December 2015

December 2015

Kweekervaring met Ranitomeya imitator Cainarachi

Al enige jaren houd ik met succes de groen genette kleurvorm van imitator. Het is een levendig kikkertje, zeker wanneer het tussen een koppeltje echt goed klikt. Het is een genot om het mannetje dagelijks te horen kwaken en met het vrouwtje contact te zien maken. Wanneer er larven zijn, valt er nog veel meer te beleven.

 

Orchideeën in het paludarium

 Feitelijk is een paludarium niets anders dan een plantenkas in huis. Een afgesloten ruimte met een land- en watergedeelte waarin je een ecosysteem kunt nabootsen en de omstandigheden zelf kunt reguleren. Synoniemen voor reguleren zijn ‘in orde brengen’ of ‘schikken’, als in geschikt maken voor. Dit biedt ongekende mogelijkheden. Voor een plantenverzamelaar als ik en vele anderen in de hobby is een paludarium echt een uitkomst!

 

Na veertien jaar een nieuw terrarium

Veertien jaar geleden heb ik mijn 2e terrarium gebouwd met de maten 86 x 80 x 56 cm. Met de lichtkap kwam daar nog 20 cm hoogte bij. De techniek was voor die tijd redelijk modern: drie maal PL36 daglicht (twaalf uur) en een PL24 W daglicht (vier uur), achterwandbevloeiing, waterval, mistmaker, sproeier en verwarming voor dag en nacht. De bak heeft het jaren erg goed gedaan en veel Phyllobates bicolor, Ph. vittatus en Epipedobates anthonyi opgeleverd. Momenteel zit er Dendrobates leucomelas en E. anthonyi in de bak. De bak is aan vervanging toe omdat pompen en verwarming stuk zijn, de bodem gerepareerd is maar nog steeds lekt via naden in de achterwand. Alle elektra is ook dringend aan vervanging toe. De kogel is door de kerk: ik ga niet zelf meer een nieuwe bak maken, maar ik heb een mooie bak van dezelfde afmetingen besteld bij Dutch Rana. Geweldige service, goed afgewerkt en het zijn meedenkers! In dit artikel laat ik op hoofdlijnen de opbouw en inrichting van de bak zien. Details kan je vinden in mijn weblog op het forum.
 

Kweekervaringen met Cruziohyla calcarifer

Het genus Cruziohyla bevat twee soorten: C. calcarifer en C. craspedopus. Vanwege hun morfologie en kleuren behoren beide soorten tot de meest indrukwekkende kikkers van tropisch Amerika. Cruziohyla is een zeer hechte groep van de familie Hylidae en de onderfamilie Phyllomedusinae, waartoe ook de meer bekende Agalychnis-soorten behoren.

Dit artikel richt zich op het houden en de voortplanting van C. calcarifer in gevangenschap en is gebaseerd op mijn persoonlijke ervaringen.

 

Abcessen bij kikkers

Iedereen heeft het vast wel eens meegemaakt: op je vaste ronde door de kikkerkamer zie je dat er iets mis is. Zo ging het ook bij mij. Tijdens een van mijn dagelijkse controles ontdekte ik dat een Dendrobates tinctorius een fiks abces op zijn onderkaak had. Een vreemd uitziende bult die hard aanvoelde. Het had wel iets weg van een blaar. De kikker was sterk vermagerd en had er duidelijk last van. Het was me bij eerdere controles niet opgevallen. Wat wel was opgevallen, was dat de kikker al een tijdje onder zijn halve kokosnoot zat verscholen en niet kwam eten tijdens het voeren.

 

Paludariumhobby: mijn reis tot nu toe

Ik heb altijd geprobeerd om een omgeving voor mijn dieren te creëren die er natuurlijk uitziet en aantrekkelijk is om naar te kijken. Dit in de hoop dat wanneer iemand die naar mijn creaties kijkt wordt meegenomen en geniet van een stukje waterleven in de natuur. Al is het maar voor een paar minuten.

 

Frogs and More, in gesprek met Bertil Vosman

Bij mijn rondgang langs mensen die hun kikkerhobby bedrijfsmatig hebben aangepakt, ben ik

deze keer op bezoek geweest bij Bertil Vosman van Frogs and More in Zwolle. 

Reacties zijn enkel zichtbaar voor geregistreerde gebuikers.
Back To Top