December 2008
Categorieën: DN

December 2008

Kweekervaringen met varianten van Dendrobates tinctorius

Vincent Plomp

In de zomer van 2000 kocht ik op een beurs een drietal Dendrobates tinctorius nominaatvorm. Ik had nauwelijks ervaring met het verzorgen van amfibieën, maar kweekte al langere tijd met een aantal hagedissoorten en had een koppeltje Ranitomeya ventrimaculata (Dendrobates ventrimaculatus) zitten. Na het bestuderen van een aantal boeken, was ik door de kleurenpracht en lichaamshouding van de tinctorius gefascineerd geraakt. Voor de aanschaf van de drie gifkikkers had ik in allerijl een leegstaand woestijnterrarium omgebouwd. Na een paar maanden kon ik mijn geluk niet op toen ik het eerste legsel vond. Dat was uiteindelijk het begin van een reeks nakweekdieren.

Zelf een micro-kalkfilter bouwen

Jack van de Wijngaard

Op het gifkikkerforum trof één van onze redacteurs een handleiding aan die beschrijft hoe je zelf een micro-kalkfilter kunt bouwen. De handleiding is ongetwijfeld interessant voor meerdere lezers en daarom besteedt het DN Magazine hier graag aandacht aan. De bedenker en auteur van dit artikel is Jack van de Wijngaard.

Overstappen op een nieuwe naamgeving voor gifkikkers

Erik H. Poelman

Het is alweer twee jaar geleden sinds de publicatie van Taran Grant en mede-auteurs waarin een nieuwe indeling en naamgeving van soorten (taxonomie) voor de Dendrobatidae werd voorgesteld. Vanuit DN hebben we destijds besloten om ons conservatief op te stellen: voorlopig vast te houden aan de oude naamgeving. De reden daarvoor was dat er de nodige reacties van andere wetenschappers verwacht werden en er dus nog wel wat aan de taxonomie van Grant geschaafd zou gaan worden. We vonden het onverstandig om gehaast een overstap te maken met de mogelijkheid dat er nogal wat weer terug gedraaid zou moeten worden. Veel reacties zijn echter uitgebleven om verschillende redenen, maar ook zijn er wat aanpassingen voorgesteld. Het lijkt nu tijd om aan de nieuwe namen te gaan wennen en dus ook vanuit DN over te stappen op de nieuwe naamgeving.

Het huiskamerterrarium van Jeroen Hilferink

Jeroen Hilferink

In februari ben ik gaan samenwonen met mijn vriendin. Eindelijk een huisje voor onszelf waar natuurlijk een grote showbak in moest komen. Op het internet heb ik eens een foto gezien van een aquarium achter een bank. Dat vond ik er heel goed uit zien maar het zou natuurlijk nog veel mooier zijn met kikkers. In dit artikel probeer ik een omschrijving te geven van hoe de bak tot stand is gekomen.

Polymorfisme van Oophaga histrionica in de departementen Cauca en Choco van Colombia

Daniel Meija 

Oophaga histrionica (Dendrobates histrionicus) kent vele kleurvarianten en wordt door sommige onderzoekers als een samenraapsel van meerdere soorten gezien. Net als bij andere soorten binnen het genus Oophaga, zoals O. pumilio, is er veel van de enorme kleurvariatie in kaart gebracht. Hoewel de lijst met bekende kleurvarianten nog verre van representatief is voor de totale kleurvariatie binnen de Oophaga soorten. Jaarlijks worden er vooral van O. histrionica nieuwe kleurvormen beschreven. Bijvoorbeeld de kleurvorm Koi, witte kikkers met rode vlekken, enkele jaren geleden uit het zuiden van Colombia gemeld. Wanneer we spreken over O. histrionica in strikte zin (dus met name de populaties in Colombia) dan praten we over de meest spectaculaire kleurvormen binnen de gifkikkers die vaak al voor decennia bekend zijn.

Chytrid, geen paniek, maar wel tijd om actie te ondernemen

Tijdens de kikkerdag van april eerder dit jaar is er kleinschalig onderzoek gedaan naar het voorkomen van chytrid bij onze hobby kikkers. De schimmel, Batrachochytrium dendrobatidis, is wereldwijd veroorzaker van massale kikkersterfte en laat ook de kikkers in gevangenschap niet ongemoeid. Er bleken bij ten minste twee hobbyisten kikkers positief te zijn getest op de aanwezigheid van chytrid. Het is nu dus met zekerheid vastgesteld dat chytrid ook in onze hobby aanwezig is. Binnen DN hebben we ons de afgelopen maanden de vraag gesteld in hoeverre chytrid voor ons een probleem is. Allereerst, er is geen rede tot paniek. Kikkers met chytrid zijn goed te behandelen, dus onder gecontroleerde omstandigheden zoals in onze terraria is er wel degelijk wat aan te doen. Binnen het bestuur en de werkgroep amfibieën crisis van DN vinden we echter dat we wel actief met chytrid-problematiek moeten bezig gaan. Onder onze leden is er nog te weinig besef van de consequenties van chytrid in de hobby, het is niet algemeen bekend hoe kikkers kunnen worden behandeld en we weten maar al te weinig van de besmettingskansen en gevaren voor onze eigen hobby dieren. Vanuit DN hebben we samenwerking gezocht met andere organisaties en willen we aankomend jaar niet alleen onze leden beter informeren over chytrid, maar ook zorgen dat we actief onderzoek doen naar de omvang van het probleem en zoeken naar een inperking daarvan.

Atelopus spumarius barbotini,

Een onbekende bekende Atelopus uit Suriname

Mathieu Woldhuis

In juli 2008 zijn er na jaren weer een aantal Atelopussen geïmporteerd, waaronder de mooie Atelopus spumarius barbortini. Vroeger werden Atelopussen regelmatig geïmporteerd, maar van deze dieren is er waarschijnlijk niets meer in de hobby. In het boek “Jewel of the rainforest” zijn een aantal soorten uit met name Panama te zien. Deze foto’s zijn genomen door A. vd Nieuwenhuizen destijds in Nederland. Het goed in leven houden was al moeilijk genoeg en kweken ging erg moeizaam. Een aantal mensen is het wel gelukt, maar dit waren wel specialisten, die het kweken goed in de vingers hadden. Nu er weer dieren zijn is het belangrijk, dat er met deze dieren wel geprobeerd wordt, er mee te kweken. Ook een aantal dierentuinen hebben deze mooie Atelopus in hun collectie, zoals de dierentuin van Zürich. Of zij hiermee kweken is mij niet bekend, wel dat de mannetjes het al op een kwaken hebben gezet.

Mijn ervaringen met Epipedobates hahneli

Gerard Schouw

Na eerder een artikel van Remco Stuster, deelt Gerard Schouw nu zijn ervaringen met Epipedobates hahneli met ons. Een wat minder kleurrijke kikker, die gelukkig goed na te kweken is en daarom steeds meer in de hobby voorkomt. Niet iedereen waardeert de Epipedobaten, maar hopelijk kan het onderstaande artikel daar verandering in brengen.

Planten in het terrarium V

Erik Wevers

In dit laatste artikel in deze serie over beplanting besteed ik onder andere aandacht aan orchideeën in het terrarium, die samen met onze geliefde pijlgifkikkers de parels in onze hobby vormen. Het begrip terrarium bestaat al sinds het midden van de 19e eeuw. Wie had er toen kunnen bedenken wat er nu allemaal mogelijk is in wat in wezen niet meer is dan een glazen bak?

Printen
Back To Top