Dendrobatidae Nederland

 

Dendrobatidae Nederland is een internationale vereniging van liefhebbers van pijlgifkikkers (Dendrobatidae), mantella's en andere kikkers.

Zij heeft ten doel de waardering voor de natuur, meer toegespitst op de regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika en Madagaskar en de pijlgifkikkers in het bijzonder, te helpen opwekken, onderhouden en bevorderen.

Hoofddoelstellingen zijn bovendien het bevorderen van nakweek, om zo de bescherming van de kikkers in de natuurlijke biotoop te bevorderen en het zoveel mogelijk verspreiden van informatie met betrekking tot Dendrobatidae en andere tropische kikkers.

DN Magazine

DN Gifkikkerboek

 

Voordelen lidmaatschap

Voordelen van een lidmaatschap:

 • Elk kwartaal onvangt u ons DN magazine.
 • Halfjaarlijks gratis entree op de kikkerdag voor uzelf en een introducé.
 • Jaarlijks een symposiumdag.
 • Toegang tot de volledige inhoud van onze website.
 • Megakorting op ons boek Gifkikkers (wij verwachten een tweede editie in 2022).
 • Als lid draag je bij aan verschillende conservatieprojecten en wetenschappelijk onderzoek, alle ten behoeve van onze geliefde kikkers.
 • Uw belangenbehartiging bij zowel het PVH als de SATO.
 • Leden bieden we de mogelijkheid bij te dragen aan onze activiteiten (DN functioneert geheel op basis van vrijwilligers).

...en dat alles voor een schamele 30,- euro (binnen NL), of 40,- euro (buiten NL)

Mannophryne trinitatis
Remco Stuster
/ Categorieën: GIFKIKKERS, SOORTEN, Mannophryne

Mannophryne trinitatis

Mannophryne trinitatis (Garman, 1888)  

 

Beschrijving: Mannophryne trinitatis is een kleine bruine kikker van 22 - 27 mm, waarbij de vrouwtjes iets groter zijn dan de mannetjes. De rug en de kop zijn bruin tot bruin-geel van kleur. Soms met een patroon van onregelmatig verspreide lichtbruine stippen. De achterpoten zijn van boven bruin van onderen lichter van kleur. De voorpoten zijn lichtbruin, met onregelmatige donkere bruine vlekken. De buikzijde is meestal wittig of transparant van kleur waarbij de vrouwtjes een geel gekleurde keel hebben en de mannetjes een grijze. Vlak onder deze keelvlek is een duidelijk donkergrijze tot zwarte band aanwezig. Jonge dieren hebben, tot ze enkele maanden oud zijn, altijd een gele keel. Bij mannetjes die volwassen worden verdwijnt de gele kleur, en maakt deze plaats voor de grijze kleur. Tijdens het roepen van de mannetjes verkleuren ze naar zeer donkerbruin tot zwart over het gehele lichaam. Tussen alle tenen zijn redelijk goed ontwikkelde vliezen aanwezig. De tenen en vingers zijn licht van kleur met donkere kleur van de gewrichten. Vanaf de neus loopt een donkere band over het oog, langs de flanken, tot de aanhechting van de achterpoten.

Garman (1888) beschreef de soort als Phyllobates trinitatis. In de jaren daarna werd de soort opeenvolgend tot de geslachten Prostherapis (Mole & Urich, 1894), (Rivero, 1961) en Colostethus (Edwards, 1971) gerekend. La Marca (1992) plaatste vervolgens alle Colostethus soorten waarbij de vrouwtjes een gele keel hebben, in het nieuwe geslacht Mannophryne. Tot M. trinitatis werden in het verleden ook de Mannophryne populaties van Tobago en het vaste land van Venezuela, Península de Paría, gerekend. Hardy (1983) beschreef de populatie van Tobago als M. olmonae. De populatie van het vaste land van Venezuela werd door Manzanilla et al. (2007) beschreven als M. venezuelensis.

Verspreidingsgebied: De soort komt voor in het land Trinidad and Tobago, in noord en centraal Trinidad, waar ze voorkomen van zeeniveau tot in de bergachtige gebieden.
Type lokaliteit: Trinidad

Natuurlijke habitat: De dieren leven in onverstoorde vochtige bossen, langs schaduwrijke langzaam stromende beekjes.

 

Gedrag: Het is een bodembewonende soort, die zich ophoudt nabij beekjes. Bij verstoring springen de dieren in het water om zich onder stenen of vegetatie te verstoppen. Eieren worden gelegd in bladafval, en tussen rotsen. Larven worden door het mannetje op de rug vervoerd naar diepere plassen te midden van beekjes. Ook plassen in grotten, en stilstaande poeltjes ver van stromend water, worden gebruikt voor het afzetten van de larven. Het mannetje in kwestie controleert mogelijke afzetplaatsen op de aanwezigheid van predatoren zoals zoetwaterkreeften en vissen, en heeft een duidelijke voorkeur voor afzetplaatsen die vrij van predatoren zijn. Ook plaatsen waar al larven rondzwemmen van eerdere legsels of andere mannetjes verkrijgen de voorkeur.

Geografische variatie: Er zijn van deze soort geen varianten bekend.

Voorkomen in gevangenschap:  Mannophryne trinitatis wordt al vele jaren succesvol gehouden en gekweekt en gevangenschap. Problematisch is dat er verschillende Mannophryne soorten zijn die enorm veel op elkaar lijken, en op het blote oog niet zomaar te onderscheiden zijn. Hobbyisten verwarren gemakkelijk M. trinitatis met M. olmonae en M. venezuelensis. Beiden soorten werden gedurende lange tijd gerekend tot de soort M. trinitatis, en in ieder geval M. venezuelensis is in de hobby beland onder de naam M. trinitatis toen deze nog geen soortstatus had. Een betrouwbare bron met voldoende achtergrondinformatie is bij de aanschaf van deze kikkertjes dus heel belangrijk.

 

Verzorging en kweek: Gelijk aan Mannophryne olmonae.

 

Voedsel: Gelijk aan Mannophryne olmonae.

 

Geciteerde literatuur:

 • Edwards, S. R.,1971. Taxonomic notes on South American Colostethus with descriptions of two new species (Amphibia, Dendrobatidae). Proceedings of the Biological Society of Washington 84, 147-162.
 • Garman, S., 1888 "1887". West Indian Batrachia in the Museum of Comparative Zoology. Bulletin of the Essex Institute. Salem, Massachusetts 19, 13-16.
 • La Marca, E.,1992. Catalogo taxonomico, biogeografico y bibliografico de las ranas de Venezuela. Cuadernos Geográficos. Facultad de Ciencias Forestales, Universidad de Los Andes, Mérida, Venezuela 9, 1-197.
 • Mole, R. R., & Urich, F.W., 1894. A preliminary list of the reptiles and batrachians of the island of Trinidad. Journal of the Trinidad Field Naturalists' Club 2, 77-90.
 • Rivero, J. A., 1961. Salientia of Venezuela. Bulletin of the Museum of Comparative Zoology. Cambridge, Massachusetts 126, 1-207.
Printen
10204 Waardeer dit artikel
Geen waardering

Laatste nieuws

Parque Nacional Reserva Ranita Dorada Parque Nacional Reserva Ranita Dorada

Parque Nacional Reserva Ranita Dorada

0 904
Locatie: departement Tolima – Colombia Partner: ProAves (Sara Lara Ines) Wanneer: 2008 – heden Donatie: € 3780,- op jaarlijkse basis Medefinancierend partners: Conservation International, IUCN, Postcode Loterij Website: https://www.proaves.org/ranita-dorada-amphibian-reserve DN magazine: juni 2009 – p. 42-46 / maart 2010 – p. 22-25 / maart 2015 32-35 Lezing: ProAves, nature under threat met Sara Lara - YouTube
Monitoring Atelopus varius Monitoring Atelopus varius

Monitoring Atelopus varius

0 574
Locatie: Costa Rica Partner: César Luis Barrio-Amóros Wanneer: 2017-heden Donatie: € 2000,- (verdeeld over 2017 en 2019) Medefinancierend partners: Stichting Herpetofauna, Svenska Dendrobatid Sällskapet & Philadelphia Zoo DN magazine: september 2019 – p. 42-47 Lezing: The rediscovery of Atelopus varius, a presentation by César Barrio-Amorós - YouTube

Maart 2021

0 265
Gedrag van Oophaga granulifera in zijn natuurlijke habitat (deel 2) Techniek en automatisering in het paludarium Worden dieren uit de EU verbannen? Unielijst invasieve exoten Een...

Kikkerdag

0 12816
De kikkerdag is een halfjaarlijks evenement georganiseerd door Dendrobatidae Nederland, waar liefhebbers van gifkikkers hun dieren kunnen verkopen en aanschaffen. Op deze dag zijn veel hobbyisten...
Back To Top