September 2010
R
/ Categorieën: Magazine

September 2010

Oophaga granulifera
In zijn natuurlijke habitat hebben wij deze pijlgifkikkersoort geregeld kunnen aanschouwen. In dit artikel willen wij u deelgenoot maken van onze ervaringen.
 

Verlichting
De meningen zijn nogal verdeeld over ‘wat een goede’ en ‘wat een slechte’ verlichting is. Als je daar naar vraagt zul je vrijwel nooit een eenduidig antwoord krijgen. Er is ook geen goede of slechte verlichting. Er zijn alleen verkeerde toepassingen van verlichting. Als je de juiste verlichting toe wilt passen, moet je begrijpen wat licht is en hoe dieren en planten dat gebruiken. Mensen, dieren en planten blijken licht verschillend te ervaren en ook verschillende delen nodig te hebben van het kleurenspectrum waaruit licht is opgebouwd. Misschien is daarom de verlichting een van de meest moeilijke aspecten van de hobby en een die zeker niet mag worden onderschat.
 

Een overzicht van het Mantella-stamboekproject
De kikkers van het geslacht Mantella worden in de natuur ernstig bedreigd. Mede door de houtkap en de vangst voor de dierenhandel hebben diverse Mantella-soorten nu de status ‘zeer bedreigd’ gekregen. Om ervoor te zorgen dat deze dieren niet volledig uitgestorven raken, is er een stamboek opgezet. Zo kunnen de dieren geregistreerd en uitgewisseld worden en kan er een gezonde populatie ontstaan in zowel dierentuinen als bij hobbyisten thuis.


De passie van Jan van de Gevel
Ruim twintig jaar geleden heeft Jan van de Gevel een serre aan zijn huis gebouwd en ingericht als tropisch regenwoud. In die periode heeft hij veel ervaring opgedaan met de bouw, de inrichting, de beplanting en de bewoners. Een ziekte noopte hem om de serre geheel leeg te halen en opnieuw in te richten. Dit nadeel had zijn voordeel: fouten van de eerste inrichting konden worden hersteld en nieuwe inzichten konden worden toegepast.


Combineren, maar dan met andere dieren dan kikkers
Op het forum wordt nogal eens de vraag gesteld welke dieren samen met kikkers kunnen worden gehouden. In de komende magazines wordt een aantal vissen behandeld dat, mits aan bepaalde eisen voldaan wordt, in een paludarium te combineren is met onze gifkikkers.
 

Wasmotrupsen kweken

Bij de kweek van voedseldieren zoekt men altijd naar eenvoudig te kweken insecten die een hoge opbrengst hebben. Rupsen van de grote en kleine wasmot zijn goedkoop, snel, makkelijk en geurloos te kweken en hebben een hoge opbrengst.
 

Scaphiophryne marmorata
Scaphiophryne is een onbekende kikkergenus in onze hobby. Ze zijn mogelijk niet erg populair, omdat ze grote delen van het jaar onder de grond doorbrengen. Angel Fitor uit Spanje heeft het afgelopen jaar gekweekt met Scaphiophryne marmorata en wil graag zijn ervaringen delen met de leden van DN.


Lamasi hoogland, het dappere clowntje

 

DN Nieuws
Colombia kent heel veel mooie gifkikkersoorten. Vooral Oophaga histrionica en Oophaga lehmanni zullen de meesten van jullie wel kennen vanwege hun enorme kleurenpracht.
Ondanks hun mooie uiterlijk is er niet veel bekend over bijvoorbeeld de verspreiding in de vrije natuur, de kleurvarianten en de aantallen die nog voorkomen. Wel is bekend dat de ’standaard’ bedreigingen als habitatvernietiging ook deze soorten niet ongemoeid laat. Zo komt Oophaga lehmanni nog maar in een paar gebieden voor.
Wil men deze kikker behouden in het wild, dan is een adequate bescherming op zijn plaats. In het departement Valle del Cauca van Colombia, waar deze kikker voorkomt, is nog maar weinig oorspronkelijk bos over.

Printen
4404 Waardeer dit artikel
2.5

Adverteren

 

Adverteren in het DN magazine:

Jaarpakket A :   € 450 per jaar 4 x A4
Jaarpakket B :   € 300 per jaar. 4 x 1/2 A4
Jaarpakket C :   € 180 per jaar. 4 x 1/4 A4 
Jaarpakket D :   €  90 per jaar. 4 x 1/8 A4 
 

Voor meer informatie klik hier: Adverteren

Back To Top