December 2011
R
/ Categorieën: Magazine

December 2011

Smilisca phaeota
Graag willen wij een in Costa Rica veel voorkomende kikkersoort bij jullie onder de aandacht brengen. Wij hebben deze kikkersoort veelvuldig kunnen waarnemen in de tuin van Jamanasin Lodge. Op moment van schrijven hebben wij het beheer van onze Lodge in handen gegeven van een Costa Ricaan en verblijven wij weer in ons vertrouwde ‘kikkerlandje’.
 
Een auratusliefhebber in hart en nieren
Er is mij al vaak gevraagd om eens een artikeltje te schrijven over mijn ervaringen met Dendrobates auratus. Geregeld heb ik een voorzetje gemaakt, maar het is er nooit van gekomen om het ook daadwerkelijk af te maken en in te sturen. Dit artikel brengt daarin eindelijk verandering. Ik zal bij het begin beginnen...
 
CRARC: Glaskikkers, boomkikkers en nog veel meer…. 
Costa Rica heeft naast de bekende gifkikkers ook een ongekende variëteit aan glaskikkers
en boomkikkers. Het Costa Rica Amphi-bian Research Center biedt een uitgelezen mogelijkheid veel van deze soorten te bewonderen.
 
Onderzoek op een gifkikker
Vroeg of laat krijgt iedereen te maken met een ziekte bij zijn gifkikkers. Ondanks dat deze dieren al vele jaren worden gehouden, wordt er maar weinig verteld over ziekten. Het is net alsof deze er niet zijn. Helaas heb ook ik te kampen gehad met een mysterieuze ziekte.
Om een poging te doen het stilzwijgen dat rondom ziekten hangt te doorbreken, heb ik besloten om een artikel te wijden aan mijn ervaring.
 
Exoten in Nederland? dat wil je toch niet op je geweten hebben!
Exoten zijn soorten die door direct of indirect menselijk handelen geïntroduceerd zijn buiten hun natuurlijke verspreidingsgebied en zich daar zelfstandig in het wild kunnen handhaven en voortplanten.
 
Een aquarium ombouwen tot kikkerbak
Drie jaar geleden kwam ik bij het surfen op het internet toevallig uit bij een site over pijlgifkikkers. Mijn interesse was direct gewekt. Het bleef niet bij één site en dus ging ik op zoek naar meer info over deze prachtig gekleurde diertjes. Ik had gifkikkers al op televisie gezien in natuurdocumentaires maar had geen idee dat deze ook in de huiskamer gehouden konden worden.
 
Ameerega pepperi of toch Ameerega bassleri?
Het artikel in het DN-magazine van juni 2009 begon ik met de tekst: ‘Er is niet veel te vinden over Ameerega bassleri (Merlin, 1941)’. Dat is helaas nog steeds het geval. Wel wordt nu een deel van deze kikkers Ameerega pepperi genoemd. Voor taxonomen mag dat misschien duidelijk zijn, maar als iemand mij dit kan uitleggen, dan hoor ik dat graag.
Na het verzorgen van enkele jaren Ameerega pepperi en Ameerega bassleri, zie ik meer overeenkomsten dan verschillen. In dit stukje wil ik mijn ervaringen opschrijven met Ameerega bassleri Sisa, die ook wel de groenblauwe bassleri wordt genoemd.
 
Wat is amphibian ark?
In 2004 waarschuwde de Global Amphibian Assessment de wereld dat de amfibieën ernstig onder druk stonden. Met één op de twee soorten die teruglopen in aantal, één op de drie die met uitsterven bedreigd worden en meer dan honderd soorten die waarschijnlijk al
uitgestorven zijn.
 

Printen
3795 Waardeer dit artikel
Geen waardering

Adverteren

 

Adverteren in het DN magazine:

Jaarpakket A :   € 450 per jaar 4 x A4
Jaarpakket B :   € 300 per jaar. 4 x 1/2 A4
Jaarpakket C :   € 180 per jaar. 4 x 1/4 A4 
Jaarpakket D :   €  90 per jaar. 4 x 1/8 A4 
 

Voor meer informatie klik hier: Adverteren

Back To Top