December 2012
R
/ Categorieën: Magazine

December 2012

Het ‘kleinste’ kikkertje ter wereld Eleutherodactylus iberia
Als het gaat om het breken van onnozele records, is de jaarlijkse uitgave van het Guinness Book of Records de aangewezen lectuur. Tijdens het voorbereiden van een reis door Cuba in 2008, een van de laatste overgebleven communistische bolwerken, viel mijn oog echter toch op een opmerkelijk record dat ik niet uit mijn hoofd kon krijgen...

Colombia deel II
De volgende ochtend nemen we het vliegtuig richting Bahía Solano. Dat moet via een tussenstop in Medellin. Na de verwachte Zuid-Amerikaanse vertragingen komen we iets na de middag aan in Bahía Solano. Ons hotel ligt echter in El Valle, dus moeten we nog even met de 4x4 op pad. Gelukkig staan er twee klaar die ons na een uurtje rijden vlakbij het hotel afzetten. Het ziet er luxueus uit en er is zelfs een heus zwembad in de tuin. Het ligt vlak aan het strand van de Pacifische kust, maar goed daarom zijn we hier niet.

De Medibreeze luchtbevochtiger
Zo nu en dan kom je een apparaatje tegen waarvan je twijfelt of het bruikbaar is voor onze hobby. De luchtbevochtiger van Medisina, de Medibreeze is er daar één van. Hieronder zal ik kort een beschrijving geven van mijn bevindingen met de Medibreeze.

Friese kikkerwijsheden
Zo één, twee keer per jaar valt er een handgeschreven brief op de deurmat van de redactie. Gerrit de Wilde houdt ons al jaren scherp met het geven van complimenten over het magazine, de nodige suggesties voor inhoud van het magazine en de gang van zaken binnen de vereniging. Een mooie aanleiding om wat uurtjes naar het noorden te rijden en bij onze Friese kikkerliefhebbers langs te gaan op zoek naar Friese wijsheden.

Het behoud van de zwaar bedreigde zuidelijke Corroboreekikker
In het Kosciuszko National Park, hoog in een spaghnummoeras, zit een mannelijke Pseudophryne corroboree herhaaldelijk te roepen vanuit zijn nest. Dit doet hij nu al een maand zonder succes; er is nog geen vrouwtje langsgekomen om haar eieren bij hem in het nest te leggen. Jaren geleden bevatte dit moeras nog honderden mannetjes, allemaal competitief roepend om de aandacht van één van de vele vrouwtjes die het moeras rijk was, alle op zoek naar een geschikte plaats om de eieren af te zetten. Dit jaar echter is zijn roep de enige. Voor nog eens twee weken is zijn roep te horen, steeds hopend op een vrouwtje dat zijn nest betreedt, maar het is te laat, hij moet zich terug trekken naar de bossen; de winter komt eraan. Als de zomer weer aangetreden is, is het moeras stil, doodstil. Het eenzame mannetje is verdwenen, net als de rest van zijn soortgenoten.

Hyloxalus infraguttatus
Het is alweer enkele jaren geleden dat er een artikel over Hyloxalus infraguttatus (toen nog Colostethus infraguttatus) in ons magazine is verschenen van de hand van E.H. Poelman (DN magazine, juni 2006). De dieren werden destijds in groten getale gekweekt, maar dat begint nu toch aanzienlijk terug te lopen. Dit, en enkele noemenswaardige observaties, deed mij besluiten weer eens de aandacht op deze gifkikker te vestigen. Op papier ditmaal dus mijn ervaringen met deze diersoort.

Atelopus zeteki
In maart 2008 ben ik met Zweedse en Nederlandse vrienden op reis door Panama geweest. In 2006 was ik al met mijn Nederlandse vrienden op reis geweest naar Costa Rica, maar voor  mijn Zweedse vriend was dit de eerste keer dat hij pijlgifkikkers in hun natuurlijke habitat zou zien. De belangrijkste reden dat we naar Panama reisden was om zoveel mogelijk kleurvarianten van Oophaga pumilio en Dendrobates auratus te zien.

Silverstoneia flotator en Allobates talamancae op Peninsula Osa in Costa Rica
In Costa Rica komen drie minder kleurrijke gifkikkers voor. De twee soorten die op Peninsula Osa te vinden zijn, willen wij in dit artikel bij u onder de aandacht brengen. Deze dieren hebben wij veelvuldig kunnen waarnemen op ons eigen terrein waar ze samen voorkomen. Het gaat hierbij om Allobates talamancae en Silverstoneia flotator.
Printen
3816 Waardeer dit artikel
Geen waardering

Adverteren

 

Adverteren in het DN magazine:

Jaarpakket A :   € 450 per jaar 4 x A4
Jaarpakket B :   € 300 per jaar. 4 x 1/2 A4
Jaarpakket C :   € 180 per jaar. 4 x 1/4 A4 
Jaarpakket D :   €  90 per jaar. 4 x 1/8 A4 
 

Voor meer informatie klik hier: Adverteren

Back To Top