Maart 2007
Categorieën: DN

Maart 2007

Bij de kweker: Dario Calori
Mathieu Woldhuis

Dario is al vele jaren bezig met pijlgifkikkers, maar nu sinds een tijdje heeft hij zijn zaken helemaal voor elkaar. Een paar jaar geleden is hij verhuisd van zijn ouderlijk huis in Amsterdam-Noord naar Purmerend. In de tuin van zijn huis heeft hij samen met zijn vader Gino een schuur gebouwd waar al zijn kikkerbakken geplaatst konden worden. Op een kleine kamer in zijn huis stonden eerst de kikkerbakken. Dit was tijdelijk oplossing voor een paar jaar tot de schuur af was in juli 2006.

Dendrobates ventrimaculatus: voortplanting in het water van een bladoksel
Erik H. Poelman

Vanaf het Guyanaschild tot de oostkant van de Andes van Colombia tot zuidelijk in Peru komt Dendrobates ventrimaculatus of een sterk daaraan verwante soort voor. De kikkertjes zijn gebonden aan planten die kleine poeltjes in hun bladoksels hebben. Zowel de eieren als de kikkervissen worden in deze poeltjes afgezet. De kikkervissen zijn kannibalistisch en eieren die bij een kikkervis in hetzelfde poeltje terecht komen worden door de kikkervis opgegeten. Opvallend is dat toch een deel van de legsels in een poeltje met een kikkervis terecht komt. Hoewel deze legsels ook bevrucht worden zou dit gedrag een vorm van ei voeren kunnen zijn, zoals we die kennen van andere Dendrobates soorten.  

Callosobruchus maculatus, het ideale voedseldier?
Roy Morsinkhof

Een tijdje geleden werd er op ons forum voor het eerst “voorraadkevers” aangeboden. Deze zouden makkelijk te kweken zijn, niet stinken, geen last van mijt en ook nog goed gegeten worden door onze gifkikkers. Kortom; het nieuwe ideale voedseldier. Tijdens de kikkerbeurs zag ik dan ook enkele bamibakken staan met deze kevertjes. Na er een tijdje naar gekeken te hebben toch maar niet gekocht, de kevertjes leken mij redelijk groot en zal wel weer een kweek zijn die toch zal gaan stinken etc. maar de reacties op ons forum waren toch redelijk positief dus moest ik er ook maar eens aan beginnen. Na een oproepje geplaatst te hebben op het forum, kon ik een kweekje overnemen van een medehobbyist. Omdat er nog steeds veel vragen zijn over het opzetten van een kweek, de kweek zelf, welke bonen je kunt gebruiken en waar je die kan kopen, zal ik proberen een zo compleet mogelijke beschrijving te geven van mijn kweekervaringen aangevuld met informatie van medehobbyisten en wetenschappers die deze kevertjes ook kweken of er onderzoek naar hebben gedaan.

Onbekend maakt onbemind
Remco Stuster

Uitermate interessante diertjes zijn het, die Epipedobaten en Colostethen. Helaas kunnen ze in de kikkerhobby nog steeds niet van de waardering genieten die ze eigenlijk verdienen. Voor mij de reden om maar eens om aandacht te schreeuwen.

Phyllomedusa hypochondrialis
Anja de Baas

Deze nachtactieve kikker wordt in het Engels (orange-legged) ‘monkey frog’ genoemd en in het Nederlands grijpteenkikker. Zowel ‘aapkikker’ als grijpteenkikker is geen gekke naam als je naar hun capriolen en geklauter kijkt. Ze hebben een teen die als ‘grijper’ gebruikt kan worden. Vaak zie je ze aan één poot aan een blad hangen en zich dan heel sierlijk omhoog trekken. Hoewel ze goed kunnen springen, zie je ze zelden springen, maar in geval van nood kunnen ze hele sprongen maken. Normaal gesproken zie je ze altijd weloverwogen en sierlijk over bladeren en takken klauteren.

Dendrobates reticulatus
Gerrit de Wilde 

Het lijkt nogal eigenwijs om na drie jaar verzorgen van Dendrobates reticulatus daarover een artikel te schrijven. Maar omdat ik veel tijd eraan kan besteden, alles las wat ik erover te pakken kon krijgen en collega’s aan hun kop zeurde, omdat ik nu 27 goeie dieren heb gekweekt en er een stuk of 20 met geen of veel te dunne voorpootjes moest doden, omdat ik er dus intensief mee bezig ben, kwam ik in die relatief korte tijd aardig wat aan de weet.

Boomkikkers in Suriname
Martijn van Beek

In november 2005 ging René Zwart van Terrafauna op reis naar Suriname. Het doel van de reis was om veel dieren te zien. Alhoewel hij een kikkerhart heeft, heeft René een passie voor alles dat beweegt. Of dit nu een alligator of een bidsprinkhaan is. Omdat hij zich zelf geen schrijver vindt, vroeg hij mij of ik eens langs wilde komen om zijn verhaal op te tekenen.

Printen
Back To Top