December 2010
R
/ Categorieën: Magazine

December 2010

De biodiversiteit van de amfibieën, divers maar wel onder druk 
Het jaar 2010 is internationaal uitgeroepen tot het ‘Jaar van de Biodiversiteit’. Biodiversiteit is de verscheidenheid aan soorten in een bepaald gebied. Een hoge biodiversiteit is niet alleen van belang uit het oog van natuurbescherming, maar veraangenaamt ook de woon-, werk- en leefomgeving van mensen. Mensen wonen liever in een groene omgeving dan naast een industrieterrein. Zo geredeneerd heeft biodiversiteit dus ook een economisch belang omdat de prijzen van de huizen toenemen. 
 
Panama, een reisverslag van een bezoek aan Panama en Bocas del Toro
Twee jaar geleden maakte ik samen met mijn vrouw een begeleide groepsreis door Costa Rica met een tussenstop van drie dagen in Panama. Door een overheerlijke zeevruchtenschotel kreeg ik jammer genoeg last van ernstige buikloop. Hierdoor kon ik alleen Red Frog Beach op Isla Bastimentos bezoeken. Toen door een storm ook het bezoek aan het Park Corcovado in het water viel, stond mijn besluit vast: ik moest en zou spoedig terugkeren!
 
Opkweekcontainer voor larven
Een aantal maanden geleden kwam ik een kweeksysteem tegen dat het verzorgen van larven makkelijker en minder tijdrovend maakt. Het nadeel was dat het systeem best wel aan de prijzige kant was en dat het wat opties miste die ik graag in zo’n systeem zou willen zien.
 
Alytes muletensis: Verzorging en kweek van de Balearenvroed-meesterpad
Sinds enige jaren verzorg ik de Balearenvroedmeesterpad, Alytes muletensis of Ferreret zoals deze soort in het Spaans heet. De afgelopen twee jaar hebben ze zich ook succesvol voortgeplant. Ondanks dat dit één van de zeldzaamste amfibieën van Europa is, is de verzorging en kweek van deze soort zeer eenvoudig. Hieronder worden mijn ervaringen beschreven. En er wordt ook stilgestaan bij de bijzondere geschiedenis en succesvolle herintroductieprojecten van deze soort.
 
Oophaga histrionica: Ervaringen met het verzorgen en het kweken
Sinds enkele jaren woon ik in Colombia. Hier heb ik meegewerkt aan een conservatieproject en ben ik druk bezig geweest om een kweekproject met kikkers op te zetten. Hierin werk ik samen met een bevriende bioloog die onder andere voor de universiteit werkt. Regelmatig trekt hij het bos in en verzamelt kikkers voor onderzoek. Hiervoor worden speciale vergunningen verstrekt, want het is niet toegestaan om zomaar kikkers uit de natuur te halen. Via deze weg heb ik wat ervaring op kunnen doen met het houden en kweken van Oophaga histrionica.
 
Het vivarium van Fred ten Hove
In mei 2009 heb ik bezoek gehad van Fred ten Hove. Fred wilde starten met de gifkikkerhobby en na zijn oproep op het forum om eens bij iemand te mogen kijken, heb ik hem uitgenodigd. Het eerste zetje in de goede richting. Sinds oktober 2009 heeft hij zijn eigen bak. Ruim anderhalf jaar later is de tijd gekomen voor een tegenbezoek.
 
Technische hulp bij biotooponderzoek: de LogTag Haxo-8
Onderzoek naar de klimatologische omstandigheden was vaak weggelegd voor de echte wetenschapper. Maar nu is het ook mogelijk als hobbyist enig onderzoek te doen naar de omstandigheden waar onze kikkertjes in leven.

 

Printen
4918 Waardeer dit artikel
3.1

Adverteren

 

Adverteren in het DN magazine:

Jaarpakket A :   € 450 per jaar 4 x A4
Jaarpakket B :   € 300 per jaar. 4 x 1/2 A4
Jaarpakket C :   € 180 per jaar. 4 x 1/4 A4 
Jaarpakket D :   €  90 per jaar. 4 x 1/8 A4 
 

Voor meer informatie klik hier: Adverteren

Back To Top