Juni 2022

Juni 2022

Showpaludarium in de huiskamer

Dylan Vonhoff beschrijft de bouw van zijn grote paludarium wat hij voor zijn ouders gebouwd heeft in hun woonkamer. De bak is maar liefst 130 cm breed, 75 cm diep en 130 cm hoog en bevat een groot watergedeelte van ruim 300 liter. Aan de hand van vele foto’s wordt de hele bouw beschreven, inclusief het maken van de valse bodem, het externe waterfilter, de hele inrichting en de dieren die hier uiteindelijk hun thuis vonden. Helaas brak na een aantal maanden de onderplaat waardoor de bak gerepareerd moest worden en opnieuw moest worden ingericht.

Tad-Pools: ei- en afzetplaatsen voor gifkikkers

Af en toe komen er opvallende nieuwe producten op de markt die de hobbyist kunnen helpen bij de kweek van gifkikkers. Tad-Pools is daar een mooi voorbeeld van. Tad-Pools zijn afzetplaatsen voor de legsels en larven van Oophaga, Ranitomeya, Dendrobates, en Epipedobates soorten. Deze Tad-Pools zijn gemaakt van kunststof en het ontwerp bootst de vorm en kleuren aan van bromeliabladeren. De uitvinder van dit nieuwe project beschrijft het proces wat voorafging aan dit nieuwe project en wat de eigenschappen en voordelen van deze Tad-Pools zijn. Wellicht een goed alternatief voor de filmkokertjes die momenteel veel gebruikt worden?

De randjes, het favoriete plekje

Een belangrijke keuze bij het inrichten van een nieuw paludarium is wat voor achterwand je gaat gebruiken? Verschillende materialen hebben allen hun eigen voor- en nadelen voor esthetische redenen, prijs, duurzaamheid en beschikbaarheid. Als alternatief voor varenwortelplaten kwam Epiweb als optie beschikbaar. Het ziet er van zichzelf niet zo natuurlijk uit, maar wanneer je het op een juiste manier behandeld kan het een goed resultaat geven. Als je dan ook nog eens bovenaan de bak een klein randje vrij laat, dan wordt dat door de kikkers erg gewaardeerd.

De laatste kikkersoort die het nog volhoudt in een hoog Andes-bergbos

Stel je een tropische wereld voor, dat zich bevindt in een nauwe steile bergvallei met dicht woud en omgeven is door besneeuwde bergtoppen. Voor een moment zijn we door de tijd teruggereisd naar een streek in de Venezolaanse Andes, die een rijke diversiteit aan planten en dieren omvat met als bijzonderheden de raadselachtige brilbeer, het kleine rode hert en de mythische condor. Een myriade van geluid door het geroep van kikkers vult de lucht vanuit de bromelia’s, die zich hoog in de boomkruinen bevinden. Het geroep is te horen tot op de bosbodem met z’n natte moerassige plekken en stroompjes. Echter, zo is het niet altijd geweest. We bevinden ons in een dynamische wereld die voortdurend in beweging is. De Muchucies-kikker is de enige soort die hier nog volhoudt.

Eindelijk weer op reis!

Nadat de wereld weer een beetje open ging na de pandemie ging René Boesten op bezoek bij het veldstation van Fauna Forever, een organisatie die onderzoek doet aan de lokale natuur en zich inzet voor natuurbehoud. Door als vrijwilliger voor zes weken mee te lopen en bij te dragen aan het onderzoek kreeg René een goed beeld van het werk wat er hier wordt gezet. Tevens werd het in dit prachtige stuk van het Peruaanse Amazonewoud een reis om nooit te vergeten.

No-Mite

Roy van der Steen beschrijft een nieuw product wat hem was aangeraden door een mede-kikkeraar: ‘NO-MITE’. Dit zou hem helpen bij het oplossen van het probleem wat hij, en vele andere hobbyisten, heeft met zijn fruitvliegenkweek. Het vervelende aan de mijten zijn namelijk de negatieve invloed op de vliegenkweek en de irritante jeuk nadat ze op je zitten.

Reacties zijn enkel zichtbaar voor geregistreerde gebuikers.
Back To Top