Maart 2013
R
/ Categorieën: Magazine

Maart 2013

Van kippenhok naar kikkerkamer
Salamanders waren de dieren waar Rémon Pepping jarenlang plezier uit putte. Via Marktplaats kocht hij zes jaar geleden een extra bak voor deze dieren. Omdat de verkoper stopte met zijn hobby moest hij er ook het overgebleven diertje bij nemen. Het was een vermagerde Dendrobates tinctorius Patricia. Dat was voor hem het moment om de overstap te maken naar gifkikkers. Eerst met één bak in een speciaal verwarmde hoek van zijn schuur; nu zes jaar later heeft Rémon een grote ruimte aan zijn schuur gebouwd en als één terrarium ingericht.

De schrik van je leven… of toch niet?
Plots zie je een kikker met zijn voorpoten over zijn kop bewegen alsof het dier last heeft van huidirritatie. De bek van het dier gaat geregeld wijd open en dicht en een laag van slijm wordt door het dier met zijn poten richting zijn bek geveegd. Het is alsof je in een nachtmerrie je geliefde kikker aan een vreselijke dood ziet sterven. Maar niets is echter minder waar. 

Niveauschakelaar voor een sproeisysteem
Bijna iedereen binnen de hobby heeft of droomt van een sproeisysteem. Er zijn inmiddels diverse aanbieders van deze systemen en ze hebben allemaal hun eigen materialen. De basis van het systeem bestaat uit een pompje dat water uit een voorraadvat pompt en dit onder hoge druk naar de sproeikopjes pompt die het water uitsproeien als nevel of regen. Maar wat als het voorraadvat leeg raakt…

Een bijzondere collectie
Bij de meeste kikkerbeurzen is Bert Vlot te vinden achter de stand vol met bromelia’s en andere prachtige planten van Bert Westerman. Naast tropische planten is Bert een liefhebber van kikkers, reptielen en insecten. Zijn collectie aan dieren is niet alleen divers, ook heeft hij een groot aantal bijzondere gifkikkers.

Epipedobates darwinwallacei
Sinds kort is het genus Epipedobates een soort rijker. Het gaat niet om een nieuw ontdekte kikker, maar om een al langer bekend diertje dat men rekende tot Epipedobates boulengeri of Epipedobates espinosai. Een locatie in de omgeving van Mindo in de provincie Pichincha in Ecuador is als typelocatie genomen. De nieuwe soort gaat als Epipedobates darwinwallacei door het leven. De naam is een eerbetoon aan Charles Darwin en Alfred Russel Wallace, die in de negentiende eeuw veel hebben bijgedragen aan de levens-wetenschap met het formuleren van de evolutietheorie. 

25 jaar hobbyervaring in een notendop
Jan Mooij is al jaren actief in de kikkerhobby. Op beurzen is hij een vaste verschijning achter de tafel waar hij zijn gekweekte dieren probeert te slijten aan andere hobbyisten.Hij kweekt succesvol met diverse soorten. Voldoende redenen om hem zijn ervaringen te laten optekenen. Zelf geeft hij aan dat  schrijven niet zijn favoriete  bezigheid is. Toch heeft de  redactie hem zover  gekregen om de nodige  wetenswaardigheden op  papier te zetten.

Chytride schimmel (Batrachochytrium dendrobatidis)
Niemand hoopt dat het hem zal overkomen dat de Chytride schimmel in zijn terraria zal toeslaan. De praktijk laat zien dat het toch kan gebeuren. Het in een vroeg stadium herkennen van een mogelijke besmetting is van groot belang om snel met een behandeling te kunnen beginnen. 
Printen
3510 Waardeer dit artikel
Geen waardering

Adverteren

 

Adverteren in het DN magazine:

Jaarpakket A :   € 450 per jaar 4 x A4
Jaarpakket B :   € 300 per jaar. 4 x 1/2 A4
Jaarpakket C :   € 180 per jaar. 4 x 1/4 A4 
Jaarpakket D :   €  90 per jaar. 4 x 1/8 A4 
 

Voor meer informatie klik hier: Adverteren

Back To Top