Symposiumdag

Weet u alles over kikkers? Wij hopen toch van niet… 

Ieder jaar organiseert DN een speciale studiedag voor al haar trouwe kikkerfanaten. Diverse sprekers vertellen u alles over de succesvolle kweek van veeleisende soorten, het onderzoek naar kikkers in de tropen, de opbouw van regeltechniek en meer… 

De gratis toegankelijke symposiumdag is dus hét moment om meer over de vereniging en DN-leden te ontdekken! 
Wij nodigen geregeld interessante wetenschappers uit. Dankzij hun onderzoek kunnen wij verschillende uitdagingen stevig aanpakken en maken wij van het symposiumprogramma een uniek leermoment. En dat allemaal met een gratis voorraad aan koffie en thee. 
Ons programma prikkelt niet alleen uw brein, maar ook uw fantasie. Wij bieden u namelijk altijd een spannend reisverslag van uw medehobbyisten. Zij vertellen uitgebreid over hun ervaringen in tropische kikkeroorden en doen uit de doeken welke misstappen u op uw eigen reis kunt voorkomen. 
De symposiumdag is ook een ideaal moment om nieuwe contacten te leggen. Dit is zeker handig wanneer uw hobby even mis loopt, u hulp zoekt bij een technisch klusje, of nog een vakantie-oppas nodig heeft. 
 

Evenement datum: 6-3-2021 10:00 - 17:00 Exporteren evenement
DN-Symposiumdag \ ALV (online)
Sander Bauer

DN-Symposiumdag \ ALV (online)

Tijdens de jaarlijkse symposiumdag van Dendrobatidae Nederland geven drie sprekers een lezing over onderwerpen waar u als hobbyist direct iets aan heeft.
Ook informeert het bestuur u over de ontwikkelingen van het afgelopen jaar tijdens de algemene ledenvergadering.

Het programma van zaterdag 6 maart 2021 is hieronder beschikbaar. Extra informatie over onze online werkwijze treft u onder de programmabeschrijving.

Datum: Zaterdag 6 maart 2021
Locatie: Online (DN-leden ontvingen van ons reeds een e-mail, niet-leden ontvangen deze op verzoek via secretaris@gifkikkerportaal.nl)
Toegang: Gratis toegang (voor leden en niet-leden)
Link: DN-Dag

 

In verband met de geldende maatregelen komen wij online bijeen.
Ook bij onze online versie blijven de aangegeven pauzetijden van kracht.

Programma DN-Symposiumdag

 

10:00                     Opening webinar met koffie en thee    (bij binnenkomst in teams graag uw microfoon en camera uit)

10:10                     Opening symposium

10:15                     Vleesetende Planten in en om het huis - John van de Werf

11:15 – 11:30        Korte pauze

11:30                     ProAves, nature under threat - Sara Lara (Engels gesproken)

12:30                     Lunchpauze

13:15                     Algemene Ledenvergadering Dendrobatidae Nederland (ALV).

14:30                     De waarde van dierethiek - Wim Smit, dierethicus

15:30 - 15:45         Afsluiting symposium

 

Lezing #1 (10:15 – 11:15)
Vleesetende planten in en om het huis - John van de Werf

In ons DN-magazine van maart 2019 heeft u al kunnen lezen over de bijzondere interacties tussen kikkers en vleesetende planten. De Microhyla bomeensis (nepenticola) zal waarschijnlijk goed blijven hangen, maar na zo’n uniek verhaal blijven wij hongerig naar meer.

In onze eerste lezing komen de pagina’s dan ook werkelijk tot leven en richt John van de Werf zijn groene vingers op de kweek en verzorging van vleesetende planten. Zowel binnen als buiten het comfort van uw eigen woning is er immers voldoende mogelijk. Door John's jarenlange ervaring met meer dan honderd verschillende soorten en variëteiten kan iedere terrariaan vandaag dus nog iets leren.

 

Lezing #2 (11:30 – 12:30)
ProAves, nature under threat - Sara Lara

~ Onze tweede lezing is in het Engels ~
Temidden van de wereldwijde pandemie kreeg conservatie-organisatie ProAves te maken met ongekend zware omstandigheden. De fatale aanslag op een medewerker en de beschieting van het Colibri del Sol rangerstation maakte op iedereen een enorme impact. Toch gaat ProAves onverminderd door met haar activiteiten ter bescherming van de natuur. Sara Inés Lara vertelt ons over de uitdagingen voor ProAves en welke impact het recente geweld heeft op de tropische natuurbescherming.

ProAves is bekend van gifkikker-reservaat Ranita Dorada en al meer dan tien jaar een vertrouwde partner in onze conservatie-activiteiten. Met deze lezing biedt ProAves u naast de vele artikelen in ons DN-magazine ook een persoonlijk gezicht.

 

Lezing #3 (14:30 – 15:30)
De waarde van dierethiek - Wim Smit

Leden van onze vereniging weten vaak veel over de leefwijze van hun favoriete kikkersoorten. Wij hebben een sterke band met tropisch wildleven en als natuurliefhebbers houden wij deze dieren ook graag dichtbij. Tegelijkertijd zien wij dat de media het houden van exotische dieren vaker als dierenleed neerzet. Dit heeft natuurlijk gevolgen voor het beeld dat de maatschappij over ons ontwikkelt.

Toch levert het maatschappelijk debat een aantal zinnige punten over onze wereldwijde impact op de natuur en de ethische omgang met levende dieren. De publieke aandacht geeft ons zelfs een kans om een meer politiek leidende rol te gaan spelen. Om dit thema dan ook beter te leren begrijpen geeft Wim Smit ons een basiscursus ethiek en neemt hij ons mee in een morele reflectie op het houden van dieren. Als lid van de Raad voor Dieraangelegenheden weet hij goed aan te wijzen waar frictie kan ontstaan en hoe hiermee om te springen.

 

Aanvullende informatie

Om deel te nemen aan de online symposiumdag en onze algemene ledenvergadering heeft u enkele MS-teams weblinks van ons nodig. Wij sturen u deze nog toe en hanteren daarbij de volgende planning.

- Twee weken voorafgaand aan de algemene ledenvergadering maken wij de voorlopige agenda bekend en ontvangen DN-leden van ons weblinks voor de online lezingen en de algemene ledenvergadering. Deze zenden wij per e-mail aan u toe. Ook ontvangt u van ons de volgende vergaderstukken; het Dendrobatidae Nederland jaarverslag, een financiële toelichting en de notulen van onze vorige algemene ledenvergadering. Aanvullende agendapunten en opmerkingen kunt u vanaf dat moment toezenden aan secretaris@gifkikkerportaal.nl .

- Als u nog geen lid bent van Dendrobatidae Nederland, maar wel graag onze lezingen bijwoont, stuur dan een e-mail naar secretaris@gifkikkerportaal.nl

- Op zaterdag 6 maart openen wij de eerste link om 10:00 voor uw binnenkomst. Wij volgen de planning zoals gemeld op onze website. U kunt er ook voor kiezen om enkel aan te sluiten bij onze algemene ledenvergadering. Deze start om 13:15.

Wij blikken in onze algemene ledenvergadering terug op het afgelopen jaar en presenteren onze ambities voor 2021. Net zoals in voorgaande jaren neemt het DN-bestuur daarbij ook uw opmerkingen in ontvangst.
---
! Tijdens onze online symposiumdag worden de lezingen opgenomen voor ons YouTube kanaal. Wij verzoeken u vriendelijk om microfoon en camera uit te houden gedurende de lezing om storingen te voorkomen. Na elke lezing is er ruimte voor vragen. !
---

 

Opmerking

Maakt u gebruik van een Windows apparaat, dan hoeft u voor MS-teams vaak niets te installeren. Voor een linux distro is deze optie helaas niet beschikbaar en dient u het programma op uw computer te installeren. De bijbehorende gebruikersovereenkomst en privacyverklaring treft u op de Microsoft website.

Printen
1935 Waardeer dit artikel
3.4
Back To Top