Inheemse springstaarten kweken (gips methode)

Inheemse springstaarten kweken (gips methode)

Een succesvolle methode zoals die op de Vrije Universiteit Amsterdam gebruikt wordt.

Door Roeland Bierdrager, (en toevoegingen door Eric Jansen en Remco Stuster)

Op de VU werden grote PVC pijpen (rioleringtype) gebruikt van zo'n 7 à 8 cm hoog (maakt niet heel veel uit) waarin een laag (zeg 3 cm) gips werd gegoten. Dit gips zuigt water op als een spons. De onderkant bleef open waardoor van onder water kon worden opgenomen. Heel erg handig, want de springstaarten ondervinden geen stress wanneer het water van onder komt. Plasje water op tafel spuiten, kweek in het plasje 'et voila'. Het blijft lange tijd vochtig. Als deksel werd een minder hoog stuk PVC gebruikt, waarin een gaasje was gekit. De springstaarten konden dan niet uit de kweek ontsnappen. Overigens blijven ze vanzelf al voornamelijk op het gips zitten. Omdat het gips zwart is (vaak beetje grijzig, maar als het gips nat is wordt het zwart) zie je de witte springstaartjes erg makkelijk.

Omdat het gips massief is, kan je rustig je kweek een beetje in de bak kloppen. Ikzelf klop de springstaarten gewoon in een potje, en voer het vervolgens gedoseerd in de bak. Ik raakte altijd lichtelijk geïrriteerd van het feit dat er brokken aarde, houtskool, turf of varenwortel in de bak vielen bij andere kweekmethoden. Ook is de toevoeging van bijvoorbeeld calciumsupplementen nu vanzelfsprekend een stuk eenvoudiger. Door deze nieuwe manier ben ik ook doorgegaan met kweken. Vaak kocht ik eens in de zoveel tijd springstaarten omdat ik ze nodig had, maar het kweken vond ik niet snel en gemakkelijk genoeg gaan.

Het opzetten:

Doordat PVC-buizen worden gezaagd, krijg je in principe een gewoon stuk PVC-buis, waarbij de boven en onderkant open is. Het stuk PVC zet je op een tafel waarbij je het liefst zwarte simpele gips in de buis giet tot een zekere hoogte. Dit droogt en wordt keihard. Let wel, gips gieten kan een flinke rommel geven bij het gieten. Om te voorkomen dat je je gips vast giet aan het onderliggende oppervlak leg je eerst een velletje plastic neer. Een vuilniszak, boterhammenzakje, het maakt niet uit zolang het maar de hele bodem beslaat. Als de gips hard is dan haal je dit plastic er af.

Overigens is op de foto te zien dat ik doorzichtige PVC gebruikte. Ik heb mazzel gehad, de PVC was al gezaagd, ik hoefde enkel het gips erin te gieten. Ook de deksels hoefde ik niet zelf te maken. Deksels waren gewoon een smal stuk gezaagd PVC van een maatje groter dan de kweek, waarover een gaasje werd gespannen. Dit kan uiteraard op andere manieren.

Als deksel kun je eventueel ook "speciekappen" kopen. Deze doppen worden gebruikt om rioleringen bij cementwerken te beschermen en schoon te houden. Dit zijn zachtplastic doppen waarbij bijv een kap 110 zowel om een buis 110 past of omgedraaid in een mof 110. Deze kappen zijn meestal blauw of rood en in alle pvc rioleringmaten te krijgen. Ze klemmen goed om de buis i.p.v. een dop die er overheen schuift. Dus als je gaasje insectenproof is dan zit het ook echt goed dicht. Je kunt er echter ook voor kiezen om er luchtgaatjes in te prikken met een hete naald bijvoorbeeld.

Onderhoud:

Het gips gaat bij mij nagenoeg oneindig mee, de kweken bestaan al ruim anderhalf jaar en het gips ziet er nog hetzelfde uit.

Omdat de onderkant gewoon open blijft kun je (handig bij grote hoeveelheden kweekjes) wat water op tafel spuiten, de kweken OP het plasje zetten om de kweken te bevochtigen. Wel goed opletten dat de kweken echt niet te nat worden. Ik geef de springers hoogstens 1 á 2 keer per week water. Dit doe ik overigens zelf anders omdat ik maar twee kweekjes heb staan. Ik druppel met behulp van een pipetje wat water door het gaas heen van bovenaf.

Het voeren van de springstaarten is simpel. Koop in de supermarkt Dr. Oetker®(groene pakjes) gist of halve kilo's bij bijvoorbeeld Horticoop/Welcoop, en giet hiervan (niet te veel) in de kweek. Je zult zien dat de springstaarten de gist in no-time omzetten in nieuwe springstaarten.

De bovenstaande foto is van een kweekje ongeveer twee weken na het opzetten. Hieronder de kweek direct na het opzetten.

Reacties zijn enkel zichtbaar voor geregistreerde gebuikers.
Back To Top