Juni 2005
Categorieën: DN

Juni 2005

Peru, land der Dendrobaten
Erik van der Horst
In april 2003 zijn Mathieu Woldhuis, Jan Mooij en Erik van der Horst twee weken op bezoek geweest in Tarapoto Peru. In de jungle wordt je of gestoken, of gebeten of gekrabd, meer smaken zijn er niet. Binnen een dag zit je vol bulten, schrammen en wonden en toch... een onvergetelijke reis, met overal gifkikkers en drie volwassen mannen, als kinderen zo blij kruipend in de modder.


De omgeving van Yurimaguas in Peru
Craig Greenhalgh, vertaling Mathieu Woldhuis
Dit reisverslag eerst verschenen in de nieuwsbrief van de Britisch Dendrobatid Group, de engelse gifkikker hobbyorganisatie, willen we u niet onthouden. Craig Greenhalgh tezamen met enkele andere gifkikkerliefhebbers reisde naar Jeberos een afgelegen dorpje diep in de wouden van Peru. Gedurende hun tocht deden ze een zeer fraaie vondst van een nieuwe kleurvariant van Dendrobates fantasticus die in hetzelfde gebied ook nog eens door D. imitator wordt gekopieerd.

Gesneriaceae
Wim van den Berg
Met ruim 125 geslachten, levert deze bijzondere plantenfamilie een bijdrage aan het vaste assortiment van de bloemist en tuincentra. Van de ongeveer 2000 bekende soorten zijn er enkele bijzonder geschikt voor het beplanten van terraria. Een drietal “mini’s” die bijna jaarrond bloeien met bloemen vanaf 1 cm grootte zijn uitermate geschikt voor elk formaat terrarium.


Nederland, kikkerland?
Marc Schils
Al enkele jaren verbaas ik mij er over dat velen in de gifkikkerhobby verre reizen ondernemen naar tropische gebieden in Latijns Amerika om daar kikkers te zoeken, terwijl ze vaak niet weten wat er in de eigen achtertuin allemaal gevonden kan worden. Wat is er nu mooier dan het geroep van de heikikker in maart, het grappige loopje van de rugstreeppad of het voortplantingsgedrag van de vroedmeesterpad? Daarom nu eens geen tropische kikkers, maar een overzicht van het moois in de eigen tuin.


Amazonië
Deel 2, Briljanten uit het groen
Mysterieus gehuld in wolken ontwaakt het Amazone regenwoud. Onder dit wolkendek ligt een jungle in ontelbare tinten groen. Rio Napo is een jungle provincie waar de gelijknamige rivier de Napo door stroomt. De Pastaza en de Napo rivier ontspringen op de oostelijke helling van de Andes en zijn een belangrijke leverancier van water aan de Amazone. De oostelijke hellingen van de Andes zijn vrij steil en dus stijgt de temperatuur binnen een paar uur naar tropische waarden.

Colostethus nexipus een kleurrijke, maar niet giftige gifkikker
Erik H. Poelman

In de hobby kennen we eigenlijk alleen de kleurrijke kikkertjes van de gifkikkerfamilie Dendrobatidae. De felle kleuren van deze kikkertjes waarschuwen natuurlijke vijanden voor hun giftigheid. Toch is het grootste aantal kikkertjes binnen de familie niet kleurrijk en bovendien niet giftig. Hoewel er nog maar weinig over deze soorten uit het genus Colostethus bekend is, krijgen we steeds meer inzicht in de zeer diverse en zeker zo interessante kikkertjes. Steeds vaker worden Colostethus soorten gevonden die een uitzondering vormen op tal van patronen die aan Dendrobatidae beschreven zijn. Zo is Colostethus nexipus wel fel gekleurd maar tot nog toe niet giftig bevonden.

Flevopol
Leo Koot
In dit artikel wil ik wat ervaringen delen die ik opgedaan heb met de zogenaamde “flevopol methode”. Voor een show of kweekbak zijn er wel wat andere opties, veel gebruikt zijn achterwanden van varenwortel en van de zogenaamde kokosvezelplaat. Ook ben ik wel achterwanden tegengekomen van polystyreenplaat (piepschuim) vaak gespoten in “natuurlijke“ kleuren en kurken achterwanden. Voor een kikkerkweekbakje maakt het niet zoveel uit en kan het zelfs voordelen hebben als de achterwand van een goedkoop makkelijk te reinigen materiaal is, mocht er ooit een besmetting optreden dan kan het bakje zo worden leeggemaakt en ontsmet. Anders wordt het wanneer je een paludarium wilt hebben met een bevloeide achterwand, hierbij worden andere eisen gesteld aan de materiaalkeuze van het gebruikte materiaal.
Printen
Back To Top