September 2009

September 2009

Suriname 2009 - Mooi hé! (deel 2)

Vincent Plomp

In het vorige magazine (juni 2009) heb ik verslag gedaan van het eerste deel van onze zoektocht naar vier varianten van Dendrobates tinctorius. Tijdens de eerste week van deze trip in februari 2009 zijn we vanuit Tepoe de Tapanahony rivier afgevaren om de varianten Cobalt en Grijspoot te vinden. Na terugkomst in de inheemse nederzetting Tepoe vliegen we naar Apetina om van daaruit opzoek te gaan naar de varianten Alanis en Patricia. 

 

Een woning voor mijn kikkers

Remy Schram

Ongeveer een jaartje geleden was het eindelijk zover en kon ik mijn droom verwezenlijken. Het bouwen van een hobbyruimte was al heel lang een grote droom, met de komst van een eigen huis kon het dan ook daadwerkelijk eens gaan gebeuren.

 

Bescherming van amfibieën in de Cauca vallei van Colombia

Mathieu Woldhuis

De dierentuin van Zürich in Zwitserland en van Cali in Colombia zijn een samenwerking aangegaan om de amfibieën in Valle del Cauca (de Cauca vallei) te gaan beschermen. Ook de amfibieën in deze vallei hebben erg te lijden van biotoopvernietiging, gebruik van pesticiden, vangen voor de dierenhandel en natuurlijk de beroemde schimmel Chytridiomy-cosis, welke hier ook aanwezig is. Het project van deze dierentuinen bestaat uit drie componenten; het opzetten van een centrum om dieren ex situ te houden, het doen van beschermings-onderzoek en het geven van educatie aan de lokale bevolking over het beschermen van de amfibieën. Dendrobatidae Nederland lid Fred Vosse, is ter plekke in Colombia aanwezig om hun te helpen met fabriceren van terraria en het inrichten ervan. De auteur van dit artikel is in Cali en Zürich op bezoek geweest, om te kijken hoe aan dit initiatief gestalte gegeven wordt.

 

Allobates talamancae,voor wie van een flinke fluiter houdt!

Remco Stuster 

Al vele jaren bevinden de onopvallende Allobates talamancae (Colostethus talamancae) zich in de hobby. Deze onbekende en vaak ook minder gewilde kikkertjes hebben gelukkig de tand des tijds doorstaan en zijn dan ook nog steeds binnen de hobby te vinden. Misschien niet in grote aantallen, maar voor de conservatie van deze dieren binnen onze hobby is dat ook niet zo noodzakelijk. Belangrijk is dat de dieren hier en daar bij de liefhebber een plekje hebben en gelukkig hebben ze dat tot nu toe ook steeds gehad. De tijd lijkt mij rijp om eens wat meer aandacht aan deze fantastische fluiters te besteden.

 

Epipedobates tricolor

Jan en José Verkade

Epipedobates tricolor is een productief maar ‘saai’ bruin kikkertje met crèmekleurige of groene rugstreepjes. Op beurzen zijn de diertjes moeilijk te slijten. De waardering voor deze kikker is door al deze factoren flink afgenomen. In dit artikel laten wij zien dat het wel degelijk een interessant dier is met enkele spectaculair getekende en gekleurde varianten.

 

Een terrarium met een klapruit

Peter de Jong

De laatste tijd groeit de interesse in kikkerbakken met een zogenaamde schuine voorruit (ook wel klapruit genoemd) Aangezien ik al meer dan vijf jaar ervaring heb met dit type bak, krijg ik regelmatig e-mails met vragen over deze bakken. Dit leek mij dan ook een goede reden om eens een artikel te schrijven over de voor- en nadelen van dit type bak, plus een aantal tips voor het maken van de bakken.

 

Fotowedstrijd

Edwin Butter

Dendrobatidae Nederland (DN) is op 1 januari 1989 opgericht, gevolg gevend aan de groeiende belang-stelling voor met name pijlgifkikkers. De vereniging viert dit jaar dus haar 20 jarig jubileum in blakende gezondheid met inmiddels meer dan 1100 leden in binnen- en buitenland! Op het gifkikkerforum was door diverse leden de vraag gesteld of er eens fotowedstrijd georganiseerd  kon worden. Het jubi-leumjaar leek ons een mooie gelegenheid om gehoor te geven aan deze vraag.

 

Taxonomie, toch een nieuw voorstel

Erik H. Poelman

Ruim twee jaar na het uitkomen van het artikel van Taran Grant waarin een nieuwe taxonomie voor gifkikkers werd voorgesteld, is er dan toch nog een reactie gekomen vanuit ander wetenschappelijk onderzoek. Het voorstel van de tweede groep onderzoekers is om een aantal veranderingen in de taxonomie volgen Grant aan te brengen. Het is echter onwaarschijnlijk dat deze veranderingen worden doorgevoerd.

 

Reacties zijn enkel zichtbaar voor geregistreerde gebuikers.
Back To Top