maart 2014

maart 2014

Ervaringen met Oophaga pumilio Bribri
Mijn eerste kennismaking met Oophaga pumilio was bij het zien van een ‘blue jeans’ in een magazine van het Wereld Natuur Fonds. Toen heette het kikkertje nog Dendrobates pumilio of aardbeikikkertje.Dat ik jaren later dergelijke dieren zelf zou verzorgen en nakweken, kon ik toen uiteraard niet bevroeden bij het aanschouwen van de foto van dit prachtige dier. Deze Costa Ricaanse schoonheid heeft nog een broertje. Oophaga pumilio Bribri is, volgens mij ten onrechte, een ondergewaardeerde pumilio-variant. 

Het houden en kweken van de Madagascar rietkikker (
Heterixalus madagascariensis)
Rond maart 2012 kreeg ik de kans om een zending glas- en rietkikkers te bewonderen in Hamm bij HCH. Meteen was ik verkocht door enkele mij mooi aankijkende blikken. Ik besloot om twee soorten glaskikkers van het genus Boophis te kopen en nog een andere soort: Heterixalus madagascariensis

Tesoros de Colombia, kweekstation voor gifkikkers

Uit diverse Zuid-Amerikaanse landen komen mondjesmaat weer legale importen van gifkikkers naar Europa en de Verenigde Staten. Na lang de grenzen dicht te hebben gehouden, heeft ook Colombia voor een enkel project groen licht gegeven om streng gecontroleerd gifkikkers te kweken voor de hobbymarkt. Tesoros de Colombia heeft de afgelopen jaren de eerste zending Dendrobates truncatus naar Europa verzorgd en timmert aan de weg om ook andere schatten van Colombia voor de hobby beschikbaar te maken. 

Een nieuwe bak
Je kent het probleem wel. Het paludarium of terrarium is in een jaar of twee mooi bemost en begroeid, maar het hout is die periode zo verrot dat het aan vervanging toe is. Zelfs  veel soorten lianen houden het niet langer vol in de vochtige omgeving. Maar met enige creativiteit is hier wel wat aan te doen. Met pvc pijp, tempex en purschuim kun je een mooie basis creëren die jaren meegaat en die ook nog goed oogt.

Allobates zaparo
Allobates zaparo is een van de drie mooie ‘roodruggen’ die voorkomen in Ecuador aan de oostelijke zijde van de Andes. Ameerega bilinguis en Ameerega parvula zijn de andere twee. Op beurzen kom je heel af en toe jonge dieren tegen van deze soorten. Veel is er echter niet bekend over deze kikkers. Met A. bilinguis kweekte ik eind jaren tachtig al. Deze kikker was voor mij ook de aanleiding voor mijn eerste reis in 1992 naar het regenwoud van Ecuador. De afgelopen twintig jaar heb ik alle drie de roodruggen geregeld in het veld kunnen observeren. In een drieluik zal ik deze dieren aan u voor stellen, te beginnen met Allobates zaparo

Opkweken van larven van Dendrobates tinctorius
In de literatuur wordt ons verteld dat larven van Dendrobates tinctorius kannibalistisch zijn. Menig hobbyist kweekt om die reden zijn larven in aparte bakjes op.Op basis van 25 jaar ervaring weet de auteur dat deze stelling als mythe moet worden afgedaan. Hij kweekt met succes zijn larven gezamenlijk op. Hoe hij dat doet leest u in dit artikel. 

DN-werkgroep Zeeland wordt opgestart
Als kleine jongen had ik astma en daardoor mochten er geen huisdieren met een vacht in huis komen. Pijlgifkikkers vormden een prima alternatief voor harige beestjes. Ik ben Ingel Baaijens, 25 jaar oud en in het dagelijkse leven tegelzetter. Doordat er  bij mij veel mensen over de vloer komen en verschillende van hen vroegen of ik een werkgroep of vereniging wilde oprichten voor mensen uit de omgeving, ben ik met dit plan gestart. We hebben inmiddels meer dan dertig aanmeldingen.  
Reacties zijn enkel zichtbaar voor geregistreerde gebuikers.
Back To Top