare
Frogs & more
Frogfoods
Gekko's en meer
Happy Reptiles
Hobbyzoo Anura
Peruvian Frog Import
RVO
Terra-Amphibia
Terrafauna
Terrafile
Terraquana
Terrated
Twee commerciële standhouders onder eigen naam

Bezoekers

Bezoekers kunnen zonder inschrijving het evenement bezoeken. Wanneer u lid bent van Dendrobatidae Nederland dan krijgt u, samen met een introducé, gratis toegang tot de kikkerdag. Kinderen tot 12 jaar mogen onder begeleiding van een volwassene ook gratis naar binnen. De entreeprijs voor niet-leden bedraagt €7,50. Wanneer u op de kikkerdag lid wordt van Dendrobatidae Nederland verrekenen wij de entreeprijs direct met uw contributie. U hoeft geen bewijs van lidmaatschap mee te nemen naar de beurs, wij zullen bij de entree uw lidmaatschap controleren aan de hand van ons ledenbestand.

Standhouders

Wilt u dieren of toebehoren aanbieden op de dag? Dan kunt u een stand reserveren door voor 20 maart een mail te sturen naar kikkerdag@gifkikkerportaal.nl. Vermeld in de mail uw naam en globale aanbod. Voor het aanbieden van dieren dient u lid te zijn van de vereniging. U kunt voor de opening van de zaal uw stand opbouwen. Stroomvoorziening is zonder extra kosten mogelijk, dit dient wel specifiek aangevraagd te worden in de reservering. 

Commerciële standhouders betalen €15,- per tafel van 1,5 meter (aantal tafels in overleg). Particuliere standhouders (leden) kunnen gratis 1 tafel reserveren. Als de aanmelding is verwerkt ontvangt u een bevestigingsmail. In deze mail treft u ook ons beursreglement, waarin onze regels zijn vermeld. Lees dit reglement goed door om op de hoogte te blijven van eventuele wijzigingen.

Het is beperkt mogelijk om dieren te verkopen zonder een tafelreservering. Dit is bijvoorbeeld van toepassing indien u dieren op afspraak verkoopt. Wanneer u dieren zonder tafelreservering wilt verkopen, dan kan dit pas na de algemene opening van de zaal. U kunt de verplichte gezondheidscontrole dan tussen 12:00 en 12:30 laten uitvoeren (zie hieronder). Na deze tijd keurt onze dierenarts geen dieren meer en dient u zelf voor geldige gezondheidsverklaringen te zorgen.

Veterinaire controle

Alle dieren worden verplicht gekeurd voordat deze op de kikkerdag mogen worden aangeboden. Verkoopt u dieren zonder gezondheidsverklaring (link, via venster: Alleen voor Leden > DN Kikkerdag), dan bent u in overtreding van de wet. De inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit houden hierop toezicht. De keuring mag alleen worden uitgevoerd door een bevoegd veterinair controleur. Hiervoor zijn twee mogelijkheden:

1. Controle op het evenement:
De dieren kunnen op de dag van het evenement gekeurd worden door onze dierenarts, vóór aanvang van de beurs. Voor leden van Dendrobatidae Nederland is deze dierenartscontrole gratis. Commerciële standhouders betalen contant €2,- per dier. Bij controle van meer dan 15 dieren betaalt u een totaalprijs van €30,-. Bij onze dierenartscontrole is het niet mogelijk om te pinnen.

2. Controle voorafgaande aan het evenement:
U kunt uw dieren vooraf laten keuren door uw eigen dierenarts. Deze dient vervolgens het gezondheidscertificaat in te vullen. Een veterinair controleur mag zijn eigen dieren niet controleren. De meegenomen dieren worden alsnog visueel geïnspecteerd door onze eigen controlerend dierenarts.

Toegestane dieren

Op de beurs mogen uitsluitend nakweek dieren worden aangeboden en verkocht. Er wordt actief gecontroleerd op het aanbieden of meenemen van wildvang dieren en niet toegestane soorten. Mochten wij tijdens onze controle constateren dat u niet toegestane soorten bij zich heeft, dan zal u de toegang tot de beurs ontzegd worden. Zie voor de soorten die beschouwd worden als niet toegestaan de DN toetsingslijst op de website (link). Kunt u ondanks dat uw soort niet op de lijst staat toch de legale herkomst van uw dieren aantonen, neem dan contact met ons op via kikkerdag@gifkikkerportaal.nl.

Dendrobatidae Nederland is geen voorstander van het kruisen van verschillende soorten of varianten kikkers. Om dit niet te faciliteren ontmoedigen we dan ook de handel van hybride kikkers op onze beurzen.

Vragen over wetgeving?

In november 2022 vond de 19e CITES Conferentie van de Partijen (CoP19) plaats. Tijdens de conferentie zijn 46 soortenvoorstellen aangenomen. Verschillende amfibieënsoorten die eerst niet onder CITES beschermd waren, zijn dat nu wel, zoals de glaskikkers (Centrolenidae spp.). Wilt u weten welke soorten nog meer recentelijk zijn opgenomen op de bijlagen van CITES? U kunt dit vinden op de website van RVO: https://www.rvo.nl/onderwerpen/cites/cites-soort. Is er onverhoopt toch iets onduidelijk? RVO staat op deze beurs om voorlichting te geven over de CITES-regelgeving. U kunt RVO vinden bij de stand van de organisatie, tussen de 2 zalen. Ook kunt u de RVO bereiken via 088 042 42 42 of stuur een email naar cites@rvo.nl.

Hoeveelheid producten

Particulieren mogen maximaal 10 bakjes voedseldieren en maximaal 10 stekjes per reservering aanbieden. Wilt u meer van deze artikelen verkopen, dan kunt u een aanvraag doen om commerciële tafels te huren.

Overdrachtsverklaringen

Kikkers mogen alleen verkocht worden met overdrachtsverklaring (link). Deze dienen door verkopers uitgeprint mee te worden genomen naar de beurs. Vraag ook bij de aanschaf van dieren altijd om een overdrachtsverklaring. Koper en verkoper dienen namelijk beide een volledig ingevuld en ondertekend exemplaar te ontvangen.

Vervoer dieren

Kikkers dienen van en naar de beurs vervoerd te worden in het donker en beschermd tegen plotselinge temperatuurswisselingen d.m.v. een tempexdoos, koelbox, koeltas of iets vergelijkbaars. Hierbij geldt de regel; één dier per bakje. De bakjes mogen niet worden geopend gedurende het evenement.

Contact

Bij vragen kunt u een mail sturen naar kikkerdag@gifkikkerportaal.nl.

Vrijwilliger worden?

Op de kikkerdag zijn vrijwilligers altijd welkom om het bestuur te ondersteunen. Vrijwilligers helpen bijvoorbeeld bij het controleren van lidmaatschappen bij de entree, het beantwoorden van vragen van standhouders en bezoekers, en bij het algemene reilen en zeilen van de dag. Bij interesse om te helpen als vrijwilliger kunt u een mail sturen naar kikkerdag@gifkikkerportaal.nl.

Impressie

Hieronder treft u een impressie van voorgaande edities.

Printen
25429 Waardeer dit artikel
4.1
Back To Top