Maart 2006
Categorieën: DN

Maart 2006

Kleurvormen van D. imitator.
J. L. Brown, M. Woldhuis en M. Bartelds
Dendrobates imitator is een kleine kikker, die veel gehouden wordt. Net als bij de soort Dendrobates tinctorius zijn er van deze kikker vele variëteiten. In dit artikel worden de kleurvormen van Dendrobates imitator besproken met hun verspreidingsgebied.

Partnerkeuze bij gifkikkers.
E. H. Poelman
Wanneer je bij een mede hobbyist de huis- en of kikkerkamer binnen stapt, krijg je al een indruk welke soorten er gehouden worden. De diverse fluittonen die de mannetjes maken komen je tegemoet en verraden hun identiteit. Het geluid dat de mannetjes maken is specifiek voor de soort waartoe ze behoren. Ze signaleren zo naar andere mannetjes dat ze maar beter niet in de buurt kunnen komen en naar vrouwtjes fluiten ze juist om ze aan te trekken voor de paring. Maar niet alleen de roep van de mannetjes speelt een belangrijke rol in het voortplantingssysteem van de kikkertjes.

Dendrobates opisthomelas.
D. M. Vargas, vertaling M. Bartelds
In een vorig nummer van het DN magazine hebben we al enige karakteristieken geanalyseerd van de Dendrobaten van de Andes (voorheen Minyobates). Deze soorten komen voor in de bergen van centraal Colombia.

Gifkikkers houden en bakken bouwen.
M. van Beek
Na verschillende standaardterraria geprobeerd te hebben, leerde Martijn zelf zijn bakken te bouwen. Langzaam maar zeker begint zijn hobby uit de hand te lopen. Desalniettemin heeft hij gelukkig de tijd gevonden om zijn ervaringen op papier te zetten voor DN Magazine. Een interessant en leerzaam stuk.

Dendrobates pumilio 'Bribri'.
E.H. Bartelds Het is slechts één woordje maar het houdt mij behoorlijk bezig. Vanaf het begin dat ik tropische pijlgifkikkers houd, doemt er steeds weer een naam op die ik niet meer uit mijn gedachten kan bannen. Het is een eigen leven gaan leiden. Bribri. Zo dat is er uit. Uiteraard vernam ik van Bribri, omdat er een Pumilio-variant voorkomt. De eerste die ik te zien kreeg was een klein roestbruin diertje. In Nederland is het een paar keer gelukt om er mee te kweken, maar veel is er niet over bekend. Er is maar één manier om meer over deze kikker aan de weet te komen: Zelf gaan kijken in het oerwoud bij Bribri.
Mannophryne olmonae.
R. Stuster
Fluitende mannetjes worden zeer donker tot zwart van kleur over het gehele lichaam. Dat er verschil is in kleur tussen de mannen en vrouwen is bekend van alle Mannophryne soorten. Het genus Mannophryne is zelfs vanwege één zo’n verschil gesepareerd van de Colostethussen.

To be or not to be espinosai.
E. van der Horst en M. Woldhuis

In februari 2005 zijn Mathieu Woldhuis en Erik van der Horst aan de westflank van de Andes in Ecuador geweest. In de provincie Pichincha wilden zij naast de mooie vogels die daar voorkomen, kijken of daar Dendrobates histrionicus voor komt hopelijk aangevuld met een Colostethus soort. Dit gebied waar zij waren, is vooral bij vogelliefhebbers bekend om de grote hoeveelheid vogelsoorten die er voorkomen. De tocht leverde echter een andere verrassing op. .
Printen
Back To Top