Juni 2021

Juni 2021

“Ik denk dat ik in het bos sta”

De coronatijd is voor velen een bijzonder zware tijd. Echter voor sommigen is het ook een tijd geweest waarin jarenlange plannen en ideeën werkelijkheid konden worden. Voor Thomas Ackermann was dit hét moment om een zeer groot paludarium te bouwen en in te richten. In dit zeer gedetailleerde bouwverslag beschrijft Thomas aan de hand van vele foto’s hoe hij zijn paludarium heeft gebouwd en ingericht. Hierbij is hij ook in veel detail ingegaan op het maken van kunstmatige wortels en boomstammen, met een zeer fraai resultaat tot gevolg. Al met al een paludarium waar vele een hoop inspiratie uit kunnen opdoen voor toekomstige projecten.

Wetenschappelijk nieuws

In deze vaste rubriek beschrijft Erik H. Poelman de meest recente wetenschappelijke ontdekkingen aan gifkikkers op een zeer toegankelijk geschreven manier. Dit keer lees je onder andere over de symptomen die mensen ondervonden na vergiftiging door Dendrobates tinctorius, over de vraag of gifkikkers links- of rechtshandig zijn, en hoe UV reflectie mogelijk van belang is om roofdieren te waarschuwen.

Kikkers begluren met een Sonoff wificamera

Wanneer je een mooie soort gifkikkers in bezit hebt, wil je deze natuurlijk zo veel mogelijk zien. Niet alleen om van hun schoonheid te genieten, maar het is vaak ook belangrijk om je kikkers regelmatig te observeren, zodat je bij bijvoorbeeld ziekte hier snel op kunt reageren. Met name bij de wat schuwere soorten en individuen is het echter niet zo gemakkelijk om dit te doen. Jeroen van der Steen beschrijft hier zijn oplossing voor: een Sonoff wificamera waarmee hij altijd en overal de mogelijkheid heeft om naar zijn kikkers te kijken. Met behulp van deze camera zag hij niet alleen zijn schuwere kikkers wat vaker, maar deed hij ook erg leuke gedragswaarnemingen.

Ameerega hahneli ‘Tahuyao’ Understory Enterprise-lijn kweekverslag

Ameerega hahneli is een soort gifkikker die de laatste jaren steeds zeldzamer is geworden binnen de hobby. Om er voor te zorgen dat deze soort ook in de toekomst nog beschikbaar blijft voor de hobby, en tegelijkertijd te voorkomen dat dieren massaal worden weggevangen in het wild, is het dus belangrijk dat er goed gekweekt wordt. Tijl Liekens heeft in het verleden veel succes gehad met het kweken van deze soort en beschrijft zijn ervaringen. In dit artikel beschrijft hij van a tot z hoe je met deze kikkers succesvol kan kweken, waarbij hij er achter kwam dat met name de beschikbaarheid van stromend water van groot belang is voor deze soort.

Van intentie naar actie

Dendrobatidea Nederland steunt al jaren vele onderzoeks- en natuurbehoudsprojecten gerelateerd aan gifkikkers, en zo ook een project in Colombia ter bescherming van Andinobates virolinensis. Dit project wordt uitgevoerd door de Foundation Alianza Natural (FAN) die zich met name richt op de bescherming van de Colombiaanse biodiversiteit in samenwerking met de lokale bevolking. In dit artikel geeft de FAN een mooie inkijk op het natuurlijke habitat van A. virolinensis, het onderzoek wat aan deze soort wordt gedaan en de methodes die ze gebruiken om de lokale bevolking te laten helpen bij de bescherming van deze prachtige soort.

Reacties zijn enkel zichtbaar voor geregistreerde gebuikers.
Back To Top