Kamer 20 graden
Categorieën: Techniek, Temperatuur

Kamer 20 graden

Luchtverwarming

Temperatuur006.jpgIn een ruimte waar het overdag 20 graden is komt de noodzaak van bijverwarmen om de hoek kijken. We kunnen de warmte uit de lichtkap van de VoorSchakelApparaten (VSA) en de lampen benutten als bijverwarming. Daartoe wordt een ventilator aan de achterzijde van de kap geplaatst (als deze al niet aanwezig is) en laten die in de kap blazen. Controleer, als er al een ventilator aanwezig is, of deze op afzuigen of blazen staat. Vaak staat op het ventilator huis een pijl welke de blaasrichting aangeeft. Staat hij op afzuigen, draai hem dan om. In de plaat, tussen lichtkap en bak, maken we langs de ramen enige gaatjes van 4 mm  met een boor, of als dat mogelijk is korten wij de plaat aan de voorzijde evenwijdig met het voorraam ca. 2 mm in, zodat we daar een kleine gleuf krijgen. De ventilator blaast nu de warme lucht uit de kap, langs de ramen de bak in. De ramen zijn sneller droog en de bak wordt nu bijverwarmd.
 
 
Waterverwarming
 
Als er een waterpartij in de bak aanwezig is kunnen wij deze gaan verwarmen middels een aquarium verwarming. Let er bij aanschaf op dat je er een koopt met extra dik glas en voldoende vermogen. Stel de verwarming in tussen de 24 en 26 graden, en zorg ervoor dat je eenvoudig bij de instelknop kan als je hem plaatst. De verwarming komt horizontaal in de bak te liggen op de twee meegeleverde zuignapjes.  Doordat het water warmer is dan de omgeving zal deze zijn warmte gaan afgeven aan de lucht. Deze wordt hierdoor opgewarmd, en middels onze ventilatie wordt de hele bak voorzien van deze verwarmde lucht. En zie daar wij hebben weer onze gewenste temperatuur verhoging. Als je een extern filter hebt kan je dit water natuurlijk ook verwarmen. Eheim heeft bijvoorbeeld filters met ingebouwde verwarming en temperatuur regeling.
 
 
Warmte matjes.
 
Een andere methode is te verwarmen middels warmte matjes en is alleen geschikt voor de kleinere bakken. Dit matje komt onder de bak te liggen en geeft zijn warmte af via het glas aan de bodem en / of het water. Hiermee bereik je alleen dat de bodem, en in mindere mate de omgeving opgewarmd wordt. Zorg er voor dat niet de hele bodem verwarmd wordt. De kikkers moeten ook een koelere plek op kunnen zoeken. Nadeel kan zijn dat je niet weet hoe warm de bodem wordt en wat de bijdrage zal zijn aan de omgevingstemperatuur. Het kan noodzakelijk zijn om een thermostaat voeler in de bodem te plaatsen, welke bij een te hoge bodemtemperatuur het matje uitschakelt. Er is altijd een kleine kans dat het glas kan knappen indien het glas niet goed zijn warmte kwijt kan.
 
 
Warmte kabel.
 
Er is ook warmte kabel in de handel. Deze worden vaak toegepast om waterleidingen tegen bevriezen te behoeden, of om dik stroperige vloeistoffen in vaten of pijpen meer vloeibaar te maken. Deze warmte kabel kan in het bodem substraat ingegraven worden. Zorg er voor dat niet de hele bodem voorzien is van warmte, maar er ook koele plekken zijn. Verder heeft het dezelfde nadelen als de warmte matjes, en is een thermostaat noodzakelijk. Nog een nadeel van een warmte kabel is de hoge temperatuur aan de buitenkant van de kabel. Dit kan vooral schadelijk zijn als wij kikkers houden die zich ingraven. Zij kunnen zich hier aan branden. Denk ook aan je eigen veiligheid. Deze kabels werken op 230 Volt en liggen in een natte bak. Zorg voor een goede aardaansluiting en een correct werkende aardlekschakelaar.

Printen
Back To Top