Sierra Nevada de Santa Marta

Sierra Nevada de Santa Marta

Locatie: departement Magdalena, Colombia
Partner: Fundación Atelopus (José Luis Perez-Gonzalez, Jeferson Villalba)
Wanneer: 2019-heden
Donaties: € 1000,- (2019)  /  € 1000,- (2020) / € 1000,- (2021)
Medefinancierend partner: Stichting Herpetofauna (in 2019)
Website: https://www.facebook.com/fundacionatelopus
DN magazine: september 2020 - p. 14 - 19

 

In 2018 kwam er een aanvraag voor fondsen binnen van onze contacten die verbonden zijn aan de Universiteit van Magdalena, Santa Marta, Colombia. Deze mensen hebben Fundación Atelopus opgericht, ter bescherming van de herpetofauna in de Sierra Nevada de Santa Marta, met een specifieke interesse in de conservatie van Atelopus-soorten en hun habitat. Ze zetten zich in op onderzoek, conservatie en educatie in de lokale gemeenschappen. In Stichting Herpetofauna vonden wij een partner om ook een donatie te doen om het werk van Fundación Atelopus te ondersteunen.

Steun:

De door ons gedoneerde € 3000,- is ingezet voor transport, vergunningen, levensonderhoud en veldwerkmaterialen.

Opbrengst:

De door ons verstrekte fondsen zijn direct ingezet om exploratie te kunnen doen in een gebied waar ze lange tijd geen toegang toe kregen doordat het een indianenreservaat betreft. De contacten met de inheemse bevolking zijn flink aangehaald, wat geleid heeft tot het eerste bezoek van wetenschappers aan dit gebied in vele tientallen jaren. Bij hun bezoek hebben ze een gezonde populatie van Atelopus arsyecue teruggevonden, nadat deze gedurende 40 jaar niet zijn waargenomen door de wetenschap. Dit biedt natuurlijk veel mogelijkheden voor conservatie en onderzoek in de nabije toekomst. Later meer over deze unieke vondsten.

DN donatieprogramma

Het werk van Mathieu Woldhuis, onze oud-secretaris en onder meer bekend van de oprichting van het eerste echte kikkerreservaat ter wereld, lag aan de basis van ons huidige DN-donatieprogramma. Sinds 2008 hebben wij deze activiteiten verder ontwikkeld en steunt Dendrobatidae Nederland meerdere grote en kleine projecten ten behoeve van onderzoek, conservatie en exploratie.

Vanuit verschillende partners en wetenschappers ontvangen wij nog geregeld projecten die onze aandacht en financiële steun verdienen. Gelukkig juichen veel van onze leden deze initiatieven toe, waardoor een lidmaatschap van Dendrobatidae Nederland niet alleen van waarde is voor de individuele gifkikkerhouder maar ook voor de wereldwijde natuur. Dankzij deze activiteiten hebben wij zowel landelijk als internationaal een goede naam gekregen en worden wij als serieuze gesprekspartner gezien op het gebied van natuurbehoud.

Sinds het begin van ons donatieprogramma schenken wij jaarlijks tussen de €2000,- en €5000,- aan verschillende projecten. Het exacte bedrag hangt daarbij altijd af van onze draagkracht en de ingediende financieringsverzoeken. De gemiddelde uitgaven lagen hiermee rond de €4000,- per jaar, waarmee gemiddeld 10 tot 15% van de lidmaatschapsgelden aan conservatieprojecten werd besteed. Ook in de toekomst willen wij ons DN donatieprogramma graag blijven voortzetten zodat wij nog vele projecten kunnen ondersteunen. Als u graag meehelpt om de habitat van uw favoriete dieren te beschermen dan kunt u vandaag nog een project selecteren en een zelfgekozen bedrag doneren via onze webshop.

Namens de gifkikkers bedanken wij u daarvoor hartelijk!

Back To Top