December 2014
Han. Peper
/ Categorieën: Magazine

December 2014

Kweekervaring Dendrobates tinctorius Lorenzo 

Als liefhebber van Dendrobates tinctorius wil je natuurlijk ook de Lorenzo-variant in je collectie hebben. Op zich een simpele redenering, maar al snel werd duidelijk dat dit niet zo simpel bleek te zijn.

 

Kikkerdag van 4 oktober 2014

Een korte impressie van deze kikkerdag.

 

Hobbyist achter de organisatie van de kikkerdag

Al jaren is Roy Morssinkhof één van de drijvende krachten achter de kikkerdag en het symposium. Drie keer per jaar kunnen wij als leden genieten van een goed georganiseerde bijeenkomst, die volledig door vrijwilligers mogelijk wordt gemaakt. Achter deze vrijwilligers schuilen bevlogen hobbyisten die net als u en ik gifkikkertjes houden.

 

Varenwortel, turf, eikenhout, bladeren en ander inrichtingsmateriaal

Er werd in het magazine al veel geschreven over diverse kikkers, het kweken van kikkers, reisverslagen,  planten voor kikkerbakken. Af en toe wordt er over nieuwe vormen van inrichten zoals  het maken van kunstbomen en kunsttakken geschreven. In dit artikel wil ik de meest voorkomende inrichtingsmaterialen en hun gebruik beschrijven.


Norops limifrons (Cope 1862c)

We willen jullie graag kennis laten maken met een van de kleinste Norops soort van Costa Rica, de Norops limifrons. We hebben deze dieren bijna dagelijks gezien tijdens ons verblijf van 2½ jaar in dit prachtige land en genoten van hun levendige gedrag. Ze zijn heel goed te combineren met pijlgifkikkers omdat de omstandigheden waaronder deze dieren leven overeenkomen met de omstandigheden waaronder de meeste tropische pijlgifkikkers uit Costa Rica leven.


DN Nieuws
Bescherming van Gouden Mantellas en hun leefgebied in het Torotorofotsy Moeras, een voortgangsrapportage.
Oproep voor een aspirant penningmeester.
Oproep ten behoeve van het DN boek.

Kikkers uit de Andinobates fulguritus-groep in Colombia Enkele eerste waarnemingen aan dwerggifkikkers

In 1968 reisde de jonge onderzoeker Phillip Silverstone naar het kleine goudzoekersdorp Playa de Oro in het Chocó-gebied. Het dorp ligt langs de bovenloop van de Río San Juan, ongeveer 15 minuten van Tado wat één van de grote steden is in het midden van Chocó. De lokale bevolking aldaar was het al opgevallen dat er vaker gringo’s op zoek waren naar ‘kokoe’ en ‘neará’, de lokale namen voor Phyllobates aurotaenia en Phyllobates bicolor. Deze gringo’s betaalden de indianen soms wat geld, of gaven sigaretten of alcohol in ruil voor het verzamelen van de vele kleurrijke kikkers. Of het in 1968 precies zo is gegaan bij Silverstone weten we natuurlijk niet, maar het was in die jaren wel de gangbare praktijk bij het verzamelen van kikkers.

 

Mijn ervaring met het ANT Soft3 systeem   

Bijna een jaar geleden kreeg ik van Jacky Vanderkroft een ANT Soft3 systeem  met de vraag of ik deze eens wilde uitproberen. Het systeem is bedoeld om van leidingwater “zacht” water te maken. Heel kort gezegd zetten de harsen waarmee het systeem gevuld is, calcium- en magnesiumzouten om in natriumzouten. Het voordeel hiervan is dat ons leidingwater op deze manier veel geschikter wordt voor dieren uit de tropische regenwouden. Dit geldt eigenlijk voor alles wat daar leeft; kikkers, vissen, reptielen en ongewervelde als garnalen en slakken.

 

Een sieraad in uw huiskamer
Bart Beurskens, 36 jaar jong, oefent zijn kikkerhobby ‘pas’ anderhalf jaar uit. Dat hij meteen een groot terrarium in de huiskamer heeft gebouwd, verraadt dat hij al flink wat ervaring heeft met een andere dierenhobby. Aquaria waren lange tijd zijn passie. Dat heeft hij uiteraard ingepast in zijn terrarium over liever gezegd een paludarium met kikkertjes op het droge en visjes in het waterdeel. En zoals het een echte aquariaan betaamt, heeft hij veel oog gehad voor een mooie inrichting.

Waarom op vakantie naar Costa Rica?
Deze vraag wordt ons regelmatig gesteld omdat we hier zo vaak naar toe gaan. Ons antwoord is altijd even kort als duidelijk: natuur, natuur en nog eens natuur. Bijkomende voordelen zijn natuurlijk de vriendelijke bevolking, het tropische klimaat en de aanwezigheid van flink wat (soms actieve) vulkanen. Al sinds 2004 komen we jaarlijks in dit prachtige land en we hebben er ook enkele jaren gewoond.

 

Tentoonstelling AquaHortus 2015
De organisatie van AquaHortus begint op stoom te komen en een terugblik op voorgaande edities.

Printen
2628 Waardeer dit artikel
3.5

Adverteren

 

Adverteren in het DN magazine:

Jaarpakket A :   € 450 per jaar 4 x A4
Jaarpakket B :   € 300 per jaar. 4 x 1/2 A4
Jaarpakket C :   € 180 per jaar. 4 x 1/4 A4 
Jaarpakket D :   €  90 per jaar. 4 x 1/8 A4 
 

Voor meer informatie klik hier: Adverteren

Back To Top