Juni 2011
R
/ Categorieën: Magazine

Juni 2011

Een natuurlijke jungle: terrariumplanten
Terraria kunnen op zeer verschillende manieren worden ingericht. Sommige kikkerliefhebbers richten zich met name op de kweek van pijlgifkikkers en volstaan wat flora betreft met enkele makkelijke planten. Anderen creëren natuurgetrouwe jungles met veel verschillende soorten planten. Er is een ruim aanbod van hangende, klimmende, bloeiende en epyfitisch groeiende planten dat geschikt is voor het terrarium. Blikvangers zijn vaak de bromelia’s en de orchideeën.
 
Ranitomeya lamasi Contamana  
In het voorjaar van 2010 heb ik de hand weten te leggen op een paartje groene lamasi (Ranitomeya lamasi Contamana). Het kweekterrarium is 30x50x50cm (bxdxh) groot en is beplant met varens en bromelia’s. Dit biedt de dieren voldoende schuilmogelijkheden.
De dagtemperatuur is 24 tot 27°C en daalt ’s nachts met ca. 5°C. Tijdens de regentijd wordt het terrarium vier keer per dag 20 seconden besproeid.
 
Panama, een lang gekoesterde wens
Na lang wachten was het dan zover: mijn eerste kikkerreis werd een feit. In overleg met mijn vriendin (die weinig met kikkers heeft), hebben we besloten om Panama als reisbestemming te kiezen. Het strand voor haar en voor mij de kikkers. Dat moesten er volgens de verhalen die ik gehoord had zoveel zijn, dat ik ze aan de kant zou moeten schoppen om er fatsoenlijk te kunnen lopen.
 
Het hillstream vivarium van Wim van Velzen
Als kind al was ik gefascineerd door de stroompjes en watervallen die we tijdens de vakantie in de Alpen en in Frankrijk zagen. Eindeloos kon ik kijken en luisteren naar het ruisende water. Hoe het zijn weg zocht over de stenen en hoe de druppels in het rond spetterden. En dan natuurlijk dammetjes bouwen en het water omleiden. Het Hollandse bloed kruipt tenslotte waar het niet gaan kan. Zoiets wilde ik later ook wel in een aquarium proberen te maken, maar dat zou nog jaren duren.
 
Kleine gecko’s uit de Neotropen
Het geslacht Gonatodes bevat enkele soorten die goed te houden zijn in combinatie met pijlgifkikkers. Deze gecko’s leven voornamelijk op houtstronken, stammen en rotsen of tussen het bladafval en ze zijn daar op zoek naar kleine insecten en dergelijke. In wezen is dat hetzelfde voer als voor gifkikkers. Een groot voordeel van de dieren is dat zij niet zo groot worden. Een ander voordeel is dat zij geen kleefvoetjes hebben zoals andere gecko’s. Daardoor kunnen ze niet op de ruiten van het terrarium lopen.
 
PSG 84 als medebewoner in de kikkerbak
Toen ik vorig jaar in Peru op kikkersafari was, kwam ik een oude bekende uit mijn kikkerterraria tegen: Oreophoetus peruana (Saussure, 1868). De Nederlandse naam is Varentak. Door deze hernieuwde kennismaking ben ik me weer helemaal in dit diertje gaan verdiepen. Ik hoop jullie ook enthousiast te kunnen maken voor deze vreemde medebewoner van onze kikkerbakken.
 
De hobby van Stefan Tegelaar als ware uitlaatklep

’Ik vind het een bekroning op mijn hobby die ik al heel lang met plezier voor gifkikkers uitoefen’. Zo luidde de reactie van Stefan Tegelaar toen ik hem benaderde voor het schrijven van een artikel. Aangemoedigd door diverse hobbyisten die bij Stefan over de vloer komen, heeft hij contact gezocht met de redactie. Hij wil graag zijn hobby delen met de leden van Dendrobatidae Nederland.
 
Kweekervaringen met Ranitomeya benedicta
Deze recent ontdekte Ranitomeya-soort uit Peru behoort in mijn ogen tot één van de mooiste kikkers uit dit genus. Toen vorig jaar voor het eerst een zending naar Europa kwam, heb ik daaruit vier dieren kunnen kopen. Omdat het vrij grote exemplaren betrof, had ik de hoop twee koppels uit te kunnen zoeken. Dat bleek gelukkig het geval te zijn. Mijn eerste nagekweekte dieren staan op het punt om zelf weer voor nageslacht te zorgen.

Printen
5377 Waardeer dit artikel
2.0

Adverteren

 

Adverteren in het DN magazine:

Jaarpakket A :   € 450 per jaar 4 x A4
Jaarpakket B :   € 300 per jaar. 4 x 1/2 A4
Jaarpakket C :   € 180 per jaar. 4 x 1/4 A4 
Jaarpakket D :   €  90 per jaar. 4 x 1/8 A4 
 

Voor meer informatie klik hier: Adverteren

Back To Top