Dendrobatidae Nederland

 

Dendrobatidae Nederland is een internationale vereniging van liefhebbers van pijlgifkikkers (Dendrobatidae), mantella's en andere kikkers.

Zij heeft ten doel de waardering voor de natuur, meer toegespitst op de regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika en Madagaskar en de pijlgifkikkers in het bijzonder, te helpen opwekken, onderhouden en bevorderen.

Hoofddoelstellingen zijn bovendien het bevorderen van nakweek, om zo de bescherming van de kikkers in de natuurlijke biotoop te bevorderen en het zoveel mogelijk verspreiden van informatie met betrekking tot Dendrobatidae en andere tropische kikkers.

DN Magazine

DN Gifkikkerboek

 

Voordelen lidmaatschap

Voordelen van een lidmaatschap:

  • Elk kwartaal ontvang je ons DN magazine.
  • Halfjaarlijks gratis entree op de Kikkerdag voor jezelf en een introducé.
  • Gratis tafel voor aanbod van nakweek op onze Kikkerdag.
  • Gratis bezoek aan werkgroepavonden van west-, midden- en noord Nederland.
  • Jaarlijks een symposiumdag.
  • Toegang tot de volledige inhoud van onze website.
  • Megakorting op ons boek Gifkikkers.
  • Als lid draag je bij aan verschillende conservatieprojecten en wetenschappelijk onderzoek, alle ten behoeve van onze geliefde kikkers.
  • Bijna 50% korting op Terrafile!
  • Leden bieden we de mogelijkheid bij te dragen aan onze activiteiten (DN functioneert geheel op basis van vrijwilligers).

...en dat alles voor een schamele 30,- euro (binnen NL), of 40,- euro (buiten NL)

Lid worden

December 2008
Anonym
/ Categorieën: DN

December 2008

Kweekervaringen met varianten van Dendrobates tinctorius

Vincent Plomp

In de zomer van 2000 kocht ik op een beurs een drietal Dendrobates tinctorius nominaatvorm. Ik had nauwelijks ervaring met het verzorgen van amfibieën, maar kweekte al langere tijd met een aantal hagedissoorten en had een koppeltje Ranitomeya ventrimaculata (Dendrobates ventrimaculatus) zitten. Na het bestuderen van een aantal boeken, was ik door de kleurenpracht en lichaamshouding van de tinctorius gefascineerd geraakt. Voor de aanschaf van de drie gifkikkers had ik in allerijl een leegstaand woestijnterrarium omgebouwd. Na een paar maanden kon ik mijn geluk niet op toen ik het eerste legsel vond. Dat was uiteindelijk het begin van een reeks nakweekdieren.

Zelf een micro-kalkfilter bouwen

Jack van de Wijngaard

Op het gifkikkerforum trof één van onze redacteurs een handleiding aan die beschrijft hoe je zelf een micro-kalkfilter kunt bouwen. De handleiding is ongetwijfeld interessant voor meerdere lezers en daarom besteedt het DN Magazine hier graag aandacht aan. De bedenker en auteur van dit artikel is Jack van de Wijngaard.

Overstappen op een nieuwe naamgeving voor gifkikkers

Erik H. Poelman

Het is alweer twee jaar geleden sinds de publicatie van Taran Grant en mede-auteurs waarin een nieuwe indeling en naamgeving van soorten (taxonomie) voor de Dendrobatidae werd voorgesteld. Vanuit DN hebben we destijds besloten om ons conservatief op te stellen: voorlopig vast te houden aan de oude naamgeving. De reden daarvoor was dat er de nodige reacties van andere wetenschappers verwacht werden en er dus nog wel wat aan de taxonomie van Grant geschaafd zou gaan worden. We vonden het onverstandig om gehaast een overstap te maken met de mogelijkheid dat er nogal wat weer terug gedraaid zou moeten worden. Veel reacties zijn echter uitgebleven om verschillende redenen, maar ook zijn er wat aanpassingen voorgesteld. Het lijkt nu tijd om aan de nieuwe namen te gaan wennen en dus ook vanuit DN over te stappen op de nieuwe naamgeving.

Het huiskamerterrarium van Jeroen Hilferink

Jeroen Hilferink

In februari ben ik gaan samenwonen met mijn vriendin. Eindelijk een huisje voor onszelf waar natuurlijk een grote showbak in moest komen. Op het internet heb ik eens een foto gezien van een aquarium achter een bank. Dat vond ik er heel goed uit zien maar het zou natuurlijk nog veel mooier zijn met kikkers. In dit artikel probeer ik een omschrijving te geven van hoe de bak tot stand is gekomen.

Polymorfisme van Oophaga histrionica in de departementen Cauca en Choco van Colombia

Daniel Meija 

Oophaga histrionica (Dendrobates histrionicus) kent vele kleurvarianten en wordt door sommige onderzoekers als een samenraapsel van meerdere soorten gezien. Net als bij andere soorten binnen het genus Oophaga, zoals O. pumilio, is er veel van de enorme kleurvariatie in kaart gebracht. Hoewel de lijst met bekende kleurvarianten nog verre van representatief is voor de totale kleurvariatie binnen de Oophaga soorten. Jaarlijks worden er vooral van O. histrionica nieuwe kleurvormen beschreven. Bijvoorbeeld de kleurvorm Koi, witte kikkers met rode vlekken, enkele jaren geleden uit het zuiden van Colombia gemeld. Wanneer we spreken over O. histrionica in strikte zin (dus met name de populaties in Colombia) dan praten we over de meest spectaculaire kleurvormen binnen de gifkikkers die vaak al voor decennia bekend zijn.

Chytrid, geen paniek, maar wel tijd om actie te ondernemen

Tijdens de kikkerdag van april eerder dit jaar is er kleinschalig onderzoek gedaan naar het voorkomen van chytrid bij onze hobby kikkers. De schimmel, Batrachochytrium dendrobatidis, is wereldwijd veroorzaker van massale kikkersterfte en laat ook de kikkers in gevangenschap niet ongemoeid. Er bleken bij ten minste twee hobbyisten kikkers positief te zijn getest op de aanwezigheid van chytrid. Het is nu dus met zekerheid vastgesteld dat chytrid ook in onze hobby aanwezig is. Binnen DN hebben we ons de afgelopen maanden de vraag gesteld in hoeverre chytrid voor ons een probleem is. Allereerst, er is geen rede tot paniek. Kikkers met chytrid zijn goed te behandelen, dus onder gecontroleerde omstandigheden zoals in onze terraria is er wel degelijk wat aan te doen. Binnen het bestuur en de werkgroep amfibieën crisis van DN vinden we echter dat we wel actief met chytrid-problematiek moeten bezig gaan. Onder onze leden is er nog te weinig besef van de consequenties van chytrid in de hobby, het is niet algemeen bekend hoe kikkers kunnen worden behandeld en we weten maar al te weinig van de besmettingskansen en gevaren voor onze eigen hobby dieren. Vanuit DN hebben we samenwerking gezocht met andere organisaties en willen we aankomend jaar niet alleen onze leden beter informeren over chytrid, maar ook zorgen dat we actief onderzoek doen naar de omvang van het probleem en zoeken naar een inperking daarvan.

Atelopus spumarius barbotini,

Een onbekende bekende Atelopus uit Suriname

Mathieu Woldhuis

In juli 2008 zijn er na jaren weer een aantal Atelopussen geïmporteerd, waaronder de mooie Atelopus spumarius barbortini. Vroeger werden Atelopussen regelmatig geïmporteerd, maar van deze dieren is er waarschijnlijk niets meer in de hobby. In het boek “Jewel of the rainforest” zijn een aantal soorten uit met name Panama te zien. Deze foto’s zijn genomen door A. vd Nieuwenhuizen destijds in Nederland. Het goed in leven houden was al moeilijk genoeg en kweken ging erg moeizaam. Een aantal mensen is het wel gelukt, maar dit waren wel specialisten, die het kweken goed in de vingers hadden. Nu er weer dieren zijn is het belangrijk, dat er met deze dieren wel geprobeerd wordt, er mee te kweken. Ook een aantal dierentuinen hebben deze mooie Atelopus in hun collectie, zoals de dierentuin van Zürich. Of zij hiermee kweken is mij niet bekend, wel dat de mannetjes het al op een kwaken hebben gezet.

Mijn ervaringen met Epipedobates hahneli

Gerard Schouw

Na eerder een artikel van Remco Stuster, deelt Gerard Schouw nu zijn ervaringen met Epipedobates hahneli met ons. Een wat minder kleurrijke kikker, die gelukkig goed na te kweken is en daarom steeds meer in de hobby voorkomt. Niet iedereen waardeert de Epipedobaten, maar hopelijk kan het onderstaande artikel daar verandering in brengen.

Planten in het terrarium V

Erik Wevers

In dit laatste artikel in deze serie over beplanting besteed ik onder andere aandacht aan orchideeën in het terrarium, die samen met onze geliefde pijlgifkikkers de parels in onze hobby vormen. Het begrip terrarium bestaat al sinds het midden van de 19e eeuw. Wie had er toen kunnen bedenken wat er nu allemaal mogelijk is in wat in wezen niet meer is dan een glazen bak?

Printen
5517 Waardeer dit artikel
3.2

Laatste nieuws

December 2023 December 2023

December 2023

0 216
  • Andinobates viridis. Wat is er met deze soort gebeurd?
  • Zelfbouw paludarium
  • De transitie van open water als larve-afzetgebied naar het gebruik van fytotelmata als afzetplaats
  • Gebruik en beoordeling van het gespecialiseerde Exo Terra gifkikker terrarium.
  • Succesvolle kweek met de Rio-Pescado Harlekijnkikker Atelopus balios (PETERS, 1973) in het kader van het Citizen Conservation project (deel 1)
  • Oophaga pumilio
  • Op bezoek bij Artis
September 2023 September 2023

September 2023

0 294
Phyllobates terribilis: een beginnerskikker? Verslag 3e presentatie DN werkgroep in Wateringen Op stage in de Peruaanse Amazone Een topveterinair gaat met pensioen Over moderne verlichting in het vivarium Op ‘pad’ voor de knoflookpad in Drenthe Allobates brunneus ontrafeld Drie keer Oophaga granulifera Werkgroep Midden-Nederland; een reis naar Fauna Forever in...

Facebook Home

icon
Dendrobatidae Nederland
21-4-2024
13 0
icon
Dendrobatidae Nederland
10-4-2024
17 1
icon
Dendrobatidae Nederland
9-4-2024
17 2
Het is officieel: - Epipedobates darwinwallacei is synoniem verklaard met E. espinosai! - Het Epipedobates boulengeri/espinosai complex is opgesplitst in vier soorten! Is dit dan echt nieuws? Nou nee, niet zozeer voor de eigenaars van ons boek 'Gifkikkers'. - In onze eerste editie uit 2017 voegden wij aan de soortbeschrijving van E. darwinwallacei al foto's toe die op basis van uiterlijk volgens velen behoorden aan het E. boulengeri/espinosai complex. Dat zagen wij anders. - In onze tweede editie uit 2023 verwerkten wij reeds de nieuwste inzichten die sinds gisteren officieel gepubliceerd zijn. Lees nu de volledige publicatie hier: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1055790324000575?via%3Dihub
icon
Dendrobatidae Nederland
7-4-2024
25 2
Ons prachtige boek 'Gifkikkers' is in beperkte aantallen verkrijgbaar op de DN Kikkerdag aanstaande zaterdag 13 april. We doen ons best om pakweg 60 exemplaren mee te nemen (reserveren is niet mogelijk). Grijp je mis of kom je niet naar de Kikkerdag, bestel dan jouw exemplaar in onze webshop: https://www.webshop.gifkikkerportaal.nl/ Prijzen: €70,- voor niet-leden €30,- voor nieuwe leden €20,- voor leden die al vóór 2023 lid waren Selecteer simpelweg de voor jou geldende prijs in onze webshop (wij voeren hierop een controle uit).
icon
Dendrobatidae Nederland
7-4-2024
22 2
Wist je dat!?? ...toegang tot de DN Kikkerdag slechts €7,50 kost? ...je als DN lid gratis de beurs kan bezoeken samen met een introducé? ...het je als lid dus maar liefst €15,- scheelt per DN Kikkerdag? ...we twee Kikkerdagen per jaar organiseren? (dus dat is €30,- korting op jaarbasis) ...een lidmaatschap van DN precies ook €30,- kost? ...je voor €30,- lidmaatschap nog veel meer voordelen krijgt zoals DN magazines, mega korting op ons boek, grote korting op Terrafile, bijdraagt aan conservatie en wetenschap, en nog veel meer? De DN Kikkerdag is al op 13 april (zie Facebook event), dus lid worden voor gratis entree is echt een goed idee: https://www.webshop.gifkikkerportaal.nl/ Tot ziens op de Kikkerdag!
icon
Dendrobatidae Nederland
3-4-2024
40 8
Load more posts Loading
Back To Top