December 2022
Categorieën: Magazine

December 2022

Een eind aan de naamsverwarring

De wetenschap staat niet stil en dus wil het nog wel eens voorkomen dat soorten een nieuwe wetenschappelijke naam krijgen. Soortnamen die in de hobby soms goed zijn ingeburgerd kunnen dan ineens veranderen, maar de oude en verkeerde naamgeving blijft dan vaak nog jaren hangen. Een bekend voorbeeld hiervan is de verwarring omtrent de naam ‘tricolor’ waarmee in veel gevallen door hobbyisten gedoeld wordt op Epipedobates anthonyi. Aangezien er ook een ‘echte’ Epipedobates tricolor bestaat, kan dat voor veel verwarring zorgen. In dit artikel beschrijft Remco Stuster al dit soort gevallen waarbij er in de hobby veel verwarring over de juiste benaming bestaat om daar hopelijk voor eens en altijd mee af te rekenen.

Sproeisysteem beveiligen met Shelly 1

Veel gifkikkerliefhebbers die al langer met de hobby bezig zijn zullen het wel eens hebben meegemaakt; de seconde timer van het sproeisysteem is blijven hangen en daarmee werd het hele waterreservoir de bak ingepompt. In sommige gevallen kan dat tot erg vervelende situaties of schade leiden. Harmen-Jan Platvoet bespreekt het gebruik van een wifi-schakelaar van het merk Shelly 1. Deze schakelaar kan in een handige app volledig geprogrammeerd worden en ook gebruikt worden voor alle andere elektronische apparatuur van de kikkerbak. Een mooi artikel voor de techneuten om de hobby verder helemaal naar wens te kunnen inregelen, en tevens te voorkomen dat de kikkerbak per ongeluk tot zwembad wordt omgetoverd.

Planten, het groene geraamte van het paludarium (deel 3)

In dit derde opeenvolgende deel beschrijft Peter van der Pompe wederom een hele gevarieerde set aan geschikte planten voor in het paludarium. In een goed draaiend paludarium kunnen een mooie set aan planten namelijk niet ontbreken, zowel voor het oog als voor de kikkers zelf. Per plantensoort wordt er wederom besproken waar ze vandaan komen en hoe je ze het beste kunt houden in het paludarium. Ditmaal komen onder andere enkele varens, enkele kruidachtigen met fraaie bladeren en een aantal Begonia soorten aan bod.

Een goed huwelijk

Ook bij gifkikkers kan er sprake zijn van een goed huwelijk, dat laat Bert Klijn wel zien in zijn artikel over een koppel Dendrobates tinctorius ‘Tumucumaque’. Ondanks dat het Bert zijn eerste bak en eerste gifkikkers zijn, heeft hij er een erg leuke hobby van gemaakt en lijkt er ook al snel succes te zijn met zijn koppel. Met een zorgvuldig geplande hobby kan het snel tot leuke resultaten leiden.

Water

Wat voor type water gebruikt u eigenlijk voor uw sproeisysteem bij de gifkikkers? Een veel gehoorde vraag waar ook onder hobbyisten al jaren veel discussie over is. Regenwater, reverse osmose of toch gewoon kraanwater? Jeroen van der Steen gaat er verder in op deze discussie.

Fascinerende voortplantingsstrategieën bij gifkikkers

Ranitomeya-soorten vormen een groep waarbij een mooie gradiënt in de broedzorgintensiteit is waar te nemen en vormen een intermiaire groep tussen de basale en de meest geavanceerde voortplantingsstrategieën. In dit artikel wordt dieper gedoken in de evolutionaire processen en wordt als voorbeeld een onderzoek naar de voortplantingsstrategie van Ranitomeya variabilis beschreven.

Werkgroep Midden-Nederland

Het was weer een hele tijd geleden sinds de laatste bijeenkomst van de DN werkgroep Midden-Nederland wegens een coronastop, maar de avonden zijn weer terug van weggeweest. Gerard van Heusden was de spreker van de avond en hij vertelde over zijn reis naar Suriname. Vele prachtige foto’s kwamen voorbij van de omgeving, reptielen, amfibieën, zoogdieren en vele vogels waarvan het artikel een mooi inkijkje geeft.

Printen
Back To Top