Symposiumdag

Weet u alles over kikkers? Wij hopen toch van niet… 

Ieder jaar organiseert DN een speciale studiedag voor al haar trouwe kikkerfanaten. Diverse sprekers vertellen u alles over de succesvolle kweek van veeleisende soorten, het onderzoek naar kikkers in de tropen, de opbouw van regeltechniek en meer… 

De gratis toegankelijke symposiumdag is dus hét moment om meer over de vereniging en DN-leden te ontdekken! 
Wij nodigen geregeld interessante wetenschappers uit. Dankzij hun onderzoek kunnen wij verschillende uitdagingen stevig aanpakken en maken wij van het symposiumprogramma een uniek leermoment. En dat allemaal met een gratis voorraad aan koffie en thee. 
Ons programma prikkelt niet alleen uw brein, maar ook uw fantasie. Wij bieden u namelijk altijd een spannend reisverslag van uw medehobbyisten. Zij vertellen uitgebreid over hun ervaringen in tropische kikkeroorden en doen uit de doeken welke misstappen u op uw eigen reis kunt voorkomen. 
De symposiumdag is ook een ideaal moment om nieuwe contacten te leggen. Dit is zeker handig wanneer uw hobby even mis loopt, u hulp zoekt bij een technisch klusje, of nog een vakantie-oppas nodig heeft. 
 

Evenement datum: 14-3-2020 10:00 - 16:00 Exporteren evenement
(geannuleerd) DN-Symposiumdag / ALV 2020
Sander Bauer

(geannuleerd) DN-Symposiumdag / ALV 2020

Na alle tumult van de afgelopen periode komen wij eindelijk weer een beetje op adem. Diverse projecten en samenwerkingsverbanden zijn goed opgestart en met de overdracht van bestuurlijke titels krijgen wij ook wat vers bloed in het bestuur. Hiermee creëren wij vooral de ruimte om de vooruitgang van onze vereniging beter weer te geven. Onze website zal dan ook beter gaan tonen waar Dendrobatidae Nederland voor staat en wat zij van achter de schermen doet. Ook vertellen wij welke taken er nog op een uitvoerder wachten en hoe wij de coördinatie daarvan voor ons zien.

Onze nieuwe bestuursleden zitten al in hun inwerkperiode en na ook uw formele goedkeuring tijdens de algemene ledenvergadering kunnen zij officieel aan de slag. Wilt u graag weten wie er straks het schip bestuurt? Kom dan langs bij onze algemene ledenvergadering.

Het aanbod van lezingen volgt wederom de laatste trends en gaat over onderwerpen waar u als hobbyist direct iets aan heeft. Tegelijk behandelen wij ook enige zaken die wat abstracter zijn maar ons wel maatschappelijk raken. In de onderstaande beschrijvingen leest u hierover meer.

Ons programma voor de DN-Symposiumdag van 14 maart 2020 ziet er als volgt uit:

Datum: Zaterdag 14 maart 2020
Locatie: 't Veerhuis, Nijemonde 4, 3434 AZ Nieuwegein
Zaal: Flamingo
Toegang: Gratis toegang (voor leden en niet-leden)
Link: DN-Dag

 

 

Programma DN-Symposiumdag

 

10:00                     Opening zaal met koffie en thee

10:10                     Opening symposium

10:15                     Vleesetende Planten in het huis - John van de Werf

11:15 – 11:30        Korte pauze, incl. koffie en thee

11:30                     Een tropenvlucht - Willem Neeleman

12:30                     Lunchpauze (op eigen kosten)

13:15                     Algemene Ledenvergadering Dendrobatidae Nederland (ALV).

14:30                     De waarde van dierethiek - Wim Smit, dierethicus

15:30 - 15:45         Afsluiting symposium, naborrelen in het café

 

Lezing #1 (10:15 – 11:15)
Vleesetende planten in het huis - John van de Werf

In ons DN-magazine van maart 2019 heeft u al kunnen lezen over de bijzondere interacties tussen kikkers en vleesetende planten. De Microhyla bomeensis (nepenticola) zal ons waarschijnlijk goed blijven hangen, maar na zo’n uniek verhaal blijven wij natuurlijk hongerig naar meer.

In onze eerste lezing komen de pagina’s dan ook werkelijk tot leven en richt John van de Werf zijn groene vingers op de kweek en verzorging van vleesetende planten. Door zijn jarenlange ervaring met meer dan honderd verschillende soorten en variëteiten kan iedere terrariaan vandaag nog iets leren.

 

Lezing #2 (11:30 – 12:30)
Een tropenvlucht - Willem Neeleman

Met onze tweede lezing loopt de temperatuur hoog op. Gelukkig zijn wij dat als rasechte kikkerliefhebbers wel gewend. Baan uzelf tijdens dit reisverslag een weg door het struikgewas en ontdek de geluiden van de jungle terwijl u goed speurt naar dat ene kikkertje.

Onze gastspreker heeft speciaal voor u een zeer boeiende presentatie.

 

Lezing #3 (14:30 – 15:30)
De waarde van dierethiek - Wim Smit

Leden van onze vereniging weten vaak veel over de leefwijze van hun favoriete kikkersoorten. Wij hebben een sterke band met tropisch wildleven en als rasechte natuurliefhebbers houden wij deze dieren ook graag dichtbij. Tegelijkertijd zien wij dat de media het houden van exotische dieren vaker als dierenleed neerzet. Dit heeft natuurlijk gevolgen voor het beeld dat de maatschappij over ons ontwikkelt.

Toch levert het maatschappelijk debat een aantal zinnige punten over onze wereldwijde impact op de natuur en de ethische omgang met levende dieren. De publieke aandacht geeft ons zelfs een kans om een meer politiek leidende rol te gaan spelen. Om dit thema dan ook beter te leren begrijpen geeft Wim Smit ons een basiscursus ethiek en neemt hij ons mee in een morele reflectie op het houden van dieren. Als lid van de Raad voor Dieraangelegenheden weet hij goed aan te wijzen waar de morele frictie kan ontstaan en hoe hiermee om te springen.

Printen
1740 Waardeer dit artikel
3.2
Back To Top