Juni 2016
Han. Peper
/ Categorieën: Magazine

Juni 2016

Op zoek naar Ameerega silverstonei en Ameerega rubriventris

Peru staat bekend om zijn cultuur, de bijzondere keuken en vooral ook om zijn biodiversiteit en grote ecosystemen. Veel soorten planten en dieren van dit land zijn endemisch, zo ook veel kikkersoorten. Het doel van onze reis was om Ameerega silverstonei en Ameerega rubriventris in het veld te ontmoeten.

 

Nieuws vanuit de werkgroep Midden-Nederland!

Eens in het kwartaal is het op donderdagavond, na sluitingstijd, druk in de winkel van Terrafauna in Woudrichem. De werkgroep Midden Nederland komt dan bijeen om nieuwsgierig te luisteren naar een spreker, die graag zijn of haar ervaringen in de hobby wil delen. Het is altijd een gezellige drukte en in het onderstaande artikel, lees je meer over de werkgroep en de georganiseerde activiteiten.

 

Kleurafwijkingen bij gifkikkers

Een veel voorkomend fenomeen in de hobby is het ontstaan van kleur-afwijkingen. Bijna iedereen die al wat langer mee gaat in de hobby heeft wel eens wat eieren, larven of jongen gehad met afwijkende kleuren of heeft het wel eens gezien bij andere hobbyisten.

Termen als albino, amelanistisch of ‘missing black’ worden hiervoor vaak gebruikt. Zo zijn er nog wat termen die zo nu en dan in de literatuur en op fora opduiken. In dit artikel poog ik een beetje inzicht te verstrekken in de terminologie, de oorzaken en visies op kunstmatige selectie.

 

Bouw van een eigen larvensysteem

Na twee jaar van geklungel met losse bakjes en drie maal per week water   verversen, werd het tijd voor een echt larvensysteem. Er was tweedehands niets te vinden en omdat ik maar een beperkt budget had besloot ik om zelf een larvensysteem te maken. In het verleden heb ik zelf ook eens kikker-bakken en aquaria gebouwd, dus dit moest een eitje worden. Het bouwen was dat ook, maar daarna moest ik nog de nodige problemen oplossen.

 

Kweken met Agalychnis lemur

 

Deze soort van het geslacht Agalychnis werd eerder tot de geslachten Phyllomedusa en Hylomantis gerekend. Sinds 2010 wordt deze relatief kleine soort, samen met vergelijkbare soorten, ingedeeld bij het geslacht Agalychnis. Dit geslacht maakt deel uit van de familie Hylidae en de onderfamilie Phyllomedusinae. Mogelijk dat door nieuwe wetenschappelijke inzichten meer nieuwe of andere soorten worden onderkend.

 

Kijkje in de hobby van Peter Zwierstra

En dan komt er iemand aan je tafel op de DN-dag en vraagt: ‘Zou je een stukje willen schrijven voor het DN blad?’ ‘Wie? Ik?’ vraag ik. ‘Ja U!’ is het antwoord. ‘Oké’, was mijn reactie, want ik realiseer me dat het blad gedragen moet worden door ons ‘gifkikkerhobbyisten’. Hier is het stukje over mijn beleving van deze prachtige hobby.

 

Kikkervissen verspreiden chemische waarschuwingssignalen

Mannetjes van Ranitomeya variabilis zetten liever niet het kikkervisje dat ze op hun rug dragen af in een poeltje dat al wordt bezet door een andere kikkervis van deze soort. Lisa Schulte ontdekte dat gifkikkervissen chemische verbindingen in het water uitscheiden. Aan deze chemische stoffen kunnen de kikkertjes waarnemen of een poeltje bezet is en zelfs achterhalen welke soort gifkikker er een larfje heeft achtergelaten.

 

Gezelschapsterraria

Als je in je liefhebberssalon een niet al te klein terrarium verzorgt, kan de behoefte ontstaan om daar voor de variatie verschillende dieren of diersoorten in te houden.

 

 

Printen
8087 Waardeer dit artikel
3.5

Adverteren

 

Adverteren in het DN magazine:

Jaarpakket A :   € 450 per jaar 4 x A4
Jaarpakket B :   € 300 per jaar. 4 x 1/2 A4
Jaarpakket C :   € 180 per jaar. 4 x 1/4 A4 
Jaarpakket D :   €  90 per jaar. 4 x 1/8 A4 
 

Voor meer informatie klik hier: Adverteren

Back To Top