FAQ - Veel gestelde vragen

Hier vindt u de meest gestelde vragen.
Als uw vraag er niet bij staat kunt u uw vraag stellen door een mail naar de secretaris te sturen, dit kan via secretaris@gifkikkerportaal.nl

Vereniging

Bij wie kan ik terecht met vragen over de registratie van mijn gegevens?

Dendrobatidae Nederland hanteert een strikte scheiding tussen de gegevens op onze website + forum en de NAW-gegevens die nodig zijn voor een betaald lidmaatschap. Deze gegevens zijn opvraagbaar via verschillende mailadressen. Voor vragen over onze online omgeving is extra informatie beschikbaar via de DN Privacy Officer IT-support@gifkikkerportaal.nl. Voor vragen over het lidmaatschap kunnen DN leden terecht bij ledenadministratie@gifkikkerportaal.nl

Hoe zeg ik mijn lidmaatschap op?

Voor het opzeggen van je lidmaatschap kun je terecht bij de ledenadministratie. Stuur een mailtje naar ledenadministratie@gifkikkerportaal.nl met daarin uw naam en adres o.v.v. opzeggen lidmaatschap.

Wanneer komt het nieuwe DN magazine uit?

Onze magazines verschijnen aan het eind van de maanden maart, juni, september en december. Natuurlijk kunnen hieraan geen rechten worden ontleend. Ons magazine is tenslotte een verengingsblad dat door zeer gemotiveerde vrijwilligers wordt geproduceerd. Door onfortuinlijke omstandigheden is het altijd mogelijk dat er ergens een vertraging ontstaat.

Leden die buiten Nederland woonachtig zijn moeten vaak wat langer wachten op hun magazine. Het is niet ongebruikelijk dat het magazine daar aan het begin van de eerstvolgende maand arriveert.

Hoe kan ik op de Kikkerdag aantonen dat ik lid ben?

Voor elke Kikkerdag printen wij enkele actuele ledenlijsten uit. Bij binnenkomst controleren wij of u op de lijst staat. Wij hanteren dus geen systeem met ledenpasjes.

Website

Hij krijg ik toegang tot Premium artikelen?

Op Gifkikkers zijn heel veel interessante artikelen te lezen. De premium artikelen zijn alleen als je ingelogd bent als DN lid volledig te lezen.

Hoe kan ik mijn website account koppelen aan mijn lidmaatschap?

Als lid van DN kan je toegang krijgen op het besloten gedeelte van het gifkikkerportaal door even een mailtje te sturen naar de ledenadministratie@gifkikkerportaal.nl .

Zorg er wel voor dat je in de mail ook je naam, adres en woonplaats opgeeft zodat we kunnen zien of je wel lid bent.



Wanneer de aanvraag verzonden is zal worden geprobeerd om deze binnen een week te verwerken.

Ik wil mijn account van de website en het forum verwijderen. Hoe doe ik dat?

Ik wil verwijderd worden van het forum.

Af en toe krijgen we de vraag van mensen die gestopt zijn met de hobby om al hun gegevens van het forum te verwijderen. Dit is iets wat we niet kunnen en willen doen. Dit kost ons veel te veel tijd en je kan ook niet zomaar antwoorden uit bestaande topic verwijderen zonder dat dit ten koste gaat van de inhoud van zo’n topic.

Wat je wel kan doen is het wijzigen van de profielgegeven. Als je daar je naam e.d. aanpast wordt je minder zichtbaar. Alleen namen die al in het forum zijn opgeslagen blijven wel bestaan. 

Hoe kan ik inloggen in mijn account?

Inloggen

Hoe kan ik een account aanmaken?

Als je op het forum vragen en antwoorden wilt geven dien je, je eerst te registreren. Ook nieuwe DN leden moeten dit zelf doen. Dit gaat niet automatisch.

Hoe kan ik het profiel van mijn account wijzigen?

Profiel wijzigen

Forum

Kikkers vangen
Han. Peper

Kikkers vangen

Hoewel sommige soorten zich vrij gemakkelijk laten vangen is het vangen van kikkers over het algemeen geen gemakkelijke klus. Hoe moeilijk of makkelijk het ook gaat, er zijn dingen waarmee rekening moet worden gehouden. Ook zijn er trucs die het vangen van kikkers kunnen vergemakkelijken.

Het eerste waarover moet worden nagedacht voordat gifkikkers worden gevangen is de manier waarop ze gaan worden gehanteerd. Vangen en hanteren met de hand is geen aanrader. De halfdoorlatende huid van amfibieën kan gemakkelijk allerlei stoffen opnemen die zich op de handen bevinden. Dat moet uiteraard zo veel mogelijk voorkomen worden. Ook na het wassen van onze handen zijn onze handen nog niet schoon genoeg. Een ontsmettingsmiddel werkt beter om handen voldoende schoon te krijgen maar ook hiermee blijft het af te raden. De kikkers worden het beste niet met de handen gevangen. Het in de hand vasthouden van de kikkers an sich is namelijk niet makkelijk. Ze zijn niet alleen fragiel, maar ontsnapping uit de handen zal veel gemakkelijker plaatsvinden dan bij de betere alternatieven. Het meest gebruikelijk is het om de dieren te vangen in een transparant bakje, buisje of glaasje. Geschikte transparante kunststof buisjes zijn vaak bij de apotheek te koop als urinepotjes (volledig transparante modellen). Geschikte glaasjes zijn bijvoorbeeld kleine borrelglazen. Dat het bakje, buisje of glaasje transparant is helpt enorm bij het vangen omdat precies kan worden gezien waar het dier zit. De veelal kleine kikkertjes die door hobbyisten worden gehouden kunnen meestal het beste met een buisje of glaasje gevangen worden. Bakjes zijn al snel te groot en daardoor onhandig te manoeuvreren tussen de inrichting van de kikkerbak. Het te vangen dier kan met het glaasje of buisje in de hand (eventueel begeleidend met de andere hand) over een kikker heen worden gezet. Wanneer nodig, kan met de vingers het dier het buisje in worden begeleid om daarna direct met de vingers af te sluiten. Heel eenvoudig kan het dier nu verplaatst worden naar een ander verblijf of een transportbakje. Als er voor elke kikkerbak een eigen vangbuisje is, vermindert dit de risico’s op ziekteverspreiding. Bij gebrek aan meerdere vangbuisjes, kan het buisje ook ontsmet worden voordat er kikkers uit een andere bak worden gevangen.

In een kweekbak kan gemakkelijk de inrichting uit de bak worden gehaald om kikkers te vangen die zich goed verstoppen. In grote bakken met een mooie permanente inrichting is dat helaas lang niet altijd wenselijk of mogelijk. Met enig geduld kunnen uit dergelijke bakken de kikkers toch wel te pakken worden gekregen. Bodembewonende dieren verstoppen zich graag in kleine holtes. Op de bodem enkele zwarte filmkokertjes plaatsen, ruim voordat de dieren moeten worden gevangen, kan een oplossing bieden. Dieren die zich erin verstoppen kunnen zeer gemakkelijk worden ingesloten en dan uit de bak worden gehaald. Ook zijn er vrij veel kikkers die ’s nachts open en bloot op bladeren of in bromelia’s slapen, terwijl ze overdag nauwelijks vindbaar zijn. Probeer dan een uur nadat het donker is geworden in de bak de dieren te vangen met behulp van een zaklantaarn. Vereist is wel dat het in de ruimte waarin de bak staat ook donker is. Een zaklantaarn met gebundelde lichtstraal werkt hierbij het beste. De slapende dieren schrikken niet zo snel van het openen van de bak en blijven in de sterke lichtbundel vaak stil zitten. Met een vangbuisje in de andere hand worden snel resultaten behaald.

Printen
1613 Waardeer dit artikel
1.0
Back To Top