Andinobates virolinensis

Andinobates virolinensis (Ruiz-Carranza and Ramirez-Pinilla 1992)

14-19mm Zeer kleine rode kikker. De rug en bovenarmen zijn helder scharlaken rood. De onderarm en achterpoten zijn bruinrood tot donker bruin en bevat sterk verspreid rode stipjes bovenop de wratjes. Deze wratjes bevinden zich in behoorlijke dichtheden op de rug en poten. De buikzijde is roodbruin met grote grauw witte stippen. Deze witte tekening kan ook op het onderste deel van de flanken aanwezig zijn.   

Geografische variatie:

De kikkertjes zijn bekend van een enkel gebied, maar op de verschillende hellingen variëren de kikkertjes in de intensiteit van de rode rug.

Roep: Krekelachtige buzz roep, die sterk lijkt op die van R. bombetes en R. opisthomelas

Verspreiding:

De oostelijke hellingen van de Andes in Colombia tussen de 1500 en 2100 meter boven zeeniveau.

Ecologie:

De kikkertjes komen voor in zeer natte regenwouden met een dikke bladlaag. Het blad wordt afgewisseld met grote tapijten van Sfagnum mos. Op de bosbodem groeien grote bromelias. Op deze hoogte is het maar 22 graden en koelt het in de nacht af tot onder de 10 graden. De dieren houden zich op tussen de dikke bladlaag en rond de wortels van de enorme bomen. Ze zoeken hier naar zeer klein voedsel dat voornamelijk uit mijten bestaat. De legseltjes worden op het afgevallen blad gelegd en bestaan uit 1 tot 3 eitjes. De mannetjes vervoeren de kikkervisjes op hun rug naar poeltjes in bladoksels van bromelias die op de grond groeien. Meerdere larven delen veelal een poeltje, wat het vermoeden geeft dat de larven niet kannibalistisch zijn.

Temperatuur:

Overdag zo’n 22 tot 25°C. Uitschieters tot 28 graden komen in de biotoop van deze dieren voor. ’s Nachts mag de temperatuur enkele graden dalen.

Overige informatie:

Uit onderzoek naar de maaginhoud werden vooral mijten en kleine insecten als mieren gevonden. De larven worden door de mannetjes naar bromeliatrechters gebracht op ca 2 meter hoogte. Hier werden larven aangetroffen van verschillende mannetjes en verschillende leeftijden.

Printen
Back To Top