Gifkikkers vervoeren Gifkikkers vervoeren

Gifkikkers vervoeren

0 1464

Bij het vervoer van kikkers moet gelet worden op enkele essentiële zaken. Gezorgd moet worden voor de juiste temperatuur en vochtigheid, maar minstens zo belangrijk is zorgen voor zo min mogelijk stress bij de kikkers. Verder bestaat de verpakking altijd uit een primaire verpakking waarin de kikkers geplaatst worden en een secundaire verpakking om de kikkers in het donker te zetten en de juiste temperatuur te behouden.

Minimumleeftijd Minimumleeftijd

Minimumleeftijd

0 989

De minimumleeftijd die de dieren bereikt moeten hebben op het moment van aankoop of verkoop is moeilijk te bepalen. Veel liefhebbers vinden minimum leeftijden tussen drie en zes maanden oud een vereiste. Zulke eisen hebben echter voor- en nadelen. Zo zijn er gifkikkersoorten, ook al zijn het er niet veel, die in drie maanden tijd de volwassen leeftijd kunnen bereiken. Een minimum leeftijd van drie of meer maanden is dan onzinnig.

Waar kunnen gifkikkers worden gekocht?

0 914

Gifkikkers kunnen worden gekocht op beurzen, in winkels en natuurlijk bij de kweker thuis. Elk heeft zo zijn voor- en nadelen die hier worden besproken. Let er in alle gevallen op dat er voor dieren die onder CITES vallen (dit betreft bijna alle gifkikkers die in de hobby worden gehouden) een overdrachtsverklaring voor de betreffende dieren mee wordt gegeven. Bij controle kan hiermee worden aangetoond waar de dieren vandaan komen en daarnaast is het een goed naslagwerk waarin de herkomst van de dieren later nog kan worden teruggevonden.

Een keuze maken

0 1155

Zodra het besluit is genomen om gifkikkers te gaan houden, zal moeten worden gekozen welke soort de eerste zal worden. Natuurlijk is het als beginner nooit een slecht idee te kiezen voor een soort die niet al te veeleisend is. Bijvoorbeeld bij onzekerheden over de stabiliteit van de temperatuur of luchtvochtigheid in de kikkerbak gedurende alle jaargetijden, dan is een dergelijke soort zeker het overwegen waard.

Schimmels

0 1037

Door het gebruik van een variatie aan natuurlijke materialen in kikkerbakken is er geen ontkomen aan dat er verschillende soorten schimmels in de bak terecht komen. Mogelijk sterven vele soorten af in de omstandigheden waaronder wij de dieren houden, waardoor ze voor ons nooit zichtbaar worden. Toch zijn er ook schimmels die voor het blote oog gemakkelijk zichtbaar worden doordat ze vruchtlichamen (paddenstoelen) gaan vormen.

Plaagdieren

0 1743

Er wordt bij de inrichting veel gebruik gemaakt van organische materialen, waardoor er geregeld ongewenste dieren mee het paludarium inkomen. Vaak zitten er verscheidene diersoorten verscholen tussen barsten in hout, lianen en tussen houtsnippers of turf. De meeste ongewenste dieren worden echter via planten in huis gehaald, en dan voornamelijk tussen de potgrond waarin die planten aangeschaft worden. In veel gevallen kunnen die dieren geen enkel kwaad in de kikkerbakken.

De bodem

0 2513

De bodembedekking is een essentieel onderdeel van de inrichting van een kikkerbak. Het dient meerdere functies, waarvan het vasthouden en verdampen van water de belangrijkste zijn voor de bewoners. Toch kan de bodembedekking ook esthetisch een functie vervullen, dienen als wortelmogelijkheid voor planten, schuilplaatsen vormen voor de bewoners, als substraat dienen waarin voedseldieren zich thuis voelen 

Achter- en zijwanden

0 1758

In kikkerbakken wordt veel gebruik gemaakt van achter- en zijwanden omdat ze meerdere doeleinden dienen. Natuurlijk is een mooie wandbekleding van esthetisch belang, want mooie (begroeide) wanden kunnen in de bak een sieraad op zich zijn, maar de wanden hebben ook grote voordelen bij het stabiel en voldoende hoog houden van de luchtvochtigheid, evenals het vergroten van de leefoppervlakte van de bewoners.

124678910Laatste

Adverteren

 

Adverteren in het DN magazine:

Jaarpakket A :   € 450 per jaar 4 x A4
Jaarpakket B :   € 300 per jaar. 4 x 1/2 A4
Jaarpakket C :   € 180 per jaar. 4 x 1/4 A4 
Jaarpakket D :   €  90 per jaar. 4 x 1/8 A4 
 

Voor meer informatie klik hier: Adverteren

Back To Top