Andinobates minutus

 Andinobates minutus (Shreve 1935)

12-16mm Zeer kleine Ranitomeya met roodbruine tot zwarte rug met koperkleurig tot oranjegele dorsolaterale streeptekening. Op de flanken is een eveneens koperkleurige streep aanwezig die loopt vanuit de aanzet van de achterpoten tot een millimeter voor het bereiken van de voorpoten. In dezelfde kleur loopt er een streep op de onderkaak tot op de schouders. De poten zijn fijn koperkleurig en bezaaid met fijne oranje en bruine stippen. Op de bovenbenen is een duidelijke oranje vlek aanwezig. De buikzijde is geheel zwart met grote licht blauwe vlekken.

Geografische variatie:

Kikkertjes uit Panama hebben een sterker roodbruine rug en zijn helderder van kleur dan de kikkers uit de Choco regio in Colombia, waar de rug donker bruin tot zwart is.

Roep: Een sterk aan insecten gelijkende chirp roep

Verspreiding:

Centraal Panama, Costa Rica verder zuidelijk langs de westkust van Colombia tot op 1000 meter hoogte.

Ecologie:

De kikkertjes zijn typische bodembewoners van regenwouden gelegen op de flanken van bergen met weinig ondergroei en een dikke bladlaag. Ze klimmen zelden hoger dan een meter boven de grond op de stammen van enorme woudreuzen die met een gesloten bladerdak weinig licht doorlaten. De kikkertjes zijn niet gebonden aan beekjes. De mannetjes zijn territoriaal en zorgen voor het kleine legseltje van 1 tot 3 eitjes dat tussen het afgevallen blad wordt gelegd. De kikkervissen worden op de rug van het mannetjes naar poeltjes in de bladoksels van bromelias gebracht. Ze zijn omnivoor.

Het terrarium:

In een terrarium van 40x40x40 cm kan een klein groepje gehouden worden. De bodembedekking kan bestaan uit mos, takken en enkele stenen.

Temperatuur:

Temperatuur van 23-26°C is geschikt voor overdag. ’s Nachts mag deze temperatuur enkele graden dalen.

Groepsgewijs/paarsgewijs:

Grotere groepen van meerdere koppels zijn goed samen te houden.

Eieren:

De 1 tot 3 eieren worden tussen bladeren afgezet en komen na 15 - 20 dagen uit. De larven ontwikkelen zich vervolgens in 50 - 60 dagen.

Overige kweekinformatie:

R. minuta is actief in de ochtend en avond (7.00 tot 11.00 en van 15.00 tot 17.00). Het is verstandig de larven separaat op te kweken.

Printen
Back To Top