Kweek Kweek

Kweek

0 3669

Gifkikkers zijn bij lange na niet de moeilijkste amfibieën om tot voortplanting te brengen. Voor de meeste soorten geldt dat na een periode van observatie een goed kweekkoppel, of soms een kweekgroepje, kan worden samengesteld. Vaak is zelfs de periode van observatie niet noodzakelijk en voldoet het om gewoonweg een gezond koppeltje samen te stellen. Belangrijk is dat ze in een geschikte bak worden gehouden,

Verzorging Verzorging

Verzorging

0 4614

Zodra een geschikte huisvesting is gecreëerd, een voedseldierenkweek is opgestart en de dieren zijn aangeschaft, rest “slechts” nog de dagelijkse verzorging. Vanzelfsprekend bestaat dit uit het voeren van de kikkers en het bijhouden en bijstellen van de klimatologische omstandigheden, maar ook het observeren van de kikkers is minstens zo belangrijk om de dieren succesvol te kunnen (blijven) verzorgen. Bij een optimale verzorging laten de dieren veelal spoedig hun voortplantingsgedrag zien.

Vitaminen & mineralen

0 2135

Van nature halen kikkers alle benodigde vitaminen en mineralen uit hun voeding, of ze maken deze zelf aan (vitamine D3) met behulp van uv-straling. In gevangenschap is het echter niet zo eenvoudig om aan de exacte behoefte van de dieren te voldoen. Er is een zeer beperkte hoeveelheid kennis over de hoeveelheid vitaminen en mineralen die kikkers nodig hebben gedurende hun verschillende levensfasen en waar ze deze stoffen van nature vinden.

Huiskrekels (Acheta domestica)

0 1129

Er zijn verschillende soorten krekels in de handel verkrijgbaar, waarvan de huiskrekel de meest algemene soort is die men tegenkomt. Vanwege de goede verkrijgbaarheid worden krekels doorgaans niet door hobbyisten gekweekt. Te meer omdat het kweken van krekels stank en geluidsoverlast veroorzaakt. Hierdoor kiezen veel mensen ervoor om krekels in de winkel te kopen, waar verschillende maten aangeboden worden. Met name de kleinste maten zijn zeer geschikt als voer voor gifkikkers.

Rijstmeelkevers (Tribolium confusum)

0 1398

Rijstmeelkevers zijn kleine plaagvormende kevertjes die voorkomen in graanproducten zoals bloem. Deze 4 mm grote kevertjes vliegen niet, zijn gemakkelijk te kweken en zijn behoorlijk productief. Vrouwtjes van deze soort kunnen tot 2 jaar in leven blijven en leggen als jong volwassen dieren de meeste eieren, tot wel 400 gedurende hun leven. Omdat de kweek ervan weinig tijd en moeite kost, is het absoluut een aanrader om hiermee voldoende variatie in het dieet van de kikkers aan te brengen.

Bonenkevers (Callosobruchus maculatus)

0 1904

De bonenkever is een keversoort uit de familie van zaadkevers. Deze soort kan wel vliegen, maar vliegt over het algemeen niet veel. Omdat ze in zeer beperkte mate wegvliegen, zijn ze als voedseldier voor kikkers goed onder controle te houden. Vrouwtjes produceren gedurende hun volwassen leven van 7 tot 14 dagen, ruim 100 eitjes. De eitjes worden gelegd op een boon. Na 4 tot 8 dagen boort de larve zich de boon in.

Graanklanders (Sitophilus granarius)

0 1521

De graanklander is een kever uit de familie van snuitkevers. Deze soort wordt slechts 3 tot 5 mm groot. Het kleine formaat, en het feit dat deze soort niet kan vliegen, maakt het een uitstekend geschikte keversoort om te kweken als voedsel voor kikkers. Vrouwtjes produceren elke dag twee of drie eitjes. Omdat ze dat gedurende meerdere weken doen produceren ze met gemak ruim honderd nakomelingen. Voor elk eitje prikt het vrouwtje een klein gaatje in een graankorrel en dekt deze daarna af.

Ovenvisjes (Thermobia domestica)

0 1854

Ovenvisjes zijn kleine vleugelloze insecten die tot 12 mm groot kunnen worden. Ze zijn verwant aan de plaagvormende zilvervisjes die zich vaak in huizen vestigen. Het voordeel van ovenvisjes is dat deze alleen bij zeer warme omstandigheden kunnen overleven. In ons huisklimaat kunnen ontsnapte dieren om die reden nooit een plaag vormen. In combinatie met het gemak waarmee ze op hoge temperaturen te kweken zijn, zorgt dit ervoor dat ovenvisjes graag door hobbyisten gekweekt worden als aanvulling op het dieet van kikkers.

245678910Laatste

Adverteren

 

Adverteren in het DN magazine:

Jaarpakket A :   € 450 per jaar 4 x A4
Jaarpakket B :   € 300 per jaar. 4 x 1/2 A4
Jaarpakket C :   € 180 per jaar. 4 x 1/4 A4 
Jaarpakket D :   €  90 per jaar. 4 x 1/8 A4 
 

Voor meer informatie klik hier: Adverteren

Back To Top