Juni 2015
Han. Peper
/ Categorieën: Magazine

Juni 2015

Onderzoek naar de Phyllobates soorten van Colombia

Het geslacht Phyllobates werd beschreven door Duméril & Bibron in 1841, met P. bicolor als typesoort. In zowel de 20e als de 21e eeuw waren er veel discussies over de taxonomische status van dit geslacht. Deze discussies zijn echter niet van belang voor dit artikel, maar voor geïnteresseerden is er een uitgebreide samenvatting te lezen in Grant et al. 2006. Voor ons is het handig te starten met de ‘moderne Phyllobates’ zoals deze beschreven is in de klassieker Myers, Daly & Malkin 1978. Vóór deze tijd, in de Phyllobates revisie van Silverstone 1976, werd dit geslacht aanzienlijk uitgebreid en geordend in vier groepen, waarvan één de bicolor groep werd genoemd. In de publicatie uit 1978, waar het hier over gaat, beperkten de auteurs het geslacht Phyllobates tot de soorten die voorheen in deze bicolor groep plaats hadden. Myers en mede auteurs vonden dat het geslacht Phyllobates, zoals Silverstone 1976 dit voorstelde, soorten omvatten die niet één gemeenschappelijke voorouder deelden (polyfyletisch) . Enkel de soorten die over het huidgif batrachotoxine beschikten delen een voorouder (monofyletisch). Gebruik van het genus Phyllobates werd voorgesteld voor deze monofyletische groep van vijf soorten, waarvan er drie in Colombia voorkomen (P. bicolor, P. aurotaenia en P. terribilis), en twee in Midden-Amerika (P. lugubris en P. vittatus), de andere soorten werden in andere genera ondergebracht.

Kunstbromelias bij het kweken van Oophaga pumilio
Ik streef altijd na om mijn terraria zo natuurlijk mogelijk in te richten. Zo is ook mijn terrarium dat in 2007 gebouwd is en in DN Magazine in 2009 is beschreven, ingericht met tal van bromelias als broedplaats voor mijn Oophaga pumilio die ik daarin huisvest. Afgelopen jaar ben ik daarop teruggekomen en ben een andere weg ingeslagen. Dat kwam door problemen met schildluis op mijn planten.

Symposiumdag, ALV en kikkerdag voorjaar 2015
Een korte impressie van deze DN activiteiten.

Het paludarium van Bert Eland
Ik ben Bert Eland, achtentwintig jaar en ben sinds mijn kinderjaren al geïnteresseerd in de kikkerhobby. Als kind vond ik reptielen en mooi ingerichte terraria al een adembenemend iets, met name de groen ingerichte paludaria. Helaas was het er nooit van gekomen om eerder iets te ondernemen in deze hobby. Nadat ik een eigen huis had gekocht en er ruimte, geld en tijd vrij kwam, kon ik eindelijk de stap nemen. Nadat ik al twee jaar lid was van DN en veel info had ingewonnen via beurzen, winkels en natuurlijk het Internet heb ik een glazen bak en een auto vol spullen bij Ruud Schouten gehaald.

Theloderma asperum
Enkele jaren geleden zag ik deze kikkers op de website van Peruvian Frogimport. Deze mij onbekende kikker trok meteen mijn aandacht. Ze blijken een interessante levensstijl te hebben. In dit artikel beschrijf ik mijn ervaringen van de afgelopen vijf jaar dat ik deze kikkers kweek, in de hoop dat ook anderen deze leuke soort zullen uitproberen en kunnen ontdekken.

Het houden en kweken van Ameerega trivittatta
In een eerder artikel beschreef Jeroen zijn eerste ontmoetingen met één van de grootste pijlgifkikkers die wij kennen, de Peruaanse driestreep Ameerega trivittata. Ook beschreef hij toen zijn eerste kenningsmaking met A. trivittata in gevangenschap in de grote showbak van wijlen Jan Meere, zo’n dertig jaar geleden. Tevens schreef hij over zijn eerste ontmoeting met A. trivittata in hun natuurlijke leefomgeving langs de Hualaga rivier in Peru.
In dit artikel beschrijft hij het houden en kweken van A. trivittata in het terrarium. Over het opkweken van de larven en de jongen deelt Theo in dit artikel zijn ervaringen met u.

Kleine fruitvliegen succesvol kweken

Zoals bij veel hobbyisten was het kweken van kleine fruitvliegen ook bij mij jarenlang een steeds terugkerend probleem. Soms ging het een tijdje goed, maar meestal was de opbrengst heel gering of ging het helemaal fout. Met medehobbyist Willy Ramaekers heb ik veel bezoekjes afgelegd bij andere hobbyisten om weer aan vliegjes te komen en een nieuwe poging te wagen de kweek weer aan de gang te krijgen. Maar het resultaat was keer op keer teleurstellend. Met de aantallen kikkers die ik kweek was een echte oplossing toch echt noodzakelijk.

 

Mijn eerste ervaring met Zuid-Amerika
Mijn vakantie staat vaak in het teken van mijn interesses en dat is de natuur in de brede zin. Je zult me dus niet snel naar een grote stad op vakantie zien gaan. Na heel wat vakantiebestemmingen te hebben bekeken, had ik mijn zinnen gezet op Peru. Ik wilde graag een keer naar het regenwoud met de missie om gifkikkers in het wild te zien.

AquaHortus 2015
HET aqua/terra evenement dat u niet mag missen! 5 t/m 27 september in de Hortus botanicus van Leiden.

Printen
3369 Waardeer dit artikel
Geen waardering

Adverteren

 

Adverteren in het DN magazine:

Jaarpakket A :   € 450 per jaar 4 x A4
Jaarpakket B :   € 300 per jaar. 4 x 1/2 A4
Jaarpakket C :   € 180 per jaar. 4 x 1/4 A4 
Jaarpakket D :   €  90 per jaar. 4 x 1/8 A4 
 

Voor meer informatie klik hier: Adverteren

Back To Top