Adelphobates quinquevittatus

Adelphobates quinquevittatus (Steindachner 1864)

Kleinere Adelphobates soort van 15 tot 20mm. De rug is zwart gekleurd met vijf witte strakke lijnen. Twee lijnen volgen de omtrek van de rug en fuseren op de neus van de kikkers. Een derde streep loopt parallel in het midden van de rug tot aan de onderkant van de rug. De laatste twee lijnen lopen op de flanken. De poten zijn oranje bruin van kleur met kleine zwarte stippen. Op de aanzet van de achterpoten is op het dijbeen een heldere oranje flashmark aanwezig. De buikzijde is wit met kleine zwarte stippen.   

Geografische variatie:

Er is weinig variatie in tekening zowel tussen als binnen populaties. De poten variëren iets in de helderheid van het oranje en de witte lijnen kunnen een blauwe, gele of groene waas bevatten.

Roep: zachte buzz roep vergelijkbaar met die van A. ventrimaculatus

Verspreiding:

Bovenloop van de Rio Madeira in Rhodonia, Brazilië

Ecologie:

De kikkers zijn gebonden aan de bosbodem waar ze tussen het afgevallen blad rondscharrelen. In dit primaire regenwoud zijn veel palmen aanwezig. De legsels worden tussen het afgevallen blad gelegd en bevatten 1 tot 5 zwarte eieren. De kikkervissen worden door het mannetje op zijn rug vervoerd naar kleine poeltjes in zaaddozen van paranootbomen of palm schubbladen. In deze poeltjes worden ook A. castaneoticus larven gevonden. De kikkervissen zijn omnivoor en niet kannibalistisch.

Het terrarium:

Ondanks de geringe lengte van dit dier mag het terrarium niet te klein zijn en het liefst hoger dan breed en diep aangezien de dieren graag klimmen. 40x40x50 lijkt een mooie maat voor een koppel. Als beplanting enkele bromelia’s op verschillende hoogtes in het terrarium, zodat voldoende klimmogelijkeden aanwezig zijn.

Temperatuur:

De temperatuur overdag zal liggen rond 24 - 28°C en mag ’s nachts dalen tot 22°C.

Groepsgewijs/paarsgewijs:

Goed te kweken in koppels.

Eieren:

De dieren zetten 4 tot 6 eieren af op bromeliabladeren nabij het met water gevulde bladoksel. Na 12 tot 14 dagen komen de larven uit, die door de moeder van voedseleitjes worden voorzien.

Overige kweekinformatie:

Niet voor handen.

Reacties zijn enkel zichtbaar voor geregistreerde gebuikers.
Back To Top