December 2013
R
/ Categorieën: Magazine

December 2013

‘Gekleurd’ voedsel voor kikkers
Wat betekenen de verschillen in accumulatie van cartenoïden bij drie verschillende soorten krekels voor de opname van deze kleurstoffen voor de door ons gehouden insectivoren.

Kikkers zijn fascinerende dieren

Kikkers zijn interessante dieren die me al jaren erg fascineren. In eerste instantie kende ik alleen de soorten die we allemaal wel eens zien tijdens een wandeling in het bos. Ik probeerde ze te onderscheiden van elkaar en vond het interessant om ze op te pakken en te bekijken. Naarmate ik ouder werd begon ik me steeds meer te verdiepen in de soorten die vooral voorkomen in landen hier ver vandaan. Al snel ontdekte ik dat het palet van kleurencombinaties en de diversiteit van deze beestjes bijna oneindig lijken. Ook onder de meest extreme omstandigheden op onze planeet hebben deze amfibieën zich kunnen aanpassen en voortplanten. Een bijzondere prestatie.

Madagaskar de natuur van Masoala
Het nationaal park van Masoala is opgericht in 1997 en staat nu ook op de wereld erfgoedlijst van de Unesco. Dit is gedaan voor de bescherming van de zeer zeldzame flora en fauna en voor de lokale bevolking. Het park omhelst een land en marine life park met koraalriffen ter grootte van ongeveer 250.000 hectare. Er zijn meer dan 2.400 plantensoorten, 10 soorten lemuren, meer dan 100 soorten vogels, 69 reptielensoorten en 44 soorten amfibieën. \

Zelf een stelling maken
Iedereen kent het wel, je begint met één bak in de woonkamer en door de prachtige verscheidenheid aan kikkers komt er vanzelf een tweede bak en wellicht nog een aantal. De meest voor de hand liggende stap die men dan vaak onderneemt is het kopen van een stelling. Zoals er een verscheidenheid aan kikkers is, is er ook een grote verscheidenheid aan stellingen. Deze zijn vaak duur en tweedehands is vaak net niet in de maat die je graag in gedachten had.

Dendropsophus ebraccatus
In dit artikel willen wij een van de mooiste kikkers van Peninsula Osa en misschien wel van heel Costa Rica onder jullie aandacht brengen. Het gaat om een kleine nachtactieve boomkikker die zeer variabel van kleur en tekening is. We hebben deze dieren veelvuldig mogen observeren en fotograferen. Zo hebben we foto’s vanaf het moment van de amplexus totdat er weer nieuwe kikkertjes aan de kant kwamen.

De Afrikaanse stierkikker, Pyxicephalus adspersus, ‘Rumble in the Jungle!’
De Afrikaanse stierkikker, de op een na grootste kikker van Afrika, trekt van velen de aandacht. Zo worden tijdens het regenseizoen de opkomende kikkers opgejaagd en gegeten door de lokale bevolking. Dit is te begrijpen in regio’s waar voedsel schaars is. Wel moet men bedenken dat de voedingswaarde van een kikker zeer laag is; slechts delen van de achterpoten zijn eetbaar en de rest is afval. Dit maakt de luxe gewoonten van sommige westerlingen absoluut onacceptabel.

Tien jaar full colour
Dit jaar hebben we onze 25ste verjaardag als vereniging voor liefhebbers van gifkikkers gevierd. Ook het magazine bestaat al 25 jaar, waarvan de laatste tien jaar in de huidige vorm als volledig in kleur uitgebrachte glossy. Een goede reden om terug te kijken.

Agalychnis (Hylomantis) lemur, De makikikker
Agalychnis lemur is een kleine kwetsbaar uitziende boomkikker, die beschouwd kan worden als ernstig bedreigd. De grootte van de populaties hebben hun dieptepunt bereikt, veroorzaakt door een combinatie van habitatverlies en de agressieve (dodelijke) chytrid schimmel. De laatste vijftien jaar zijn de aantallen A. lemur met meer dan vijftig procent verminderd en er zijn maar een handvol locaties bekend waar deze kikker nog voor komt.

Een sieraad in de huiskamer
Als DN-lid van het eerste uur staat Erik Wevers model voor het kweken met Dendrobates tinctorius azureus. Hij heeft zelfs de vindplaats van deze kikker in het zuiden van Suriname bezocht. Wij laten deze keer zijn ’bak’ de revue passeren. Het is een waar regenwoud met, naast zijn blauwe kikkers, bijzondere planten. 
Printen
3521 Waardeer dit artikel
Geen waardering

Adverteren

 

Adverteren in het DN magazine:

Jaarpakket A :   € 450 per jaar 4 x A4
Jaarpakket B :   € 300 per jaar. 4 x 1/2 A4
Jaarpakket C :   € 180 per jaar. 4 x 1/4 A4 
Jaarpakket D :   €  90 per jaar. 4 x 1/8 A4 
 

Voor meer informatie klik hier: Adverteren

Back To Top