Agenda

Evenement datum: 18-3-2023 10:00 - 16:00 Exporteren evenement

Evenement locatie: 't Veerhuis

DN Symposiumdag 2023 (incl. ALV)

DN Symposiumdag 2023 (incl. ALV)

Dendrobatidae Nederland organiseert op zaterdag 18 maart 2023 haar jaarlijkse DN symposiumdag. Naast twee boeiende lezingen bieden wij dit jaar een unieke workshop ontlastingsonderzoek bij kikkers. Reserveren voor deze workshop verloopt via de secretaris, bereikbaar op secretaris@gifkikkerportaal.nl

Datum: Zaterdag 18 maart 2023
Locatie: 't Veerhuis, Nijemonde 4, 3434 AZ Nieuwegein (GoogleMaps)
Zaal: Albatros
Toegang: Gratis toegang (voor leden en niet-leden)
Link: DN-Dag

 

Programma DN-Symposiumdag

10:00                     Opening zaal met koffie en thee

10:10                     Opening symposium

10:15                     Rondreis door Peru - René Boesten

11:15 – 11:30        Korte pauze, incl. koffie en thee

11:30                     Natuurconservatie en Mensenrechten - Manon Portos Minetti

12:30                     Lunchpauze (op eigen kosten)

13:15                     Algemene Ledenvergadering Dendrobatidae Nederland (ALV).

14:30                     Workshop Ontlastingsonderzoek bij Kikkers - Merel Visscher & Din van Nieuwenhuijzen

16:30 - 16:45         Afsluiting symposium, napraten in het café

 

Lezing #1 (10:15 – 11:15)
Rondreis door Peru - René Boesten

René Boesten is een DN avonturier in hart en nieren. Als de Indiana Jones van onze vereniging trekt hij graag zijn laarzen aan voor een zoektocht naar diamanten tussen de bladlaag. Met een nauwkeurig fotografisch verslag, het gehijg van de jaguar nog in de nek en een spin die toevallig in zijn broekspijp bleef zitten, is deze lezing enkel geschikt voor leden met zenuwen van staal. Zet uw jungle helm vast op en neem de verrekijker op de borst voor een uniek kijkje in de wereld van René.

 

Lezing #2 (11:30 – 12:30)
Natuurconservatie en Mensenrechten - Manon Portos Minetti

Een grootschalige habitatverandering, industriële vervuiling en aantasting van het tropisch leefgebied zetten de meest kwetsbare soorten van onze wereld constant onder druk. Dendrobatidae Nederland biedt hierop een tegenwicht met haar eigen gifkikkerreservaat, financiering van wetenschappelijk onderzoek en soortbehoud via onze conservatieprogragramma's (overzicht). Maar tegelijk zijn wij bedachtzaam op een fortress conservation en zoeken wij aansluiting bij lokale conservatiepartners om de balans te bewaken tussen natuurbehoud en maatschappelijke verdienmodellen. Toch zullen er kritische punten bestaan die wij nog over het hoofd zien, wat erom vraagt dat wij deze signalen actief van buiten naar binnen halen. Als deskundige op het gebied van kolonialisme en cultuurhistorie weet Manon goed te duiden waar deze conflicten zich kunnen bevinden en hoe onze vereniging daarmee kan omgaan.

 

Workshop #3 (14:30 – 16:30)
Ontlastingsonderzoek bij Kikkers - Merel Visscher & Din van Nieuwenhuijzen

De verzorging van gifkikkers vraagt om deskundige kennis over gedrag, habitat en voeding. Tegelijk mag ook de veterinaire zorg niet ontbreken. Maar is het echt een gezondheidsprobleem als je kikker toch wat parasieten bij zich draagt? Niet alles wat kruipt is immers schadelijk, maar hoe zie je het verschil? Tijdens onze speciale workshop leren DN cursisten de basisbeginselen van een ontlastingsonderzoek. Samen met veterinairen Merel Visscher en Din van Nieuwenhuijzen bedien jij de microscoop en onderzoek je allerlei kriebelend spul.

In verband met het bezoekersaantal is het wenselijk om vooraf aan te melden via secretaris@gifkikkerportaal.nl. Deelnemers ontvangen voor de workshop nog een speciaal labprotocol. Bij een allergie voor latex of nitril handschoenen proberen wij een passend alternatief te verzorgen, meld een allergie a.u.b. aan de DN secretaris via het voorgaand mailadres.

Printen
761 Waardeer dit artikel
3.7
Back To Top