Fruitvliegen 2
Categorieën: Voedseldieren, Kikkers

Fruitvliegen 2

Door J.van Dijk 

Geachte Kikkervrienden,

De voedingswaarde van pas uitgekomen vliegjes is aanzienlijk: eiwitten, koolhydraten, vitaminen, zouten, hormonen en chitine als ballaststof voor het prikkelen van de darmfunkties zijn in fruitvliegen overvloedig aanwezig. Dat het kweken niet altijd even gemakkelijk gaat hoor ik nog wel eens van verschillende vrienden. Met name " mijt " is een probleem. Hier geef ik mijn methode en ik hoop dat een ieder er wat aan heeft.

Recept

Het recept voor zes potten (750 ml potten van HAK) is: Ik neem twee grote bananen, die prak ik goed fijn. Daar doe ik vijf schepjes suiker op en vervolgens voeg ik er 150 gram havermout aan toe. Dit roer ik goed door elkaar. Aanvullen met water, goed doorroeren en een uur laten staan. Na een uur weer water toevoegen tot een smeuïge pap ontstaat. Vul de potten met een laag van 4 cm als het om grote vliegjes gaat en met 2 cm als het om kleine vliegjes gaat. Ik doe er een pluk houtvezel in, dat bevalt mij het beste. Dan doe ik er een flink aantal vliegjes in, naar schatting zo’n 200. Ik dek de pot af met een papieren zakdoekje. Voor de afsluiting van de pot gebruik ik het deksel, waar ik een gat in heb geknipt van zo’n 4 cm. Gebruik je een elastiekje dan is de kans groot dat je mijt in de pot kunt krijgen, omdat een elastiekje niet goed afsluit op het schroefdraad van de pot. Ik zet op de pot de datum dat ik de kweek heb opgezet en de datum dat ik er mee begon te kweken.

 

Om de drie maanden voeg ik nieuwe vliegjes aan de kweekvliegen toe, dit om degeneratie te voorkomen. Ik wacht nu zolang tot ik kleine maden in de pot zie kruipen, dat is meestal met de tiende dag. Dan ga ik als volgt te werk: Ik schud de vliegjes voorzichtig uit de pot en zet die weer op een nieuwe voedingsbodem. En nu duurt het geen tien dagen maar nog geen 3 dagen, omdat de vliegjes al aan het leggen zijn. Dan wacht ik weer tot ik maden zie kruipen en zet dan de vliegjes weer over op een nieuwe voedingsbodem. Dit herhaal ik soms wel 5 a 6 keer. Zet wel voor de 2e keer en de daarop volgende keren de datum opnieuw op de pot anders kom je in de war als je meer potten hebt staan.

 

Als je bedenkt dat een vliegje zo n 500 eitjes legt, dan moest de opbrengst veel meer zijn dan tot nu toe. Daarom zocht ik naar een nieuwe methode. Als je de vliegjes in de pot laat dan leggen ze gewoon door en worden de rest van de eieren opgegeten door de maden, dat is dus zonde. Zodra de vliegjes in de eerste pot uit zijn zet je die weer op een nieuwe voedingsbodem, waarmee je weer opnieuw begint met overzetten. Het is misschien iets meer werk omdat je het een beetje in de gaten moet houden maar de moeite wordt beloond.

Veel Succes!

Printen
Back To Top