Juni 2013
R
/ Categorieën: Magazine

Juni 2013

Behoud van kikkers in Madagaskar
Zes jaar geleden arriveerde ik voor het eerst in Andasibe. Het was mistig toen ik via een onverharde weg het dorp in liep. Bastonen dreunden vanuit de door rook gekleurde huizen en ik herinner me de roep van de Indri indri, een halfaap uit Madagaskar, die vanuit het omringende woud weergalmde. Mijn doel was om Mantella aurantiaca te vinden en te fotograferen. Van deze kikkers is bekend dat ze in een klein gebied in de buurt van Andasibe voorkomen.

Een nieuwe gifkikker uit Colombia: Andinobates cassidyhornae  sp. nov.
De kleine gifkikkers uit de Colombiaanse Andes, uit het regenwoud in het laagland aan de Stille Oceaan en uit Panama zijn recent ingedeeld in het aparte genus Andinobates en vallen niet meer in het genus Ranitomeya. Specifieke gegevens over Andinobates zoals hun (oorspronkelijke) verspreiding, hun genetische en fenotypische kenmerken zijn nog maar beperkt voorhanden. Om de nieuwe Andinobates-soort te kunnen beschrijven is gebruik gemaakt van akoestische, morfometrische en moleculaire analyses. De naam van de nieuwe soort is Andinobates cassidyhornae sp. nov.

De Coloradopad (Bufo alvarius), kampioen zwaargewicht van de Verenigde Staten
Het is een flinke uitdaging om een aardbeienliefhebber te laten inzien dat een gewone aardappel ook lekker kan zijn. Onmogelijk is dat in mijn ogen niet. Zo moet het ook mogelijk zijn om liefhebbers van Dendrobatidae ook positief te laten kijken naar andere ‘minder verfijnde’ amfibieën.

Suriname 2013
Er staat een ijzige wind als ik uit de auto stap op de parkeerplaats van Schiphol. Ik loop snel de vertrekhal in en speur of ik ergens Dutch Rana Ruud zie staan. Bij de KLM-balie treffen we elkaar en checken in om vervolgens onze medereisgenoot, visfanaat en gifkikkerveteraan Chris Baars te ontmoeten. Ik voel me een beetje als een Olympia-ganger, want voor mij is het alweer vier jaar geleden dat ik met beide heren mee ging naar Suriname. De groep was toen groter en bestond uit een gemêleerd gezelschap van acht mannen. De vorige trip bracht ons naar vier varianten van Dendrobates tinctorius en nu willen wij de tinctoriusgebieden Bakhuis en Dasha bezoeken.

Herontdekking van de typelocatie van Epipedobates tricolor
Jarenlang zijn wij in Ecuador tevergeefs op zoek geweest naar de type-locatie van Epipedobates tricolor. Daarin kwam afgelopen jaar een positieve verandering toen wij een bezoek aan de collectie van het National History Museum in Londen konden brengen.
Printen
3393 Waardeer dit artikel
Geen waardering

Adverteren

 

Adverteren in het DN magazine:

Jaarpakket A :   € 450 per jaar 4 x A4
Jaarpakket B :   € 300 per jaar. 4 x 1/2 A4
Jaarpakket C :   € 180 per jaar. 4 x 1/4 A4 
Jaarpakket D :   €  90 per jaar. 4 x 1/8 A4 
 

Voor meer informatie klik hier: Adverteren

Back To Top