Maart 2011

Maart 2011

De kelder van Christiaan Macco
Liefde voor dieren is Christiaan Macco met de paplepel ingegoten. Zijn vader heeft zijn sporen verdiend met aquaria. Christiaan heeft echter sinds vijf jaar zijn hart verloren aan de gifkikkers.
 
Kleurvariatie, habitat en dieet van Dendrobates tinctorius 
Dendrobates tinctorius is de typesoort van de familie van gifkikkers. Dat betekent dat de familie is beschreven op basis van D. tinctorius. De eerste beschrijving van deze kikker stamt al uit 1799. Naderhand zijn er talloze nieuwe populaties ontdekt die allemaal verschillen in kleur, tekening en formaat. Hoewel het bestaan van deze kikkers dus al honderden jaren bekend is en het kikkertje door velen in terraria wordt gehouden, is er pas de laatste twee decennia gedragsonderzoek verricht naar Dendrobates tinctorius in zijn natuurlijke leefomgeving. Dit onderzoek heeft voornamelijk plaatsgevonden in het ongerepte tropisch regenwoud van Frans Guyana.

El Sira gebergte in Peru
In het centrale deel van Peru ligt aan de oostkant van de Andes een uitloper dat de laatste schakel vormt van de Andes met het regenwoud in het laagland. Het gebergte is gelegen in het departement Ucayali en de hoogste toppen reiken zo’n 2500 meter hoog. Het gebied is bedekt met tropisch regenwoud en omringd door de rivieren Pachitea en Ucayali. In het gebied is het reservaat ‘El Sira Reserva Comunal’ gevestigd. Gelukkig maar, aangezien het departement een van de provincies is met de  grootste houtkap van Peru. Dure soorten hardhout zijn er al niet meer te vinden.
Door de geografisch geïsoleerde ligging van het gebied, komen nogal wat planten en dieren alleen hier voor. Zo ook een hele mooie pijlgifkikker, de Ranitomeya sirensis.
 
Een betaalbare infrarood thermometer
Een bezoek aan een DN-sponsor leidt nog wel eens tot de aanschaf van een nieuw product. Tijdens een bezoek aan Terrafauna had René Zwart net een nieuw artikel in zijn assortiment, namelijk een infrarood thermometer.
In het verleden had ik dit soort thermometers van andere fabrikanten al eens gezien, maar ze waren onaantrekkelijker geprijsd dan deze thermometer.
 
Mijn ervaringen met Dendrobates leucomelas
Uit nieuwsgierigheid heb ik in 2005 een reptielenbeurs bezocht. Daar heb ik veel soorten reptielen en amfibieën kunnen bewonderen. Mijn oog viel echter meteen op kleine diertjes: de pijlgifkikkers. Ik vond ze erg mooi en was er meteen verkikkerd op. Ik heb tijdens deze beurs twee Dendrobates leucomelas en twee Phyllobates bicolor gekocht.
 
Agalychnis spurrelli,  Boulenger 1913
Dit artikel gaat over een speciale boomkikker die vooral voorkomt in het zuidwesten van Costa Rica. Op Peninsula Osa zijn ze in de natte periode in augustus en september met enig geluk te zien. Het is Agalychnis spurrelli, die ook wel de zwevende boomkikker wordt genoemd.
 
Ranitomeya ventrimaculata

Eindelijk was het zover! Het was 6 november 1993 dat ik samen met Piet
Bongers voor het eerst afgereisd ben naar de Emerald Jungle Village van Joep en Marijke Moonen in Frans Guyana. Het heeft toen wel enige maanden voorbereiding gekost. We gingen er heen voor alles wat met de natuur te maken heeft. Insecten, planten, vogels en zoogdieren, maar onze voornaamste interesses waren natuurlijk de reptielen en amfibieën.
Het voordeel van ons logeeradres was dat we daar aan de rand van het regenwoud zaten.
We werden heel gastvrij ontvangen. De kennis van Joep wat betreft alles wat groeit, bloeit en leeft is zeer groot. Als gids doet hij er alles aan om het je naar de zin te maken. Marijke zorgde voor onze innerlijke mens. Kortom een warm welkom.

Het paludarium van Raf Denier
Omdat ik sinds kort verhuisd ben naar een ruimere woning, kreeg ik eindelijk de kans om een groot paludarium in te richten. De voorbijgaande jaren had ik al enkele paludaria ingericht, maar een groot paludarium geeft nieuwe mogelijkheden. Ik besloot om de Witbergmethode te gebruiken. In dit artikel laat ik zien hoe ik mijn paludarium ingericht heb.

Reacties zijn enkel zichtbaar voor geregistreerde gebuikers.
Back To Top