Maart 2021

Maart 2021

Gedrag van Oophaga granulifera in zijn natuurlijke habitat (deel 2)

Dit tweedelige artikel gaat over de verspreiding, het leefgebied en het natuurlijke gedrag van Oophaga granulifera. In het eerste deel, wat verscheen in december 2020, werd er onder andere ingegaan op de klimaatcondities die zich voordoen op de bosbodem. In dit tweede deel wordt een “dag-uit-het-leven” van een mannetje van deze gifkikkers beschreven en wordt er ingegaan op de plaatsgebondenheid van O. granulifera.

 

Techniek en automatisering in het paludarium

Voor mensen die handig zijn met techniek en verstand hebben van programmeren valt er veel van de techniek in het paludarium te automatiseren. In dit artikel beschrijft Jasper van den Berg hoe hij dit in zijn paludarium heeft geregeld. Met behulp van een Raspberry Pi computer bestuurt hij onder andere zijn verlichting, de temperatuur en luchtvochtigheid volautomatisch aan, om zo op ieder moment zijn gewenste klimaat na te kunnen bootsen.

 

Worden dieren uit de EU verbannen? Unielijst invasieve exoten.

Sander Bauer houdt namens DN de verrichtingen op het gebied van wetgeving rond onze hobby nauw in de gaten. Afgelopen jaar heeft de Europese Commissie een nieuwe verordening ingesteld die de handel en houderij van uitheemse plant- en diersoorten verbiedt die mogelijk schade kunnen opleveren voor de inheemse Europese natuur. Deze verordening heeft ook invloed op soorten die gehouden worden binnen de aquarium- en terrariumhobby, en dus bespreekt Sander de achtergrond en werking van dit nieuwe beleid.

 

Een verborgen kikker in de jungle

Ongeveer 10 jaar geleden ging Julián Mejía-Vargas een avontuur van zijn leven aan. In het hart van de Cauca in Colombia ging hij in samenwerking met Fundación Atelopus op zoek naar het giftigste gewervelde dier ter wereld, Phyllobates terribilis. Het doel van zijn reis was om deze gele kikker te vinden, en vervolgens een natuurreservaat te stichten om deze soort te beschermen. In zijn uitdagende reis kwam Julián terecht bij de inheemse gemeenschap Eperara, waarbij hij ook enkele prachtige andere gifkikkersoorten wist te vinden.

 

Licht werpen op de mythes rond vivariumverlichting

De juiste verlichting verkrijgen in een paludarium is van groot belang wanneer je een mooi begroeid paludarium wil verkrijgen. Echter is het niet altijd even gemakkelijk om te weten waar je daadwerkelijk op moet letten als je je verlichting aanschaft. In dit artikel beschrijft Karol Waszczuk een paar van de belangrijke aspecten rondom verlichting die daar meer helderheid in dienen te verschaffen.

 

Duurzame en diervriendelijke bestrijding van de Amerikaanse stierkikker: het gebruik van steriele triploïde kikkers

De Amerikaanse stierkikker komt van oorsprong voor in de Verenigde Staten en Canada. Echter komt deze soort sinds de jaren negentig ook voor als invasieve soort in Europa. Het probleem is dat deze soort het vermogen heeft om hier ook al snel te kunnen domineren, en de inheemse amfibiesoorten als lekkere snack beschouwd. In een ambitieus Europees project probeert men de Amerikaanse stierkikker nu een halt toe te roepen. Johan de Gruyter is betrokken bij dit project en beschrijft op welke manier zij bezig zijn om deze soort te bestrijden in Vlaanderen.  

Reacties zijn enkel zichtbaar voor geregistreerde gebuikers.
Back To Top