Epipedobates anthonyi

Epipedobates anthonyi

Het terrarium:

Voor een klein groepje van 5 dieren kan een bak van 60x50x50 cm volstaan. Richt dit terrarium in met veel bromelia's, wat hout en een klein waterdeeltje (bakje kan al volstaan).

Temperatuur:

De ervaringen in het terrarium met deze soort zijn dat men ze niet te warm moet houden: kamertemperatuur is uitstekend. 's nachts mag het gerust tot 15°C afkoelen. Lang aanhoudende hoge temperaturen van boven 28°C verdragen ze slecht. Niet te verwarren met E. tricolor die vaak extremere temperaturen ervaart in de natuur.

Groepsgewijs/paarsgewijs:

Het best kan deze soort in een groep van meerdere mannetjes en vrouwtjes gehouden worden. Bijvoorbeeld 2 mannen met 3 vrouwen. Per koppel is echter ook mogelijk.

Eieren:

De eieren worden afgezet in een schijnamplexus. De eieren, gemiddeld 20-25 stuks met uitschieters tot wel 40, worden bewaakt en verzorgd door het mannetje. Na ongeveer 3 weken komen ze uit en worden door het mannetje op de rug genomen en naar het water gebracht.

Overige kweekinformatie:

Na ca. 60 dagen metamorfoseren de larven tot kleine kikkertjes. Bij goed voeren en goede watercondities zijn de jonge kikkertjes al 8-10 mm. lang! Ze eten dan onmiddellijk kleine fruitvliegen, maar bijvoeren met springstaarten kan nooit kwaad. Bij goede verzorging worden ze na een maand of acht reeds geslachtsrijp. Volwassen E.anthonyi kunnen naast fruitvliegen ook allerlei grotere soorten voer aan, zoals kleine krekels, huisvliegen, zelfs kleine bromvliegen en allerlei andere insecten uit het zgn. weideplankton.
E.anthonyi is een levendige soort, die zich vrij agressief kan gedragen tegen andere kikkers in het terrarium. Samen houden met kleiner blijvende soorten is zeker af te raden. Ook grotere soorten kunnen soms lastig gevallen worden door deze kikkertjes.

Printen
Back To Top