Juni 2007
Categorieën: DN

Juni 2007

Insectenplagen in je terrarium: hoe kom je er ooit vanaf?
Marty Krol, vertaling: Martijn van Beek
Creativiteit komt soms voort uit noodzaak. Dit is een artikel dat ingaat op de vraag hoe je van insectenplagen in je terrarium afkomt. Het artikel kwam voort uit de vraag hoe ik van een plaag van duizendpoten af kon komen. Het is waarschijnlijk van toepassing voor allerlei soorten van insectenplagen. Lees dit artikel op je gemak door; het zou je wel eens van pas kunnen komen.

Dendrobates captivus: De herontdekking, Juli 2006
Wouter Olthof

In 1929 ontdekte de geoloog Harvey Bassler in de Cordillera del Condor een bizarre gifkikker, tegenwoordig bekend als Dendrobates mysteriosus. Op zijn terugweg, over de rivier de Marañón, vond hij echter nog een opvallend soortje bij de afsplitsing van de Rio Santiago. Beiden geraakten in een museum, tot Silverstone in 1975 een onderscheid zag tusen de indertijd verzamelde kikkers. Pas in 1982 werd door Charles Myers de soortbeschrijving uitgebracht aan de hand van dat verbleekte zwaar alcoholische kikkerlijkje dat al vele jaren in een potje klaarstond om vergeten te raken.
Rainer Schulte volgde in 1989 Bassler’s voetsporen om D. mysteriosus in levende lijve te aanschouwen. Echter tot op heden werd er geen poging ondernomen om D. captivus opnieuw te traceren, onbegrijpelijk toch?...

Last van vliegen?
Erik H. Poelman, fotos Jason Brown
Doorgaans staan geleedpotigen op het menu van gifkikkers, maar ook hier is eten en gegeten worden aan de orde van de dag. In de tropen zijn het voornamelijk spinnen en mieren die zich te goed doen aan amfibieën die kleiner zijn dan zij zelf. Insecten zijn wereldwijd zelfs de belangrijkste rovers van kikkereieren en kikkervissen. Bovendien doen muggen en steekvliegen zich tegoed aan het bloed van amfibieën. Door het huidgif zijn gifkikkers beschermd tegen de meest uiteenlopende vijanden en ontlopen daarmee ook de meeste insecten. Maar zelfs met een giftige huid sterven een aantal Epipedobates soorten in Peru een lugubere dood door toedoen van een vlieg.

Dendrobates lamasi panguana
Dennis Beerling

In september 2006 wilde ik een paludarium aanschaffen. Ik wilde heel graag een mooie bak voor in de woonkamer waar je al snel even bij stil zou staan als je er langs loopt. Zo ging ik op zoek naar een redelijk hoge bak waar ik veel planten in zou kunnen doen om zo mijn eigen kleine oerwoud te creëren met gifkikkers.

Rainforest-Frogs in Andelst
Martijn van Beek
Op een bewolkte vrijdagmiddag heb ik met Eric Grauwmeijer op de zaak afgesproken. Rainforest-Frogs is gelegen op een industrieterrein, vlak aan de A15,  in Andelst dichtbij Nijmegen. Als ik met de auto aan kom rijden blaft Gijs, de dobermann pincher, niet omdat hij mij herkent. Wel komt hij aangerend om mij te verwelkomen.

De zoektocht naar Mantella’s
Devin Edmonds, vertaling: Remco Stuster

Met meer dan 200 endemische soorten amfibieën is het eiland Madagaskar een waar paradijs voor kikkerliefhebbers. Zodra de zon onder gaat, beginnen de boomkikkers van het genus Boophis te kwaken vanuit bomen langs beekjes en komen cryptisch gekleurde Scaphiophryne soorten te voorschijn vanuit de bosbodem om langs boomstammen en stronken te zoeken naar een prooi. Wanneer de ochtend zich aandient worden de fel gekleurde Mantella’s wakker, waarbij de mannen beginnen te tsjirpen vanaf de bosbodem. Het was speciaal vanwege deze kikkers dat ik naar Madagaskar afreisde.

Sprokkel en smokkel
Mathieu Woldhuis, foto’s Mark Pepper
Op het internet of in de boeken zijn diverse heel mooie (gif)kikkersoorten te vinden. Sommige soorten zijn beter verkrijgbaar, anderen verloopt al moeilijker en sommige soorten zijn eigenlijk helemaal niet (legaal) te  verkrijgen. Iedereen heeft zo zijn voorkeur voor bepaalde soorten, en net als bij andere zaken, wat niet gewoon is of een ander niet heeft, is altijd gewild.

Zomaar een kikkerdag in Haarlem
Martijn van Beek

Je gaat naar Haarlem en je neemt met je mee….kikkers, geld, een transportbox? Nee; ik neem dozen vol met DN Magazines mee in de auto. De locatie bij het Van der Valkrestaurant/-hotel komt me bekend voor van een kikkerdag enkele jaren geleden. Toen was de kikkerdag op de eerste verdieping. Deze keer zitten we beneden in een prachtig ruime zaal met eigen barvoorziening.

Printen
Back To Top