FAQ - Veel gestelde vragen

Hier vindt u de meest gestelde vragen.
Als uw vraag er niet bij staat kunt u uw vraag stellen door een mail naar de secretaris te sturen, dit kan via secretaris@gifkikkerportaal.nl

Vereniging

Bij wie kan ik terecht met vragen over de registratie van mijn gegevens?

Dendrobatidae Nederland hanteert een strikte scheiding tussen de gegevens op onze website + forum en de NAW-gegevens die nodig zijn voor een betaald lidmaatschap. Deze gegevens zijn opvraagbaar via verschillende mailadressen. Voor vragen over onze online omgeving is extra informatie beschikbaar via de DN Privacy Officer IT-support@gifkikkerportaal.nl. Voor vragen over het lidmaatschap kunnen DN leden terecht bij ledenadministratie@gifkikkerportaal.nl

Hoe zeg ik mijn lidmaatschap op?

Voor het opzeggen van je lidmaatschap kun je terecht bij de ledenadministratie. Stuur een mailtje naar ledenadministratie@gifkikkerportaal.nl met daarin uw naam en adres o.v.v. opzeggen lidmaatschap.

Wanneer komt het nieuwe DN magazine uit?

Onze magazines verschijnen aan het eind van de maanden maart, juni, september en december. Natuurlijk kunnen hieraan geen rechten worden ontleend. Ons magazine is tenslotte een verengingsblad dat door zeer gemotiveerde vrijwilligers wordt geproduceerd. Door onfortuinlijke omstandigheden is het altijd mogelijk dat er ergens een vertraging ontstaat.

Leden die buiten Nederland woonachtig zijn moeten vaak wat langer wachten op hun magazine. Het is niet ongebruikelijk dat het magazine daar aan het begin van de eerstvolgende maand arriveert.

Hoe kan ik op de Kikkerdag aantonen dat ik lid ben?

Voor elke Kikkerdag printen wij enkele actuele ledenlijsten uit. Bij binnenkomst controleren wij of u op de lijst staat. Wij hanteren dus geen systeem met ledenpasjes.

Website

Hij krijg ik toegang tot Premium artikelen?

Op Gifkikkers zijn heel veel interessante artikelen te lezen. De premium artikelen zijn alleen als je ingelogd bent als DN lid volledig te lezen.

Hoe kan ik mijn website account koppelen aan mijn lidmaatschap?

Als lid van DN kan je toegang krijgen op het besloten gedeelte van het gifkikkerportaal door even een mailtje te sturen naar de ledenadministratie@gifkikkerportaal.nl .

Zorg er wel voor dat je in de mail ook je naam, adres en woonplaats opgeeft zodat we kunnen zien of je wel lid bent.



Wanneer de aanvraag verzonden is zal worden geprobeerd om deze binnen een week te verwerken.

Ik wil mijn account van de website en het forum verwijderen. Hoe doe ik dat?

Ik wil verwijderd worden van het forum.

Af en toe krijgen we de vraag van mensen die gestopt zijn met de hobby om al hun gegevens van het forum te verwijderen. Dit is iets wat we niet kunnen en willen doen. Dit kost ons veel te veel tijd en je kan ook niet zomaar antwoorden uit bestaande topic verwijderen zonder dat dit ten koste gaat van de inhoud van zo’n topic.

Wat je wel kan doen is het wijzigen van de profielgegeven. Als je daar je naam e.d. aanpast wordt je minder zichtbaar. Alleen namen die al in het forum zijn opgeslagen blijven wel bestaan. 

Hoe kan ik inloggen in mijn account?

Inloggen

Hoe kan ik een account aanmaken?

Als je op het forum vragen en antwoorden wilt geven dien je, je eerst te registreren. Ook nieuwe DN leden moeten dit zelf doen. Dit gaat niet automatisch.

Hoe kan ik het profiel van mijn account wijzigen?

Profiel wijzigen

Forum

Partnerkeuze
Han. Peper

Partnerkeuze

Voordat tot voortplanting wordt overgegaan moet een geschikte partner worden gevonden. De roep van het mannetje speelt een sleutelrol in het aantrekken van een vrouwtje. Gifkikkersoorten hebben elk een specifieke roep, wat de kikkers goed in staat stelt om aan soortgenoten te laten weten waar ze zijn. De roep van het mannetje laat andere mannetjes weten dat een territorium bezet is en laat vrouwtjes weten dat er in de omgeving een vader voor haar toekomstige jongen te vinden is. Binnen een soort verschillen de mannetjes in de intensiteit en frequentie waarin ze hun roep ten gehore brengen (Forsman & Hagman, 2006). Vrouwtjes kunnen deze verschillen als betrouwbare bron gebruiken voor het inschatten van de kwaliteit van het mannetje als vader voor hun jongen. Het roepen kost de mannetjes veel energie. Grotere en fittere mannetjes roepen vaker en luider omdat ze veel energie in het roepen kunnen investeren. Ze verdedigen de beste plekjes in het habitat en weten doorgaans voor de gehele periode waarin eieren zich tot larven ontwikkelen het territorium te verdedigen. Vrouwtjes die voor deze mannetjes kiezen, lopen het minste risico om hun kostbare eieren tijdens de ontwikkeling te verliezen wanneer een ander mannetje het territorium overneemt. Er is een dubbel voordeel, want ook de mannelijke nakomelingen van deze vaders dragen de genen die mede bepalen of zij zelf succesvolle territoriumeigenaren zullen worden. Niet bij alle soorten benadrukken mannetjes hun aanwezigheid door te roepen. Mannetjes van Dendrobates tinctorius maken een zacht zoemend geluid, die van Ranitomeya amazonica en R. variabilis een raspende roep die niet ver door het regenwoud draagt. Ze roepen alleen wanneer ze een vrouwtje zien die ze willen verleiden tot het afzetten van eieren of wanneer ze rivaliserende mannetjes zien die ze hopen te verjagen.

Met hun roep trekken luidruchtige mannetjes meerdere vrouwtjes aan en paren regelmatig met een andere partner. Ook de vrouwtjes bezoeken meerdere mannetjes en vertrouwen hun legsel toe aan verschillende vaders. Vrouwtjes die hun eieren bij verschillende mannetjes onderbrengen zijn succesvoller in het grootbrengen van jongen dan vrouwtjes die maar enkele partners hebben. Toch zijn er soorten waarbij de kikkers voor korte tijd of zelfs langdurig met één partner samen zijn. Ranitomeya vanzolinii en ook R. imitator hebben een strikte paarbinding in de tijd dat de ouders samen voor de eieren en larven zorgen. Deze paarbinding wordt alleen aangetroffen bij soorten waar de twee ouders samen voor de jongen zorgen. Door uitwendige bevruchting zijn zowel vader als moeder zeker van hun ouderschap en al helemaal wanneer beide ouders met regelmaat de eieren in de gaten houden. Het mannetje heeft het vrouwtje hard nodig bij het grootbrengen van de larven, omdat het vrouwtje voedseleieren naar de larven brengt. Vrouwtjes houden de mannetjes goed in de gaten wanneer deze de larven wegbrengen, om er zeker van te zijn dat ze alleen eieren voeren aan eigen jongen en niet aan larven die mannetjes uit een paring met andere vrouwtjes in het poeltje zouden kunnen hebben afgezet. Zowel het mannetje als het vrouwtje heeft meer succes bij het grootbrengen van de jongen wanneer dit in samenwerking gebeurt, dan wanneer ze er alleen voor zouden staan. Een strikte paarbinding voor het grootbrengen van jongen tijdens een voortplantingstijd is dan de beste strategie (Dugas et al., 2015).

Paringen tussen broertjes en zusjes of neven en nichten hebben een klein aandeel in het totaal van alle paringen. Inteelt komt dus algemeen voor maar zal door de relatief lage frequentie niet generaties lang aanhouden en voorkomt het vastleggen van een groot aantal genetische mankementen.

Printen
734 Waardeer dit artikel
Geen waardering
Back To Top