Juni 2012
R
/ Categorieën: Magazine

Juni 2012

Vergiftigd door Oophaga pumilio
Tijdens een onderzoeksproject naar Oophaga pumilio nabij het veldonderzoekstation Nairi in Barbilla Nationaal Park (Costa Rica) heb ik een vergiftiging opgelopen door deze gifkikker.

Mijn ervaringen met Amietophrynus regularis en Rhinella schneideri

Bij het houden van amfibieën in een terrarium denkt men al gauw aan gifkikkers en boomkikkers. Niet vreemd natuurlijk, de dieren komen voor in de prachtigste kleuren en zijn ware juweeltjes.Er is echter ook nog een andere groep amfibieën, weliswaar niet zo prachtig en fel gekleurd, maar zeker net zo leuk qua gedrag om in een terrarium te houden. Het zijn padden uit de familie Bufonidae. Met hun lange levensduur, koddigheid en grappig gedrag zijn het, mits geacclimatiseerd, zeer dankbare huisdieren. 

Andinobates claudiae, een klein onbekend gifkikkertje
In een vorig artikel (reisverslag Panama) heb ik dit kikkertje al even genoemd. Het was de tweede soort op een lange lijst die ik absoluut wilde zien tijdens mijn reis door Panama.

Een tropische boom in de woonkamer
Op 31 mei 2011 begon Ronald een topic in het Techniek gedeelte van www.gifkikkerportaal.nl. Daarin beschrijft hij stapsgewijs de bouw van zijn nieuwe kikkerbak met de afmeting 80x80x105 cm. Nu de bak al weer een tijdje draait, wil ik met dit artikel het paludarium verder beschrijven. Ook de ervaringen van Ronald zullen hierbij aan bod komen.

De verzorging en kweek van Oophaga pumilio

In mei 2011 werd ik gevraagd om een artikel voor het DN Magazine te schrijven met als onderwerp de verzorging en kweek van Oophaga pumilio. Met bewondering lees ik de kweek- en reisverslagen van andere hobbyisten en ik deel graag mijn ervaringen. Misschien kan ik hiermee ook de interesse in Oophaga pumilio bij anderen wekken, omdat het een veelzijdige kikker is. 

Melanophryniscus stelzneri/klappenbachi
Eerst zal ik me even voorstellen, ik ben Clint de Koning, 31 jaar jong en woonachtig in Zelhem, Gelderland. Ik woon samen met mijn vriendin Suzanne en  wij zijn in blijde verwachting van onze eerste baby. Voorts heb ik nog vier honden Truus, Kwispie, Banjer en Whisper.

Behoud van bedreigde amfibieën in Ecuador
Luis A. Coloma heeft diverse internationale onderscheidingen voor zijn aanpak van natuur-behoud ontvangen. In 2006 startte hij een kweekprogramma om de meest bedreigde amfibieën van Ecuador te redden. In Europa kennen wij dit soort activiteiten onder de naam ‘Amphibian Ark’. In het Spaanstalige Ecuador heet dat uiteraard ‘Arca de los Sapos.’ Voor ons was dat voldoende reden om hem te spreken over zijn activiteiten. Het interview stond gepland voor december 2010.

Gonatodes albogularis
Tijdens hun verblijf in Costa Rica hebben de auteurs Gonatodes albogularis geregeld kunnen zien. In het meest toonaangevende boek over de reptielen en amfibieën van Costa Rica (van Jay. M. Savage) wordt geen melding gemaakt van de aanwezigheid van deze gekko op Peninsula Osa, terwijl de auteurs ze daar veelvuldig hebben gezien. In het item eigen waarnemingen proberen de auteurs daarvoor een verklaring te geven.

Gezamenlijke opkweek van auratuslarven
Zoals veel kwekers in de gifkikkerhobby, kweekte ook ik mijn kikkervisjes op in afzonderlijke bakjes. Het nadeel hiervan is in de hobby bekend: zieke, zwakke, kleine en misvormde kikkers omdat elke larf wordt grootgebracht. Vaak met het doel om maar zoveel mogelijk geld te verdienen, worden deze slechte dieren in de hobby verspreid. Ik ben altijd een voorstander geweest om enige vorm van natuurlijke selectie toe te passen. Op deze manier probeer ik zoveel mogelijk goede kikkers aan te kunnen bieden. 
Printen
4311 Waardeer dit artikel
Geen waardering

Adverteren

 

Adverteren in het DN magazine:

Jaarpakket A :   € 450 per jaar 4 x A4
Jaarpakket B :   € 300 per jaar. 4 x 1/2 A4
Jaarpakket C :   € 180 per jaar. 4 x 1/4 A4 
Jaarpakket D :   €  90 per jaar. 4 x 1/8 A4 
 

Voor meer informatie klik hier: Adverteren

Back To Top