Categorieën: Ziektes

Bloating disease

Bloating disease (buikwaterzucht?), dit is een ziekte die meestal voorkomt bij in het water levende kikkers zoals de (dwerg) klauwkikker.
De ziekte wordt vaak veroorzaakt door een bacterie die er voor zorgt dat de lymfe klieren het lichaams vocht niet goed afvoeren waardoor de kikker opzwelt en zelfs zo kan opzwellen dat de voorpoten de grond niet meer kunnen raken.
De interne organen komen door het vele vocht onder druk te staan waardoor de kikker uiteindelijk zal overlijden.
Er kunnen meerdere oorzaken zijn voor het ontstaan van deze ziekte, slechte voeding, voeding waarin te weinig eiwitten aanwezig zijn en waar te weinig vitamine en mineralen in aanwezig zijn waardoor er een calcium tekort ontstaat.
Lever en nier valen (kan ook ontstaan door een teveel aan vitamine), tumoren uitgaande van de eierstokken, Osmotische imbalans van het water (wanneer er dus te weinig zouten in het water aanwezig zijn, b.v. gedistelleerd water) en infecties van de huid en het hele lichaam.
Bloating disease komt bij een kikker in goede gezondheid en in schoon water weinig voor.
Het geven van vervuild voedsel zoals tubiflex kan ook een oorzaak zijn, even als vervuild water.
Het beste kan een kikker met de bloating disease naar een dierenarts gebracht worden, deze kan dan uitzoeken welke bacterie de ziekte veroorzaakt, daarnaast kan de dierenarts aan de hand van het onderzoek de juiste antibiotica voorschrijven.

Bloating disease kan ook voorkomen door een infectie van flagellaten en/of wormen (bij gifkikkers meestal de oorzaak, evenals voeding waarin te weinig eiwitten aanwezig zijn en waar te weinig vitamine en mineralen in aanwezig zijn waardoor er een calcium tekort ontstaat en ook lever en nier falen wat o.a. kan ook ontstaan door een teveel aan vitamine), bij stress zal een infectie van parasieten toenemen en kunnen inwendige organen aangetast worden, zo ook de lymfe klieren waardoor een kikker er opgeblazen uitziet (bloating disease).
Controleer daarvoor ten alle tijden eerst de ontlasting op parasieten.

Printen
Back To Top